Cale de navigare

Plan de consolidare a Uniunii economice și monetare

10/07/2015

Realizarea unei Uniuni economice și monetare (UEM) profunde și veritabile reprezintă una din prioritățile Comisiei Europene în prezentul mandat. Un prim pas în această direcție îl reprezintă foaia de parcurs pentru simplificarea Semestrului European, finalizarea Uniunii bancare și pentru mai buna cooperare cu Parlamentul European și cele naționale. Ea cuprinde acțiunile imediate ce trebuie întreprinse,  conform prevederilor Tratatelor, în vederea găsirii de soluții pentru provocările cu care se confruntă UEM.

  Plan de consolidare a Uniunii economice și monetare

  Foaia de parcurs a fost prezentată și discutată în reuniunea săptămânală a Comisiei Europene de la începutul lunii iulie. Ea face parte din seria de măsuri și inițiative bazate pe așa-numitul "raport al celor 5 președinți", ce include planuri ambițioase de aprofundare a Uniunii economice și monetare, începând cu data de 1 iulie 2015, și până cel mai târziu în anul 2025.

  Etape următoare

  Comisia va organiza, în următoarele săptămâni și luni, consultări cu statele membre, Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene, precum și cu alte instituții europene. Toate părțile interesate sunt invitate să participe activ la definirea modului în care Uniunea economică și monetară va fi finalizată.

  Context

  În data de 22 iunie 2015, cei cinci președinți, respectiv președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker,  președintele Consiliului European Donald Tusk,  președintele Eurogrupului Jeroen Dijsselbloem, președintele Băncii Centrale Europene Mario Draghi și președintele Parlamentului European Martin Schulz, au prezentat planul de aprofundare și finalizare a UEM, sub forma unui raport comun.

  Pentru ca viziunea referitoare la viitorul UEM să devină realitate, ei au propus măsuri concrete urmând a fi puse în aplicare pe parcursul a trei etape:

  -         Etapa 1 sau „aprofundarea prin practică” (1 iulie 2015 - 30 iunie 2017): utilizarea instrumentelor existente și a tratatelor în vigoare pentru a stimula competitivitatea și convergența structurală, pentru a realiza politici fiscale responsabile la nivel național și la nivelul zonei euro, pentru a finaliza Uniunea financiară și pentru a consolida răspunderea democratică;

  -         Etapa 2 sau „finalizarea UEM”: lansarea unor acțiuni mai ambițioase pentru a spori caracterul obligatoriu al procesului de convergență, de exemplu, printr-un set de criterii de referință, stabilite de comun acord, care ar putea deveni de natură juridică, precum și pentru a institui o trezorerie a zonei euro.

  -         Etapa finală (cel mai târziu până în 2025): după finalizarea etapei precedente și realizarea deplină a tuturor pașilor, o UEM profundă și veritabilă va oferi un mediu stabil și prosper pentru toți cetățenii statelor membre ale UE care au adoptat moneda unică, pe de o parte, și un mediu atractiv pentru aderarea altor state membre ale UE, dacă sunt pregătite să facă acest lucru, pe de altă parte.

  Raportul se bazează pe cel precedent elaborat de președinții principalelor instituții europene, intitulat „Către o veritabilă Uniune economică și monetară ”, precum și pe documentul din 2012 al Comisiei intitulat „Proiect pentru o Uniune economică și monetară profundă și veritabilă”, ce continuă să constituie elemente de referință esențiale pentru finalizarea UEM. Raportul reflectă deliberările și discuțiile personale ale celor cinci președinți și se concentrează asupra zonei euro, întrucât țările cu aceeași monedă au provocări, interese și responsabilități comune specifice.

  Persoane de contact pentru presă

  Annika BREIDTHARDT (+ 32 2 295 61 53)

  Mina ANDREEVA (+32 2 299 13 82)

  Annikky LAMP (+32 2 295 61 51)

  Întrebări din partea publicului larg:

  Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

  Pagini Utile

  Ultima actualizare: 10/07/2015  |Începutul paginii