Cale de navigare

România participă în grupul la nivel înalt pentru asigurarea aprovizionării cu gaze naturale

10/02/2015

Reprezentanții României, precum și ai altor 8 state membre UE, fac parte din grupul la nivel înalt pe tema interconectării în domeniul gazelor naturale în Europa centrală și de sud-est (CESSEC), grup ce are ca obiectiv final asigurarea aprovizionării din cel puțin trei surse diferite a statelor din regiune.

  România participă în grupul la nivel înalt pentru asigurarea aprovizionării cu gaze naturale

  Scopul CESSEC este de a stabili o foaie de parcurs în ceea ce privește prioritățile regionale privind dezvoltarea infrastructurii necesare și cresterea securității aprovizionării cu gaze.

  Prima reuniune de lucru a grupului la nivel înalt a avut loc la Sofia în data de 9 ianuarie 2015. Reprezentanții statelor membre au discutat cu dl Maroš Šefčovič, vicepreședinte al Comisiei Europene pentru Uniunea energiei, și cu dl Miguel Arias Cañete, comisar european pentru politici climatice și energie. Discuțiile s-au purtat în jurul aspectelor interne și externe ale situației din zonă în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze, acordându-se o atenție sporită interconectării și folosirii optime a infrastructurii deja existente.

  După această reuniune a grupului la nivel înalt, urmează să fie efectuate analize la nivel de experți pentru a identifica segmentele-lipsă și alte bariere care împiedică integrarea efectivă a pieței la nivel european. Grupul a agreat asupra adoptării, până la începutul verii, a unui plan de acțiune cu rezultate concrete pentru a accelera realizarea proiectelor identificate. Punerea sa în aplicare va fi monitorizată în mod regulat, contribuind astfel la eliminarea fragmentării pieței și la prevenirea unor potențiale crize de aprovizionare.

  Persoane de contact:

  Anna-Kaisa ITKONEN (+32 2 29 56186)
  Nicole BOCKSTALLER (+32 2 295 25 89)

  Pagini Utile

  Ultima actualizare: 11/02/2015  |Începutul paginii