Cale de navigare

O mai bună protecție pentru victimele violenței pe întreg teritoriul UE

09/01/2015

Începând cu duminica aceasta, când vor intra în vigoare noi norme europene, cetățenii români care sunt victime ale violenței - în special cei afectați de violența domestică sau de hărțuire - își vor putea asigura o protecție mai bună în orice stat membru al UE, nu doar în România.

  Datorită acestor norme, ordinele de restricție, de protecție și de interdicție emise în România pot fi de acum recunoscute rapid și ușor în orice stat membru UE, prin simpla certificare.

  Astfel, un cetățean român care a suferit de pe urma violenței în familie va putea, prin simpla transferare a ordinului de restricție, să se simtă în siguranță și atunci când călătorește în afara țării, fără a fi nevoit să mai parcurgă proceduri complicate.

  Noul mecanism este alcătuit din două instrumente distincte: Regulamentul privind recunoașterea reciprocă a măsurilor de protecție în materie civilă  și Directiva privind ordinul european de protecție . Împreună, cele două instrumente vor garanta că toate victimele violenței au posibilitatea de obține recunoașterea ordinelor de protecție de care beneficiază în orice stat membru al UE.

  Věra Jourová, comisarul UE pentru justiție, consumatori și egalitate de gen a declarat: „Se estimează că, în UE, o femeie din cinci se confruntă cu violența într-un anumit moment al vieții sale și, din păcate, cel mai adesea această violență fizică provine de la o persoană apropiată, cum ar fi partenerul acesteia.

  Persoane de contact pentru presă

  Melanie VOIN (+ 32 2 295 86 59)

  Christian WIGAND (+ 32 2 296 22 53)

  Întrebări din partea publicului larg:

  Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

  Pagini Utile

  Ultima actualizare: 09/01/2015  |Începutul paginii