Cale de navigare

7 țări europene vor coopera mai strâns în cadrul Strategiei UE pentru Alpi

04/08/2015

La finalul lunii iulie, Comisia Europeană a lansat Strategia pentru regiunea Alpilor (EUSALP). Aceasta este cea de-a patra strategie elaborată de Uniunea Europeană pentru o macro-regiune, după inițiativele similare pentru Marea Baltică, regiunea Dunării și mările Adriatice și Ionice.

  7 țări europene vor coopera mai strâns în cadrul Strategiei UE pentru Alpi

  Această strategie include cinci state UE (Austria, Franța, Germania, Italia și Slovenia) și două țări terțe (Liechtenstein și Elveția). 48 de regiuni și peste 70 de milioane de cetățeni vor beneficia de cooperarea mai strânsă în zona Alpilor, în materie de cercetare-inovare, sprijinirea IMM-urilor, mobilitate, turism, protecția mediului și gestionarea resurselor energetice.

  Comisarul pentru politica regională Corina Crețu a declarat: "Regiunile alpine au deja o tradiție împământenită de cooperare, cu numeroase rețele deja existente. Ambiția acestei strategii este de a consolida solidaritatea existentă. Aceasta este a patra strategie macro-regională din Europa; experiența ne-a arătat că succesul lor depinde în mare măsură de nivelul de implicare și de asumarea proiectului. Prin urmare, avem nevoie de voință politică și implicarea activă a tuturor partenerilor regionali și naționali pentru a exploata pe deplin potențialul acestei strategii".

  Context

  O strategie macro-regională este o sumă de inițiative ce pot fi implementate inclusiv prin intermediul Fondului European pentru Investiții Strategice (FEIS). Astfel de inițiative sprijină atât state membre ale Uniunii cât și țări terțe dintr-o anumită regiune geografică pentru a face față provocărilor cu care se confruntă.

  Contacte pentru presă

  Jakub ADAMOWICZ (+32 460 750595)

  Sophie DUPIN DE SAINT-CYR (+32 2 295 61 69)

  Întrebări din partea publicului larg

  Europe Direct la telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

  Pagini Utile

  Ultima actualizare: 04/08/2015  |Începutul paginii