Cale de navigare

Promovarea produselor agricole europene

04/02/2016

Toți cei interesați de promovarea produselor agricole în Uniunea Europeană și în afara ei au la dispoziție, începând cu 4 februarie, primele apeluri de propuneri de programe lansate după intrarea în vigoare a noilor norme în domeniu, la 1 decembrie 2015. 111 milioane de euro au fost alocate din bugetul UE pentru anul 2016, în scopul cofinanțării programelor de promovare.

  Promovarea produselor agricole europene

  Phil Hogan, comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, a declarat: "Sunt încântat să pot confirma publicarea primelor apeluri de propuneri de promovare a produselor agricole europene potrivit noilor reguli în vigoare. În acest an, 30 milioane de euro vor fi alocați, în mod special, pentru programele dedicate producătorilor de lactate și crescătorilor de porci aflați în dificultate. Producția agroalimentară europeană este unică pe piața mondială. Cu un buget de 111 milioane de euro în 2016 și un sistem de punere în practică simplificat, sunt încrezător că aceste proiecte vor ajuta la creșterea exporturilor noastre și, astfel, la crearea de locuri de muncă și dezvoltarea zonelor rurale din întreaga Uniune Europeană. Mă angajez, în mod personal, să ajut la promovarea produselor europene, printr-o serie de vizite în terțe țări."

  Două apeluri de propuneri au fost deschise:

  -          pentru programe simple, ce implică una sau mai multe organizații dintr-un singur stat membru, cu un buget total alocat de 93,65 milioane de euro;

  -          pentru programe multinaționale, ce implică organizații din mai mult state membre sau una sau mai multe organizații de nivel european, cu un buget total alocat de 14,3 milioane de euro.

  Propunerile de programe pot fi depuse on-line până la data de 28 aprilie 2016. O sesiune de informare privind apelurile de propuneri pentru anul 2016 va fi organizată în data de 26 februarie.

  Context

  Având ca slogan "Bucură-te de produsele europene" (Enjoy, it's from Europe!), noua politică de promovare are ca scop sprijinirea specialiștilor din domeniu pentru a intra pe piețele internaționale sau pentru a-și consolida prezența pe acestea, precum și creșterea gradului de conștientizare în rândul consumatorilor europeni asupra eforturilor depuse de producătorii agricoli.

  Pentru a atinge obiectivul sus-menționat, Comisia Europeană are în vedere creșterea progresivă a bugetului alocat programelor de promovare (de la 61 de milioane de euro în anul 2013 la 200 de milioane în 2019), precum și a ratei de cofinanțare din partea UE (de la 50% la 70-80%), în paralel cu reducerea birocrației în procesul de aprobare a programelor.

  Persoane de contact pentru presă:

  Daniel Rosario - Tel ... 32 229 56 185;

  Clémence Robin - Tel:. 32 229 52 509)

  Întrebări din partea publicului larg:

  Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

  Pagini Utile

  Ultima actualizare: 11/02/2016  |Începutul paginii