Cale de navigare

Peste 862 milioane de euro pentru proiecte românești

02/07/2015

Șapte proiecte propuse de autorități și companii din România fac parte dintre cele selectate ca urmare a primului apel de propuneri din cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei (MIE). Volumul total de finanțare furnizat de UE este de aproape 862.5 milioane de euro, gradul de co-finanțare din fonduri europene fiind de 85%. Proiectele (vezi Lista II ) au în vedere studii de fezabilitate și lucrări de reabilitare în domeniul infrastructurii de căi ferate, precum și a celei portuare pe apele de interior.

  Peste 862 milioane de euro pentru proiecte românești

  Pe ansamblu, Comisia Europeană a propus alocarea unor fonduri UE în valoare de 13,1 miliarde de euro unui număr total de 276 de proiecte din domeniul transporturilor. Se estimează că aceste investiții vor debloca cofinanțări suplimentare publice și private în valoare totală de 28,8 miliarde de euro.

  Statele membre ale UE au aprobat lista proiectelor din domeniul transportului ce vor beneficia de finanțare în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei (MIE) în data de 10 iulie 2015.

  Violeta Bulc, comisarul european pentru transporturi, a declarat: „Am deosebita plăcere de a propune cel mai vast plan de investiții realizat vreodată de UE în domeniul transporturilor. Proiectele pe care le-am selectat vor aduce beneficii atât cetățenilor, cât și întreprinderilor, prin modernizarea infrastructurii și prin eliminarea blocajelor existente. De asemenea, proiectele vor promova soluții inovatoare și durabile în materie de mobilitate. Aceste investiții fără precedent reprezintă o contribuție majoră la agenda Comisiei privind creșterea și crearea de locuri de muncă. Implementarea rețelei transeuropene de transport ar putea crea până la 10 milioane de locuri de muncă și ar putea determina majorarea PIB-ului european cu 1,8 % până în 2030”.

  Etape următoare 

  Până la sfârșitul lunii iulie 2015, Comisia va adopta în mod oficial decizia de finanțare. Acordurile de grant pentru proiectele individuale vor fi pregătite de INEA și apoi semnate cu beneficiarii proiectelor. Fondurile vor începe să fie alocate începând cu ultimul trimestru al anului 2015.

  Ulterior, INEA și Comisia vor monitoriza punerea în aplicare corectă a proiectelor.

  Context:

  Lansate în septembrie 2014, apelurile de propuneri din cadrul MIE au atras peste 700 de propuneri, care au totalizat nevoi de finanțare de trei ori superioare fondurilor prevăzute. Acest lucru a permis Comisiei Europene să selecteze proiectele cu cea mai mare valoare adăugată la nivel european și care să garanteze, în același timp, o distribuție echilibrată din punct de vedere geografic și între diferitele modalități de transport.

  Aproape 4,8 miliarde de euro au fost alocate statelor membre eligibile pentru Fondul de coeziune. Un alt criteriu de evaluare a fost contribuția la alte acțiuni prioritare ale Comisiei, cum ar fi Uniunea energetică sau piața unică digitală.

  Persoane de contact pentru presă

  Jakub ADAMOWICZ (+32 460 750595)

  Alexis PERIER (+32 2 296 91 43)

  Întrebări din partea publicului larg:

  Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

  Pagini Utile

  Ultima actualizare: 13/07/2015  |Începutul paginii