Cale de navigare

Publicaţii

01/02/2014

Instituţiile Uniunii Europene publică documente oficiale  broşuri, pliante şi diverse alte materiale informative, care sunt puse la dispoziţia publicului larg, fie în format electronic, putând fi descărcate de pe site-urile oficiale UE, fie în format tipărit, putând fi obţinute prin comandă sau direct de la un centru de informare Europe Direct.

  Pentru a marca un an de mandat al comisarului european pentru politica regională, Corina Crețu, Reprezentanța Comisiei Europene în România a editat o broșură în care sunt prezentate prioritățile și realizările din domeniul politicii regionale.

  Programele operaționale ale României și sectoarele cărora li se adresează ele, exemple de proiecte de succes cu finanțare europeană din varii domenii, precum și perspectivele de viitor în domeniul politicii de coeziune sunt doar câteva dintre subiectele despre care puteți afla detalii din această publicație pdf - 2 MB [2 MB] .

  
      
     pdf - 2 MB [2 MB]

   

  Eurostat: Date statistice privind agricultura, silvicultura și pescuitul în 2014

  Potrivit unei recente publicații Eurostat, producția agricolă din România este axată în mod majoritar pe culturile de plante. Acest lucru situează România pe primul loc în UE din acest punct de vedere, 73% din producția sectorului agricol românesc fiind înregistrată ca urmare a cultivării terenurilor și doar 26% din creșterea animalelor. Media europeană a producției agricole este de 52% din culturile de plante vs. 43% din sectorul zootehnic.

  Astfel, din cele peste 15 miliarde de euro cât însumează agricultura românească în 2014, producția de cereale reprezintă aproximativ un sfert din total, recoltele de legume, fructe și plante horticole aproximativ 29%, producția de carne 13%, iar comercializarea laptelui 7%, restul fiind reprezentat de produse conexe activităților agricole.

  4 - 6 ani: Servieta lui MiniMip


  Ce înseamnă să protejezi natura? Ce este alimentația echilibrată? Ce trebuie să facem ca să trăim bine împreună  pe Pământ?

  În această servietă veți găsi răspunsurile lui Jim și Zoe la întrebările puse de marțianul MiniMip. Cărți și jocuri de societate pe care le puteți descoperi în clasă, de la vârsta de 5 ani!

  În plus, servieta conține și o carte de colorat pdf - 5 MB [5 MB] pentru cei mici, care pot învăța prin joc steagurile țărilor europene și piramida alimentară!

  Materialele sunt distribuite prin Reprezentanța Comisiei Europene în România.

  + 16 ani: Europa sub lupă, ediția 2013 pdf - 5 MB [5 MB]      

  Acest material didactic editat de Reprezentanța Comisiei Europene în Belgia se adresează gradului trei al învățământului secundar și a fost creat ținându-se cont de remarcile și contribuțiile profesorilor.

  Manualul este împărțățit în patru secțiuni: „Originile și evoluția Uniunii Europene”, „Cine ia decizii în Uniunea Europeană”, „Provocări pentru viitor” și „EuropaQuiz”, fiecare lecție fiind însoțită de o serie de întrebări și exerciții.  

  Materialul didactic este completat de publicația „Europa sub lupă: corectat pentru profesori” pdf - 558 KB [558 KB] , un ghid ce conține răspunsurile la întrebările din manual.

  Materialele sunt distribuite prin Reprezentanța Comisiei Europene în România.

  [BROȘURĂ] Separarea familiilor internaționale : Încredințarea copilului și drepturile de vizită peste granițele UE 

  Dat fiind numărul din ce în ce mai mare de persoane care trăiesc în alte țări din Uniunea Europeană decât cea natală, se creează mai multe familii internaționale. Broșura conține informații și sfaturi cu privire la condițiile de încredințare a copilului unuia dintre părinți, în cazul separării acestora.

  NOU: Mobilități Erasmus – Staff Training 2013-2014

  Aflați mai multe informații despre proiectul IMOTION , dezvoltat prin intermediul programului Erasmus. Obiectivul proiectului îl constituie dezvoltarea profesională a personalului didactic şi nedidactic din instituţiile de învăţământ superior, precum şi a personalului din întreprinderi. Acest obiectiv se realizează prin mobilitatea personalului către o altă instituţie de învăţământ superior sau către o întreprindere. Beneficiarii acestui tip de mobilitate vor putea să-şi dezvolte abilităţi şi competenţe în domeniul lor de activitate sau în domenii apropiate, vor avea şansa de a căpăta îndemânări practice, de a învăţa din experienţa şi bunele practici ale instituţiei partenere.

  Pachetul de măsuri de sprijin pentru Ucraina

  Broșura conține documentul ce stabilește principalele măsuri concrete pe care Comisia le propune pe termen scurt și mediu pentru a contribui la stabilizarea situației economice și financiare din Ucraina, pentru a acorda asistență în procesul de tranziție, pentru a încuraja reformele politice și economice și pentru a sprijini dezvoltarea incluzivă, în beneficiul tuturor cetățenilor ucraineni.

  Raportul CEDEFOP “Din sistemul de învațământ, la piața muncii” (”From education to working life”) (EN) .

  Oficiul pentru Publicaţii al Uniunii Europene (OP)

  Principala publicaţie este  Jurnalul Oficial al UniuniiEuropene (JOUE), publicat zilnic în peste 20 de limbi de Oficiul pentru Publicaţii al Uniunii Europene (OP) organismul UE responsabil cu editarea publicaţiilor acesteia. OP publică diverse alte materiale informative în legătură cu activităţile şi politicile UE, pe suport de hârtie, precum şi în format electronic.

  Mai mult, Oficiul pentru Publicaţii pune la dispoziţie diverse servicii on-line care oferă acces liber la informaţii privind legislaţia UE, publicaţiile UE,  contractele de achiziţii publice ale UE şi cercetarea şi dezvoltarea în UE. 

  Raportul general al activităţilor Uniunii Europene pe anul 2011

   

  EUR-Lex,PreLex,ŒIL

  Pe portalul EUR-Lex, puteţi consulta on-line Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, precum şi texte ale tratatelor, legislaţia în vigoare, propunerile legislative ale Comisiei Europene, hotărârile Curţii de Justiţie şi ale Tribunalului de Primă Instanţă etc.

  Derularea procedurii legislative referitoare la un act specific poate fi urmărită pe site-ul PreLex (Monitorizarea procesului decizional între instituţii) sau ŒIL (Observatorul legislativ al Parlamentului European).

  ESPON

  ESPON a publicat Raportul de Sinteză ce prezintă noutăţi majore privind numeroasele cercetări actuale relevante pentru circa 31 de state. ESPON pune bazele unor dezbateri privind importanţa acţiunilor întreprinse zonal la revirimentul economic al Europei şi cum măsuri zonale concrete pot sprijini obiectivele Strategiei 2020.

  RAPEX

  Sistemul de alertă rapidă pentru produsele nealimentare al UE a publicat o broşură dedicată consumatorilor privind siguranţa jucăriilor pentru copii. Documentul poate fi consultat în limba română aici .

  FSF (Fast Start Funding) pdf - 3 MB [3 MB]

  Broşura de Finanţare Europeană Rapidă, publicată în data de 30 noiembrie 2010, poate fi descărcată aici pdf - 3 MB [3 MB] . 

  Health at a Glance  pdf - 7 MB [7 MB] - Europe 2010

  Publicaţia Sănătatea - privire de ansamblu, Europa 2010, editată de către experţii OECD, poate fi descărcat aici pdf - 7 MB [7 MB] .

  CEDEFOP

  CEDEFOP a publicat, pe 3 octombrie 2012, cel mai recent raport al său privind accesul pe piața muncii a tinerilor absolvenți. Raportul observă faptul că educația vocațională are o influență pozitivă și oferă absolvenților șanse mai mari de angajare. Comunicatul de presă privind lansarea raportului poate fi citit integral aici (EN). Textul integral al raportului “Din sistemul de învațământ, la piața muncii” (”From education to working life ”) poate fi descărcat aici  (EN).

  CEDEFOP a prezentat în data de 7 decembrie 2010 ultimul său raport privind progresele realizate în ultimii opt ani în politicile de cooperare europeană, educaţie şi training, sugerând totodată noi direcţii pentru agenda Europa 2020. Raportul poate fi descărcat aici.

  SIMAP,TED

  Portalul SIMAP, gestionat de OP, este dedicat achiziţiilor publice europene. O secţiune importantă a acetuia este TED, unde este publicat suplimentul Jurnalului Oficial al Uniunii Europene (seria S), care include anunţuri de licitaţii de achiziţii publice. 

  Librăria UE (EU Bookshop)

  Oricine are posibilitatea de a comanda un exemplar dintr-o publicaţie gratuită UE, cu condiţia ca aceasta să fie disponibilă. Puteţi verifica disponibilitatea unei publicaţii, atât pe suport de hârtie, cât şi în format electronic, pe portalul Librăria UE. Atenţie! Nu toate publicaţiile sunt gratuite.

  Colţul de lectură

  Publicaţii ale Comisiei Europene pot fi consultate şi/sau comandate prin intermediul paginii Colţul de lectură, unde sunt publicate broşuri care explică, pe înţelesul tuturor, ce este şi ce face Uniunea Europeană. La această pagină puteţi găsi şi hărţi, afişe şi cărţi poştale, precum şi publicaţii despre UE pentru tineri.

  Puncte de informare

  Pentru a obţine publicaţii UE, puteţi vizita cel mai apropiat centru de informare Europe Direct sau Biroul de Informare al Parlamentului European în România.

   

  Ultima actualizare: 10/12/2015  |Începutul paginii