Cale de navigare

Centrele de informare Europe Direct

Inaugurarea Rețelei Centrelor de informare Europe Direct

Comisia Europeană a lansat, în vara anului 2012, un apel pentru selectarea organizaţiilor eligibile în vederea găzduirii centrelor Europe Direct de informare publică, cunoscute sub denumirea comună de „rețeaua centrelor de informare Europe Direct”.

În urma selectării propunerilor primite, au fost finanțate 31 de astfel de centre de informare Europe Direct, ce vor funcționa în perioada 2013-2017 și vor beneficia, pe parcursul anului 2013, de o finanțare în valoare de până la 580.000 de euro.

Centrele de informare Europe Direct

Centrele Europe Direct reprezintă un punct de contact local pentru toate instituțiile UE și cooperează cu alți parteneri de informare activi. Ele completează și susţin activitatea Reprezentanțelor Comisiei Europene și a Birourilor de Informare ale Parlamentului European la nivel local și regional.

Misiunea centrelor este de a:

 1. Informa cetățenii europeni la nivel local și regional. În calitatea lor de prim punct de acces la Uniunea Europeană pentru cetățeni, centrele constituie un element-cheie al conceptului de „ghișeu unic”, furnizând informații despre UE, indicând cetățenilor portalul „Europa ta” sau surse de informații specializate și orientându-i către alte servicii și alte rețele.
 2. Oferi informații, consiliere, asistență și răspunsuri la întrebări privind UE, în special cu privire la drepturile cetățenilor UE, prioritățile UE (în special strategia de creștere economică „Europa 2020”), legislația sa, politicile sale, programele și oportunitățile sale de finanțare.
 3. Promova o cetățenie participativă prin intermediul diferitelor instrumente de comunicare (site internet, mijloace de comunicare socială, publicații etc.) și prin interacțiunea, la nivel local și regional, cu părțile interesate, multiplicatori și mass-media. Centrele stimulează dezbaterea prin organizarea de conferințe și evenimente și canalizează răspunsurile cetățenilor către UE.

Rețeaua Centrelor Europe Direct este coordonată de Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Coordonator Europe Direct: Ioana MARCHIȘ
Tel. (+ 40-21) 203.54.92
E-mail: ioana.marchis@ec.europa.eu

Pentru a consulta lista Centrelor Europe Direct click aici .

Inaugurarea Rețelei Centrelor de informare Europe Direct a avut loc în perioada 11-13 februarie 2013, la București, Hotel Intercontinental.

Pentru a vedea activitatea Centrelor de informare Europe Direct în perioada 2009 - 2012 click aici .

Aceasta broșură a fost realizată de Centrele Europe Direct și nu reprezintă poziția Comisiei Europene.

Rețele de informare și asistență ale Uniunii Europene

 

Activități luna noiembrie în rețeaua Centrelor de Informare Europe Direct

Luna noiembrie a început în forță pentru membrii rețelei Centrelor de informare Europe Direct. Încă din primele zile ale lunii au fost organizate evenimente în diferite centre din țară, pe teme precum drepturile cetățenilor europeni și alegerile pentru Parlamentul European din 2014, impactul mediului online în viața cetățenilor Uniunii sau noul program de finanțare Erasmus+.

 Detalii >>>>

Activități luna iunie în rețeaua Centrelor de Informare Europe Direct

Venirea verii, cu temperaturi ridicate și zile de vacantă, nu a redus entuziasmul reprezentanților Centrelor de Informare din întreaga țară. Aceștia au continuat să organizeze diferite activități pentru a prezenta și a încuraja discuțiile pe teme europene, în special cele associate "Anului European al Cetățenilor". Pe parcursul lunii au fost organizate diferite evenimente, o parte dintre acestea sunt prezentate pe scurt mai jos.

Detalii >>>>

Activități luna mai în rețeaua Europe Direct

Luna mai a fost una antrenantă pentru membrii rețelei Centrelor de informare Europe Direct. Pe lângă evenimentele organizate pentru marcarea Zilei Europei pe întreg teritoriul țării, prezentate pe larg aici, Centrele au centrele au organizat diferite acțiuni dedicate în special tinerilor. În continuare vă vom prezenta informații despre câteva dintre acestea.

În perioada 22-24 mai 2013, Centrul Europe Direct Timișoara s-a alăturat Universității Tibiscus în calitate de partener pentru organizarea unui Simpozion studentesc. Evenimentul a avut loc la sediul Fundației StudentPlus Timisoara iar imagini de la eveniment sunt disponibile pe pagina de Facebook a Centrului.

Pe 20 mai femeile antreprenor au fost în centrul atenției la Bistrița. Centrul Europe Direct Bistriţa a organizat o întâlnire a femeilor antreprenor la Casa Cărţii „Nicolae Steinhardt”cu scopul de a face schimb de experiență prin prezentarea oportunităţilor de finanţare pentru IMM-uri precum şi a unor exemple de bună practică în domeniul antreprenoriatului. Imagini din cadrul evenimentului se regăsesc aici.

Evenimente dedicate tinerilor în rețeaua Europe Direct

În perioada 13-19 mai a avut loc și Săptămâna Națională a Voluntariatului, iar mai multe Centre Europe Direct au marcat acest eveniment prin diferite întâlniri și seminarii cu voluntarii. Printre acestea amintim întâlnirea reprezentanților Europe Direct Slatina cu voluntarii sau Seminarul "Despre Voluntariat" organizat de aceștia, precum și întâlnirea cu voluntarii a Centrului de informare Europe Direct Gorj.

Și în capitală au avut loc evenimente dedicate tinerilor, Centrul Europe Direct București a organizat în data de 17 mai 2013 Workshop-ul cetăţenia europeană la sediul Colegiului Economic "Viilor" din Bucureşti, după ce anterior a participat la acțiunea cu tema „Bucureştiul în context european”, în cadrul Colegiului Tehnic "Media", pe 15 mai.

09.05.2013 - Sărbătorirea Zilei Europei

Centrele Europe Direct din cele 31 de locații din România au avut un rol important în promovarea spiritului european cu ocazia Zilei Europei prin organizarea de activități antrenante, cuprinzând particpanți de la mic la mare, seminarii informative, jocuri pentru copii, prezentări despre Uniunea Europeană și multe altele.

Detalii >>>

 

Pagini Utile

 • Arhiva:

  Detalii

   

 • Apelul de propuneri din vara 2012:

  Apelul de propuneri din vara 2012 este disponibil aici.

Contacte utile
Ultima actualizare: 21/03/2014  |Începutul paginii