Cale de navigare

Informaţii pentru cetăţeni: Europe Direct

Activitățile lunii iulie în rețeaua Centrelor de Informare Europe Direct - 01-31.07.2014

În luna iulie – luna soarelui și a vacanței de vară pentru cei mici - membrii rețelei Centrelor de informare Europe Direct au pregătit o mulțime de evenimente special dedicate acestora: concursuri, programe de voluntariat, tabere și școli de vară, ateliere interactive etc. De asemenea, în perioada 2-6 iulie, la Iași are loc ”Festivalul Iașul Medieval”, unde vă veți putea reîntâlni cu domnițele și cavalerii din vechime.

Pentru a afla mai multe detalii despre activitățile frumoase ce se desfășoară în această perioadă a verii, vă invităm să consultați programul individual al centrelor, disponibil mai jos.

Detalii >>>

Activitățile lunii iunie în rețeaua Centrelor de Informare Europe Direct - 01-30.06.2014

Luna iunie a început "în joacă" pentru membrii rețelei Europe Direct, care au organizat o serie de evenimente dedicate Zilei Internaționale a Copilului. Alte acțiuni desfășurate luna aceasta au mai inclus informarea persoanelor din mediul rural cu privire la Politica Agricolă Comună (Caravana PAC – Centrul Europe Direct Alba Iulia), simularea adoptării unei inițiative legislative în Parlamentul European pentru ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor (Centrul Europe Direct Iași) sau activități organizate cu prilejul Zilei Mondiale a Mediului Înconjurător (Centrele Europe Direct București, Suceava, Târgoviște).

Consultă aici programul complet al evenimentelor organizate de Centrele Europe Direct în luna iunie.

Activitățile lunii mai în rețeaua Centrelor de Informare Europe Direct - 01-31.05.2014

Luna mai este una bogată în acțiuni pentru membrii rețelei Centrelor de informare Europe Direct. O serie de evenimente au fost deja organizate sau sunt pe cale să se desfășoare în toată țara cu prilejul Zilei Europei, însă asta nu e tot. Dacă sunteți curioși să aflați mai multe informații despre activitățile din această perioadă, vă invităm să consultați programul individual al centrelor, disponibil mai jos.

Detalii >>>

Activități luna noiembrie în rețeaua Centrelor de Informare Europe Direct - 01-30.11.2013

Luna noiembrie a început în forță pentru membrii rețelei Centrelor de informare Europe Direct. Încă din primele zile ale lunii au fost organizate evenimente în diferite centre din țară, pe teme precum drepturile cetățenilor europeni și alegerile pentru Parlamentul European din 2014, impactul mediului online în viața cetățenilor Uniunii sau noul program de finanțare Erasmus+.

 Detalii >>>>

Activități luna iunie în rețeaua Centrelor de Informare Europe Direct - 01-30.06.2013

Venirea verii, cu temperaturi ridicate și zile de vacantă, nu a redus entuziasmul reprezentanților Centrelor de Informare din întreaga țară. Aceștia au continuat să organizeze diferite activități pentru a prezenta și a încuraja discuțiile pe teme europene, în special cele associate "Anului European al Cetățenilor". Pe parcursul lunii au fost organizate diferite evenimente, o parte dintre acestea sunt prezentate pe scurt mai jos.

Detalii >>>>

Activități luna mai în rețeaua Europe Direct - 01-31.05.2013

Luna mai a fost una antrenantă pentru membrii rețelei Centrelor de informare Europe Direct. Pe lângă evenimentele organizate pentru marcarea Zilei Europei pe întreg teritoriul țării, prezentate pe larg aici, Centrele au centrele au organizat diferite acțiuni dedicate în special tinerilor. În continuare vă vom prezenta informații despre câteva dintre acestea.

În perioada 22-24 mai 2013, Centrul Europe Direct Timișoara s-a alăturat Universității Tibiscus în calitate de partener pentru organizarea unui Simpozion studentesc. Evenimentul a avut loc la sediul Fundației StudentPlus Timisoara iar imagini de la eveniment sunt disponibile pe pagina de Facebook a Centrului.

Pe 20 mai femeile antreprenor au fost în centrul atenției la Bistrița. Centrul Europe Direct Bistriţa a organizat o întâlnire a femeilor antreprenor la Casa Cărţii „Nicolae Steinhardt”cu scopul de a face schimb de experiență prin prezentarea oportunităţilor de finanţare pentru IMM-uri precum şi a unor exemple de bună practică în domeniul antreprenoriatului. Imagini din cadrul evenimentului se regăsesc aici.

Evenimente dedicate tinerilor în rețeaua Europe Direct

În perioada 13-19 mai a avut loc și Săptămâna Națională a Voluntariatului, iar mai multe Centre Europe Direct au marcat acest eveniment prin diferite întâlniri și seminarii cu voluntarii. Printre acestea amintim întâlnirea reprezentanților Europe Direct Slatina cu voluntarii sau Seminarul "Despre Voluntariat" organizat de aceștia, precum și întâlnirea cu voluntarii a Centrului de informare Europe Direct Gorj.

Și în capitală au avut loc evenimente dedicate tinerilor, Centrul Europe Direct București a organizat în data de 17 mai 2013 Workshop-ul cetăţenia europeană la sediul Colegiului Economic "Viilor" din Bucureşti, după ce anterior a participat la acțiunea cu tema „Bucureştiul în context european”, în cadrul Colegiului Tehnic "Media", pe 15 mai.

Sărbătorirea Zilei Europei - 09.05.2013

Centrele Europe Direct din cele 31 de locații din România au avut un rol important în promovarea spiritului european cu ocazia Zilei Europei prin organizarea de activități antrenante, cuprinzând participanți de la mic la mare, seminarii informative, jocuri pentru copii, prezentări despre Uniunea Europeană și multe altele.

Câteva materiale video realizate cu acest prilej pot fi urmărite aici și aici.

Detalii >>>

Seminar de instruire adresat multiplicatorilor de rețea din mediul rural - 03.05.2012

În data de 3 mai 2012, Centrul Europe Direct Argeș din cadrul Bibliotecii Județene Dinicu Golescu Argeș a organizat, la Sala de Conferințe, un seminar de instruire adresat multiplicatorilor de rețea din mediul rural, cu privire la idei noi de proiecte, precum și oportunități de locuri de muncă existente în țară și în Uniunea Europeană, prin Serviciul European de Ocupare a Forţei de Muncă EURES.

Detalii>>>

Seminar de instruire şi informare: Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură - 22.02.2012

Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș, Centrul Europe Direct Argeș în colaborare cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) au organizat pe 22 februarie, ora 10.00, o sesiune de instruire şi informare pentru bibliotecarii aparținând subrețelei de multiplicatori de informație europeană ai centrului Europe Direct Argeș.

Detalii >>>

În săptămâna 26 – 30 martie 2012, Centrul EUROPE DIRECT Vâlcea va poposi în câteva localităţi din judeţ, pentru o campanie de promovare a Politicii Agricole Comune.

Detalii >>>

Seminar Uniunea Europeană şi criza economică mondială - modalităţi de abordare în mass-media locale - 16.11.2011

Centrul Europe Direct din cadrul Bibliotecii Judeţene Dinicu Golescu Argeş a organizat miercuri, 16 noiembrie 2011, un seminar adresat profesioniştilor din mass-media locale şi studenţilor din ani terminali ai Facultăţilor de Jurnalism, care a avut ca temă Uniunea Europeană şi criza economică mondială - modalităţi de abordare în mass-media locale.

Detalii>>>

Centrul Europe Direct Bistrita a organizat Conferinţa "Antreprenor în Europa"- 11.11.2011

Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud şi a vizat identificarea de soluţii concrete la problemele specifice cu care se confruntă mediul economic.

Detalii>>>

Centrul Europe Direct Nord-Est organizează o conferință pe tema priorităților de dezvoltare economică ale Regiunii Nord-Est pentru perioada 2014-2020 - 3.11.2011

Împreună cu Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, structura sa gazdă, autorităţile publice locale din judeţul Bacău și alte organizații relevante din mediul de afaceri, Centrul Europe Direct Nord-Est organizează în data de 3 noiembrie 2011, Conferința intitulată „Strategia Europa 2020 - Efecte și defecte în dezvoltarea regională” .

Detalii>>>

Centrul Europe Direct Nord-Est organizează Expoziţia ”O Europă a cunoaşterii” - 03.11.2011

Centrul Europe Direct Nord-Est, împreună cu structura sa gazdă, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est și autorităţile publice locale din judeţul Bacău organizează în perioada 3- 4 noiembrie 2011, expoziţia de proiecte regionale de investiţii intitulată O Europă a Cunoaşterii.

Detalii >>>

Europe Direct Argeş - Campania EUropa Pretutindeni - 18.10.2011

Europe Direct Argeş a inaugurat, în cadrul campaniei EUropa pretudindeni, la Biblioteca Comunală Poienarii de Muscel, penultimul punct de informare europeană. Detalii >>>

Europe Direct Făgăraş: Seminarul "Tinerii în Uniunea Europeană: Sunt tânăr - vreau o şansă!" - 20.10.2011

Centrul de Informare Europe Direct Făgăraş a organizat joi, 20 octombrie 2011, începând cu ora 12.00, seminarul ‹‹Sunt tânăr-vreau o şansă!›› cu tema "Tinerii în Uniunea Europeană", eveniment dedicat şi adresat tinerilor de la liceele din Făgăraş.

Detalii>>>

Voluntari in sprijinul comunitatii – actiune de suflet la Sectia de Pediatrie a Spitalului Judetean Valcea - 21.09.2011

In Anul European al Voluntariatului, Centrul EUROPE DIRECT Valcea si voluntarii cu care colaboreaza, in parteneriat cu Fundatia Casa Cartii a Bibliotecii Judetene „Antim Ivireanul”, au organizat o serie de activitati care au venit in sprijinul comunitatii.

Detalii >>>

Centrul Europe Direct Făgăraş a sprijinit evenimentul dedicat Zilei Europene a Limbilor - 26.09.2010

Centrul Europe Direct Făgăraş a sprijinit evenimentul dedicat Zilei Europene a Limbilor Straine, un concurs adresat elevilor din clasele a XI-a si a XII-a, susţinut de elevii Grupului Scolar "Av. Dr. I. Senchea" "Eu şi Europa” Competiţia bilingvă franceză şi engleză s-a desfăşurat pe mai multe secţiuni (realităţi europene, tradiţii şi obiceiuri, istorie, geografie, limbă). 

Detalii>>>

Europe Direct Făgăraş la festivalul "Turnirul Cetăţilor" - 26.08.2010

În perioada 19-22 august, Făgăraşul a găzduit festivalul "Turnirul Cetăţilor". De la acest festival nu au lipsit nici reprezentanţii Centrului Europe Direct Făgăraş. Ajutaţi de câţiva voluntari, membrii Europe Direct Făgăraş au împărţit copiilor şi tinerilor, părinţilor şi bunicilor, steguleţe şi materiale informative. De asemenea, reprezentanţii centrului au discutat cu făgărăşenii, cele mai multe întrebări adresate fiind legate de fondurile europene ce pot fi accesate în zona Ţării Făgăraşului şi oportunităţile oferite de Uniunea Europeană tinerilor.

Detalii>>>

Modul de formare privind managementul voluntariatului în cadrul Programului Tineret în Acţiune - ED Argeş - 24.08.2010

Centrul Europe Direct Argeş şi Biblioteca Judeţeană Dinicu Golescu Argeş, au organizat, în perioada 10 – 12 august 2010, un modul de formare privind managementul voluntariatului în cadrul Programului Tineret în Acţiune. Tineret în Acţiune este programul comunitar care pune în practică cadrul legal de susţinere a activităţilor de voluntariat pentru tineri. Vine în continuarea programului Tineret şi va fi implementat în perioada 2007 - 2013 cu un buget total de 885 milioane de euro. 

Detalii>>>

Europe Direct Argeş în 2010 - Anul european pentru combaterea sărăciei şi excluziunii sociale - 26.05.2010

Europe Direct Argeş a continuat seria activităţilor înscrise tematicii Anului European de Combatere a Săraciei şi Excluziunii Sociale şi în luna mai. Astfel, în data de 12 mai şi 26 mai 2010, în cadrul activităţilor ”Sărăcia – un flagel eradicat?” şi ”Tinerii dezbat!”, Centrul ED Argeş a prezentat materiale şi informaţii referitoare la anumite tipuri de discriminare întâlnite, strategii de reducere a acesteia, precum şi organismele care acţionează la nivel european pentru combaterea discriminării.

Detalii>>>

Club European al elevilor la Simeria inaugurat de ED Hundedoara - 21.05.2010

Centrul Europe Direct al judetului Hunedoara a inaugurat vineri, 21 mai 2010 ”Clubul European al elevilor din cadrul Şcolii Generale clasele I-VIII Sigismund Toduta – Simeria" în parteneriat cu această instituţie de învăţământ şi Primăria oraşului Simeria.

Detalii>>>

Centrul Europe Direct Târgovişte - Campanie de conştientizare a opiniei publice asupra poluării- 20.04.2010

Centrul Europe Direct Târgovişte din cadrul Bibliotecii Judeţene Ion Heliade RădulescuDâmboviţa a organizat în data de 20 aprilie 2010 o campanie de sensibilizare şi conştientizare a opiniei publice asupra poluării şi a necesităţii de a păstra un mediu înconjurător curat.

Detalii>>>

Campania “Vrem aer curat în Baia Mare”, Ediţia a IIIa – la final - 19.04.2010

A III-a ediţie a Campaniei "Vrem aer curat în Baia Mare", organizată de Centrul Europe Direct Maramureş şi structura gazdă - Fundaţia CDIMM Maramureş, a avut loc pe 19 aprilie 2010, în zona Casei Tineretului din Baia Mare. Acţiunea de plantare organizată de Centrul Europe Direct Maramureş s-a bucurat de o impresionantă participare a peste 400 de copii, tineri şi însoţitorii lor din 25 de instituţii şcolare şi ONG-uri.

Detalii>>>

Jurnalismul afacerilor europene. Principii şi abordări de documentare” - eveniment de comunicare organizat de către Centrul Europe Direct Vâlcea - 16-17.04.2010

Centrul Europe Direct Vâlcea a organizat în perioada 16-17 aprilie 2010, un eveniment de comunicare intitulat „Jurnalismul afacerilor europene. Principii şi abordări de documentare”, dedicat jurnalistilor din presa locală. Evenimentul a constat într-un curs pentru familiarizarea jurnaliştilor cu tehnicile de documentare on line şi bazele de date privind Uniunea Europeană.

Detalii>>>

Finala din România a competiţiei "Vorbim europeana" - 27.03.2010

Sâmbătă, 27 martie 2010, la Casa de Cultură Municipală Kónya Ádám din Sf. Gheorghe, a avut loc finala naţională a competiţiei Vorbeşti europeana?, concurs lansat de Adunarea Regiunilor Europene. La finală au participat patru echipe, reprezentând judeţele: Hunedoara, Caraş Severin, Vrancea şi Covasna. Echipele formate din tineri cu vârste cuprinse între 14-18 ani, au arătat prin diverse prezentări ce înseamnă pentru ei a fi cetăţean european, Europa, şi Uniunea Europeană şi care sunt bazele unei exprimări comune. Prezentările au fost evaluate de un juriu de specialişti format din: Sógor Csaba – europarlamentar, Demeter János – vicepreşedinte al Consiliului judeţean Covasna şi Ramon Grosos – director al Direcţiei Judeţene de Tineret.

Limba franceză, vehicul de comunicare în Uniunea Europeană - seminar Europe Direct Vâlcea - 22.03.2010

Seminarul organizat de către Europe Direct Vâlcea s-a constituit a fi contribuţia centrului la manifestarea mai amplă „ Zilele Fracofoniei’’ pe care Biblioteca Judeţeana a organizat-o. Seminarul s-a adresat elevilor de gimnaziu de la Şcoala Take Ionescu din Rm. Vâlcea. Voluntarii ED au avut misiunea de „traineri’’, incercand să mobilizeze la discuţii pe cei mai mici, pe tema francofoniei şi a învăţării cât mai multor limbi europene. Echipa ED a organizat şi o expoziţie de materiale informative în limba franceză pe care Centrul le primeşte de la Oficiul de Publicaţii de la Bruxelles, participanţii activi primind premii.

Voluntarii ED au vrut ca, prin prezentarile si discutiile lor, să ofere celor prezenţi o imagine cât mai amplă asupra culturii franceze. Evenimentul a urmărit promovarea diversităţii culturale şi au pus în evidenţă identitatea francofonă a României.

Centrul Europe Direct a deschis la Zlatna primul său punct de informare pentru cetăţeni amplasat într-un spital - 22.02.2010

Centrul Europe Direct Alba Iulia a deschis un nou punct de informare şi consultare pe teme europene în incinta Spitalului orăşenesc Zlatna. Funcţionarea acestui punct de informare este rezultatul încheierii unui acord de asociere cu managerul spitalului din Zlatna, Horia Timiş, deschis să ofere cetăţenilor oraşului Zlatna posibilitatea de a accesa mai uşor informaţii despre Uniunea Europeană. Până acum doar albaiulienii au mai avut la îndemână un astfel de centru de informare.

„Înfiinţarea unui punct de informare la Zlatna reprezintă unul din obiectivele Centrului Europe Direct Alba Iulia în contextul anului 2010 - An European pentru Combaterea Sărăciei şi Excluziunii Sociale, principala noastră preocupare fiind aceea de a elimina problema accesului la informaţie ca şi sursă a excluziunii sociale, prin creşterea şi diversificarea opţiunilor de acces la informaţie”, a precizat Nicolaie Moldovan, coordonator al Centrului.

Europe Direct se implică în combaterea sărăciei şi excluziunii sociale în Alba Iulia -12.02.2010

In contextul Anului European pentru Combaterea Sărăciei şi Excluziunii Sociale, Centrul EUROPE DIRECT Alba Iulia a susţinut Asociaţia Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia (AIDA) şi Municipiul Alba Iulia în organizarea, la sfârşitul lunii ianuarie, a întâlnirii de lucru a unui grup partenerial condus de către expertul în regenerare urbană şi planificare spaţială, Ivan TOSICS, directorul Institutului Metropolitan de Cercetare din Budapesta. Întâlnirea a fost ocazionată în cadrul proiectului „Legături între planificarea spaţială şi regenerarea urbană – NODUS”, finanţat prin Programul de Cooperare Teritorială URBACT II.

Detalii>>>

Cariere europene – cum să aplicaţi pentru studii în Europa - 22.01.2010

Răspunzând unor nevoi de informare, Centrul EUROPE DIRECT Vâlcea a organizat miercuri,27 ianuarie, de la ora 10,00, la sala de conferinţe a Bibliotecii Judeţene Vâlcea, un seminar despre programul educaţional de studii in străinătate.

Detalii>>>

Parlamentul European al Tinerilor – sesiune de informare la Râmnicu-Vâlcea - 18.01.2010

Centrul EUROPE DIRECT Vâlcea a organizat, pe 12 ianuarie 2010, o sesiune de informare cu privire la sesiunile regionale de preselectie pentru Parlamentul European al Tinerilor.

Detalii>>>

Conferinţa naţională a reţelelor de informare europeană - Cluj Napoca (decembrie 2009)

Conferinţa reţelelor de informare europeana organizata Cluj Napoca de Reprezentanţa Comisiei Europene în România, a fost deschisă cu dezbaterea “UE 2020 – România 2020”. Pornind de la viziunea Comisiei Europene şi de la orientările sale politice pe termen lung, participanţii au dezbătut implicaţiile Tratatului de la Lisabona, care a intrat în vigoare la 1 decembrie 2009, şi priorităţile României pe termen lung.

O Europă a valorilor, o Europă a ambiţiilor, bazată pe coeziune socială, creştere economică şi solidaritate, a fost în centrul dezbaterilor participanţilor.

La dezbateri au participat: Niculae Idu, Şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Lucinia Bal, Şeful Biroului de Informare al Parlamentului European în România, prof. Vasile Puşcaş,  Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, prof. Toader Nicoară, prorector, Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, împreună cu membrii reţelei Europe Direct.

In România, reţeaua Europe Direct cuprinde 31 de centre de informare, 14 centre de documentare, precum şi o echipă de experţi naţionali în politici europene, Team Europe.

  • Galeria foto poate fi accesată aici.
  • Transcriptul discuţiilor desfăşurate în cadrul conferinţei poate fi descărcat de aici .

Seminar de formare organizat de către Europe Direct - Bucureşti 5-6 februarie 2009

Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti a organizat în perioada 5 – 6 februarie 2009, la hotelul Hilton din Capitală, primul  seminar de formare dedicat centrelor de informare şi celor de documentare din reţeaua EUROPE DIRECT din acest an.

Conferinţa naţională a reţelelor de comunicare coordonate de Reprezentanţa Comisiei Europene în România - Predeal, 6-7 octombrie 2008

În perioada 6–7 octombrie 2008 s-a desfăşurat la Predeal Conferinţa Naţională a reţelelor de comunicare coordonate de Reprezentanţa Comisiei Europene în România. Membrii celor 3 reţele de comunicare şi invitaţii acestora au dezbătut agenda europeană şi rolul României în construcţia europeană, politica de securitate energetică a Uniunii Europene şi realitatea socială în statele membre ale Uniunii.  La dezbateri au participat dl. Claus Sørensen, Directorul General pentru Comunicare al Comisiei Europene, dl. Aurel Ciobanu Dordea, Şeful Departamentului pentru Afaceri Europene şi dl. Niculae Idu, Şeful Reprezentanţei CE în România.

EUROPE DIRECT - Apel pentru propuneri de proiecte pentru centre de informare 2009 - 2012

Termenul limită pentru participarea la apelul pentru propuneri de proiecte în vederea selectării organizaţiilor care vor găzdui centrele de informare Europe Direct în perioada 2009 - 2012 a fost 29 septembrie 2008.

Galerie foto

Contacte utile
Ultima actualizare: 09/09/2014  |Începutul paginii