Pentru a vedea varianta online a newsletterului apăsați aici.
Topos EU
Previziunile CE: Creștere economică susținută pentru România în următorii doi ani
România va înregistra o creștere economică accentuată în următorii doi ani, în special datorită cererii interne, susținută de o piață a muncii stabilă, iar consolidarea fiscală va continua și în 2015.
Focus RO
Noi locuri de muncă pentru tinerii români, cu fonduri europene
România ar putea primi aproximativ 32 de milioane de euro pentru prefinanțarea proiectelor din cadrul Inițiativei de ocupare a tinerilor (YEI).
Top Știri
 
Euro Vox Box
editorial de Angela Filote
"Adevărul de la firul ierbii"

Atunci când veți citi aceste rânduri, eu voi fi spre finalul deplasării în județele Prahova și Brașov, cu care am început seria de anul acesta a vizitelor regionale.

Voi fi întâlnit oameni noi, voi fi vizitat proiecte finanțate de Uniunea Europeană în regiune, mă voi fi minunat înca o dată de frumusețea locurilor acestei țări, voi fi stat de vorba cu oameni de afaceri, autorități și societatea civilă pentru a le afla păsurile, speranțele și așteptările. Și, ca de fiecare dată, voi fi învățat foarte multe, așa cum am învățat anul trecut din vizitele în Cluj, Iași, Bârlad, Alba-Iulia, Constanța, Tulcea și Oradea: că lucrurile se văd altfel din țara decât din București; că există oameni extraordinari, care mută munții din loc; că avem în România specialiști cel puțin la fel de buni ca în oricare altă țară din UE; ca Bucureștiul e uneori perceput ca ignorant și/sau arogant (așa cum Bucureștiul percepe uneori Bruxelles-ul); că se așteaptă mult(e) de la Uniunea Europeană, că sunt oameni care trăiesc foarte greu și care încă mai așteaptă să iasă soarele și pe ulița lor...

Aceste vizite sunt parte dintr-un exercițiu masiv de întâmpinare a mesajelor pe care cetățenii Europei vor să le transmită Uniunii, dar și de înțelegere mai profundă a realităților din statele membre. Dacă majoritatea legislației europene se aplică la nivel local, acolo ar trebui să se vadă și majoritatea beneficiilor aderării la Uniune. Dacă acest lucru încă nu se întâmplă, este important să aflăm cauzele și să acordăm tot sprijinul Comisiei pentru apropierea nivelului de trai dintre diferitele regiuni ale Uniunii. Pentru că, așa cum spunea președintele Juncker, vrem o economie de piață în Europa care să lucreze pentru cetățeni, și nu invers.

Mă-ntorc mereu din aceste vizite cu desaga plină de povești și impresii, care nuanțează adevărul de la București, sau de la Bruxelles, cu adevărul de la firul ierbii, acolo unde crește, de fapt, România, și - odată cu ea - Europa.
Agenda
Marţi februarie București
10
Ziua Internațională a Siguranţei pe Internet 2015 (la Spațiul Public European)
Joi februarie București
12
JOIA de film la Spațiul Public European - IDA (regia: Pawel Pawlikowski, dramă, Polonia, 2013, 82 min.) ora 19:00
Luni februarie București
16
Comisarul european pentru politici regionale, Corina Crețu, în vizită în România
Copyright © | 2015 | Reprezentanța Comisiei Europene în România | Toate drepturile rezervate
Adresa noastră de e-mail: COMM-REP-RO-NEWSLETTER@ec.europa.eu
Dezabonare