Cale de navigare

Alimente ecologice - consultare privind normele UE

24/01/2013 16:04:22

Opinia dumneavoastră cu privire la cele mai bune modalităţi de încurajare a producţiei ecologice în UE.

UE aplică norme stricte în domeniul producţiei de alimentele ecologice, urmărind prin aceasta să consolideze încrederea consumatorilor şi să îi promoveze pe producători, pe de o parte şi să menţină calitatea terenurilor agricole, biodiversitatea şi standarde înalte de protecţie a animalelor, pe de altă parte.

În prezent, circa 2% din alimentele pe care la cumpără consumatorii europeni sunt certificate ca fiind bio şi aproximativ 2% din agricultorii europeni (circa 200 000 de producători) s-au lansat în acest tip de producţie.

  Alimente ecologice - consultare privind normele UE

  În prezent, Comisia doreşte să amelioreze normele UE privind producţia de alimente ecologice şi să stimuleze şi mai mult cererea. În acest sens, am dori să aflăm care sunt opiniile dumneavoastră cu privire la:

  • simplificarea normelor, cu menţinerea standardelor la acelaşi nivel
  • garantarea faptului că organismele modificate genetic nu intră în mod accidental în lanţul de producţie ecologică (acestea fiind interzise de legislaţia UE)
  • promovarea produselor ecologice cu ajutorul normelor referitoare la etichetare (în special, utilizarea obligatorie a siglei europene pentru toate produsele organice din UE)
  • actualizarea planului de acţiune din 2004 al Comisiei privind dezvoltarea agriculturii ecologice
  • înăsprirea controalelor, pentru a preveni frauda
  • acoperierea eventualelor lacune ale actualelor reglementări referitoare la importuri.

  Chestionarul on-line poate fi completat până la 10 aprilie 2013. Comentariile primite vor fi utilizate în formularea deciziilor privind măsurile care se impun. Comisia urmează să-şi prezinte propunerile la sfârşitul lui 2013.

  În prezent, cel puţin 95% din ingredientele care intră în compoziţia alimentelor bio trebuie să fie organice. Agricultura ecologică pune accent pe protecţia mediului şi bunăstarea animalelor. Agricultorii sunt obligaţi să evite sau să reducă drastic utilizarea de substanţe chimice sintetice (pesticide, aditivi sau medicamente).

  Pentru ca alimentele bio produse în afara UE să poată fi importate în Europa, normele în materie ale ţării repective şi autorităţile de certificare trebuie să fie recunoscute ca fiind echivalente cu cele de pe teritoriul Uniunii.

  Atunci când utilizează sigla ecologică a UE, producătorii trebuie să menţioneze şi numărul de referinţă al autorităţii de certificare, precum şi numele producătorului, al procesatorului sau al distribuitorului care a manipulat produsul ultima dată. De asemenea, pe lângă sigla UE, pe produse pot apărea şi însemnele organismelor naţionale de certificare a produselor ecologice.

  Pagini Utile

  • Agricultura ecologică în UE:

   Mai multe informații despre agricultura ecologică la nivelul statelor membre sunt disponibile aici.

    

  • Logoul ecologic al UE:

   Detalii despre logoul care trebuie să figureze pe ambalajele produselor ecologice sunt disponibile la următoarea adresă.

  Ultima actualizare: 24/01/2013  |Începutul paginii