Cale de navigare

Conferinţa "Procesul extinderii Uniunii Europene"

08/07/2013

Reprezentanţa Comisiei Europene în România are plăcerea să vă invite la conferinţa internațională cu titlul "Procesul extinderii Uniunii Europene", organizată în data de 10 iulie 2013, începând cu ora 09:30, la Hotel Athénée Palace Hilton, sala Le Diplomate (Str. Episcopiei nr. 1-3, Bucureşti).

  Comisia Europeană a adoptat, în data de 10 octombrie 2012, „pachetul pentru extindere” – un set de documente care explică politica acesteia cu privire la extinderea UE şi care prezintă un raport privind progresul înregistrat în fiecare ţară. Au fost identificate trei principale provocări pentru perioada 2012 – 2013: 1. focalizarea politicii de extindere asupra statului de drept în ţări candidate şi potenţial candidate; 2. cooperarea regională şi reconcilierea în Balcanii de Vest; 3. provocările economice şi sociale, în special redresarea economică în ţările vizate în vederea extinderii, în contextul actualelor măsuri adoptate pentru consolidarea guvernanţei economice europene. În urma aderării Croaţiei ca membru UE cu drepturi depline din iulie 2013, un capitol al extinderii s-a încheiat, deschizându-se, în acelaşi timp, noi perspective.

  Ca parte din soft power, extinderea reprezintă un excelent instrument pentru a promova aceleaşi standarde UE în zonele vecine și pe această bază pentru a soluţiona dispute vechi la nivel continental. Serbia, Bosnia-Herzegovina, Albania, Macedonia şi Muntenegru au semnat Acorduri de Asociere, situând întreaga regiune a Balcanilor de Vest pe un curs de convergenţă cu UE. Mai mult, Turcia a deschis negocierile în 2005, iar alte ţări europene, precum Moldova şi Ucraina şi-au exprimat dorinţa de a consolida legăturile cu UE.

  Evenimentul îşi propune să caute soluţii şi să răspundă unor întrebări, precum: care ar putea fi evoluţiile-cheie de pe agenda de extindere a UE, într-o perioadă de timp marcată de incertitudini şi provocări semnificative la nivel  mondial? Care este poziţia României în ceea ce priveşte provocările actuale ale politicii de extindere?

  Agenda evenimentului poate fi consultată aici . Va fi asigurată traducerea simultană (engleză/română).

  Persoană de contact:

  Teodora Năstase-Vizireanu, Secretar, Secția Politică, Tel: + 40 21 203 54 61, E-mail: teodora.vizireanu@ec.europa.eu

  Ultima actualizare: 25/08/2014  |Începutul paginii