Cale de navigare

Calendarul evenimentelor dedicate Zilei Europei

05/05/2014

Reprezentanța Comisiei Europene în România organizează în această perioadă, direct sau în colaborare cu partenerii săi culturali și instituționali, o serie de evenimente dedicate Zilei Europei (9 mai). Vă invităm să consultați mai jos calendarul manifestărilor care s-au desfășurat sau vor avea loc în București și în țară cu acest prilej.

Sursa foto: Ministerul Afacerilor Externe

  Calendarul evenimentelor dedicate Zilei Europei

  EVENIMENTE ORGANIZATE PÂNĂ ÎN PREZENT: 

  Conferința “După zece ani”
  La zece ani de la aderarea a zece state est-europene și la șapte ani de la aderarea României și Bulgariei, conferința „După zece ani...” a reunit marți, 15 aprilie, la hotelul Howard Johnson Grand Plaza din București, lideri de opinie, reprezentanți ai administrației centrale, membri ai societății civile și specialiști în diferite domenii, pentru a discuta "recolta" statutului de membru în UE după 10 ani de la aderare (cazul Poloniei) și înainte cu trei ani de această aniversare (cazul României și Bulgariei).

  Ziua Europei la Mangalia
  Vineri, 2 mai, Reprezentanţa Comisiei Europene în România, în colaborare cu Primăria Mangalia, a organizat un eveniment special dedicat Zilei Europei. Evenimentul a cuprins concursuri cu premii, o expoziţie de desene realizate de elevi, precum şi un program artistic susţinut de Corul de copii „Callatis Mangalia”. După încheierea evenimentului, participanții au fost invitați la bordul yacht-ului Heraclea pentru o plimbare în largul Mării Negre.

  EVENIMENTE VIITOARE:

  Filme LUX la Spațiul Public European
  Joi, 8 mai, la ora 19:00, la Spațiul Public European va fi proiectat filmul Paradisul spulberat / The Broken Circle Breakdown (dramă, muzical, Belgia, 2012). Filmul este câștigătorul premiului LUX în anul 2013 și inaugurează, la Spațiul Public European, o serie de proiecții JOIA de film dedicate filmelor LUX, organizată împreună cu Biroul de Informare al Parlamentului European în România. Seria filmelor LUX la Spațiul Public European se derulează începând din joia dinaintea Zilei Europei, până în joia dinaintea alegerilor europene, iar programul va fi următorul: 8 mai, ora 19:00: Paradisul spulberat/The Broken Circle Breakdown; 15 mai, ora 19:00: Habemus Papam;  22 mai, ora 19:00: Barbara 

  Concert de Ziua Europei la Afi Palace Cotroceni
  Vineri, 9 mai, Primăria sectorului 6, în parteneriat cu Orchestra Simfonică București, va organiza la AFI Palace Cotroceni, un concert dedicat Zilei Europei. Concertul va începe cu un flash-mob pe acordurile Odei Bucuriei și va fi urmat de 45 de minute în care vor fi intepretate cele mai cunoscute piese de muzică simfonică europeană.

  Metroul european 
  Vineri,  9 mai, în intervalul 16:00-19:00, 28 de stații de metrou vor purta numele statelor membre ale Uniunii Europene. Călătorii vor fi întâmpinați în stațiile de metrou cu momente artistice de muzică și dans, vor putea viziona expoziții și vor avea ocazia să participe la degustări de vinuri și alte specialități. Standul României va fi organizat de Centrul Infoeuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, în colaborare cu Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi Ministerul Fondurilor Europene. Mai mult, pe tot parcursul lunii mai, un metrou cu simbolurile europene va circula pe magistralele din București.

  Evenimentul este organizat în parteneriat cu METROREX, ambasadele și institutele culturale ale țărilor membre UE, Centrul Infoeuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Muzeul Ţăranului Român, Ministerul Fondurilor Europene şi Primăria Municipiului Bucureşti, prin Centrul de Proiecte şi Programe Educaţionale şi Sportive pentru Copii şi Tineret.

  Festivalul filmului european
  În perioada 9-15 mai, la București (cinematografele Studio și Elvira Popescu) și 16-18 mai la Tîrgu Mureș (cinematograful Arta), peste 15.000 de cinefili sunt așteptați să vizioneze proiecțiile din cadrul celei de-a 18-a ediții a Festivalului Filmului European. Vineri, 9 mai, în cadrul galei de deschidere a festivalului, la Cinema Studio va fi proiectat filmul Miss Violence, în regia lui Alexandros Avranas. Festivalul este organizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Uniunea Cineaștilor din România și ambasadele și institutele culturale ale statelor membre UE, precum și ale țărilor candidate.

  Vernisajele Salonului Internațional dedicat Zilei Europei și lansarea Festivalului European de fotografie
  Vineri, 9 mai, începând cu ora 12:00, în sala de festivități a Institutului Cultural Român din București și la Galeria “Euro Foto Art” din Oradea, vor avea loc vernisajele Salonului Internațional dedicat Zilei Europei. Cu această ocazie, la sediul Institutului Cultural Român din București va avea loc lansarea oficială a Festivalului European de Fotografie, ediția a treia, organizată de Asociația “Euro Foto Art” în parteneriat cu ICR și cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România și al Biroului de Informare al Parlamentului European în România, sub patronajul Ministerului Culturii.

  Ziua Europei la Sibiu
  Vineri, 9 mai, Piața Mare din Sibiu va fi gazda unei expoziții de artă și a unor concerte susținute de elevi ai Liceului de Artă din oraș. De asemenea, tot în Piața Mare, vor fi arborate steagurile statelor membre ale Uniunii Europene și bannere dedicate Zilei Europei. Evenimentul este organizat de Reprezentanța Comisiei Europene alături de Primăria Municipiului Sibiu, Casa de Cultură și Liceul de Artă din Sibiu.

  ONGFest
  Sâmbată, 10 mai, Reprezentanța Comisiei Europene în România va participa, prin intermediul Spațiului Public European, la ONGFest, un eveniment cu tradiție organizat de către Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Alegerile europarlamentare vor constitui principala temă de discuție pentru vizitatorii standului Spațiului Public European. ONGFest se va desfășura în perioada 9-11 mai în parcul Herăstrău din București și va reuni în jur de 180 de expozanți din mediul nonguvernamental.

  Piața statelor membre UE
  Duminică, 11 mai, la inițiativa Ministerului Afacerilor Externe, prin intermediul Centrului Infoeuropa și al Primăriei Municipiului București, parcul Cișmigiu va găzdui reprezentanți ai ambasadelor statelor membre UE, care vor oferi informații trecătorilor de la standurile special amenajate în centrul parcului. Reprezentanța Comisiei Europene în România și Biroul de Informare al Parlamentului European vor participa, de asemenea, la eveniment prin intermediul Spațiului Public   European și vor pune accent în informațiile oferite pe viitoarele alegeri europarlamentare.

   

  Festivitatea de premiere a câștigătorilor competiției lansate cu prilejul Zilei Limbii Materne
  Vineri, 16 mai, la sediul Reprezentanței Comisiei Europene în România (sala Titulescu) va avea loc festivitatea de premiere a celor mai bune activități organizate de către unitațile de învățământ cu prilejul Zilei Limbii Materne.

  Conferința “Familia în contextul crizei actuale”
  Vineri, 16 mai, Reprezentanța Comisiei Europene în România va participa la conferința organizată de către Comitetul Reprezentanţilor Bisericilor Ortodoxe pe lângă Uniunea Europeană pe tema provocărilor cu care se confruntă familiile europene în contextul crizei economice actuale.

  Evenimente organizate de Centrele Europe Direct în luna mai
  Pe tot parcursul lunii mai, Centrele Europe Direct din București și din țară vor organiza o serie de evenimente, majoritatea fiind dedicate Zilei Europei. Un calendar ce cuprinde toate activitățile care se vor desfășura în această perioadă prin intermediul Centrelor Europe Direct este disponibil în secțiunea Pagini utile

  PARTENERI:

                  

                            

                         

                                                                               

   

   

  Pagini Utile

  Ultima actualizare: 08/05/2014  |Începutul paginii