Cale de navigare

Noua strategie comercială europeană - implicații pentru relansarea economică a României

11/04/2011

Comisia Europeană a lansat în noiembrie 2010 noua strategie comercială europeană. Politica comercială comună este un instrument crucial pentru relansarea economică a Uniunii. Politica comercială are o importanţă semnificativă, atât în plan intern, prin susţinerea unei activităţi economice eficiente şi pentru crearea de noi locuri de muncă, cât mai ales în contextul promovării intereselor naţionale, economice şi comerciale, la nivel european şi internaţional.

Conform estimarilor Comisiei Europene, în următorii ani 90% din creșterea economică mondială este previzionată în afara Europei. Viitoarea politică comercială comună europeană, acum cu responsabilități crescute și în domeniul investițiilor străine, oferă un potențial foarte important. O politică comercială de succes poate suplimenta în mod direct cu peste 1% creșterea economică europeană.

Acest "dividend" nu este însă automat. Europa, și în egală măsură România, trebuie să pună în aplicare politici "inteligente" și coerente. Țările membre și mediul de afaceri au un rol important în materializarea acestor oportunități. Această dezbatere își propune să identifice principalii factori care pot favoriza în următorii ani o integrare economică benefică pentru România cu noile "motoarele de creștere" globale.

  Programul mesei rotunde "Noua strategie comercială europeană - implicaţii pentru relansarea economică a României"

  09:00 – 09:15

  Înregistrarea participanţilor şi cafea

  09:15 – 10:00

  Deschiderea dezbaterilor

  Niculae Idu, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România

   

  Scurtă prezentare a strategiei comerciale europene

  Lucian Cernat, Chief Economist, Comisia Europeană

   

  Intervenţia domnului Costin Lianu, director, Direcţia generală "Comerţ şi Relaţii Internaţionale", Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri

  10:00 – 11:15

  Discuţii pe marginea prezentărilor

  Dan Suciu, jurnalist The Money Channel

   

   

  Evenimentul face parte din seria de evenimente lunare "Perspective Europene", inițiată de Reprezentanța Comisiei Europene în 2009, cu scopul de a stimula dezbaterea cu privire la prioritățile Uniunii Europene, în strânsă legătură cu agenda publică națională din România.

  Pagini Utile

  Ultima actualizare: 25/08/2011  |Începutul paginii