Cale de navigare

Dezvoltarea societăţii bazate pe cunoaştere în Europa - Implementarea naţională a strategiei europene “Europa 2020”

04/10/2010

Das Progressive Zentrum şi Centrul Român de Politici Europene au organizat o masă rotundă, cu sprijinul Ministerului de Externe al Germaniei şi al Reprezentanței Comisiei Europene în România, fiind invitaţi experți şi analişti din estul şi vestul Uniunii Europene pentru a discuta politica de dezvoltare a spațiul estic în contextul Strategiei “Europa 2020”.

  Consiliul European a adoptat în 17 iunie 2010 versiunea finală a “Strategiei Europene pentru creştere inteligentă şi sustenabilă”. Continuând Strategia Lisabona, noul document strategic apare în mijlocul crizei economice şi conţine scopuri şi linii de acțiune pentru guvernele naționale. Până în toamna acestui an, aceste scopuri trebuie transformate în programe de reformă naţională de către statele membre, care vor trebui să adauge şi obiective naționale, specifice fiecărui stat.

  Masa rotundă a fost o experiență comparativă prin excelență. Plecând de la similaritățile economice şi sociale dintre țările din Estul Europei, s-a urmărit cum se desfăşoară procesul de stabilire a obiectivelor naționale în celelalte state membre recente ale UE. O importanţă majoră a fost acordată întrebării referitoare la ce obstacole ar putea întâlni statele membre în drumul lor spre o societate bazată pe cunoaştere, aşa cum este ea imaginată de strategia Uniunii Europene “Europa 2020”.

  În privinţa altor domenii, strategia menţionează anumite scopuri ambiţioase pentru educaţie, cercetare şi inovație. Asupra căror teme se vor concentra guvernele şi ce strategie politică vor alege? Schimbă criza economică şi problemele bugetare prioritățile pe termen lung ale Europei de Est? A trecut Estul Europei de etapa de recuperare cu orice preț față de Vest?

  Evenimentul a reprezentat o oportunitate pentru experții şi oficialii români să schimbe experiență şi să tragă concluziile necesare din contactul cu oameni care au lucrat în problematica de dezvoltare europeană în țările din Estul UE, dar şi cu experți de la think-tank-uri specializate în politici de dezvoltare din Germania şi de la Bruxelles.

  Galerie video

  Pagini Utile

  Ultima actualizare: 25/08/2011  |Începutul paginii