Cale de navigare

Experienţa Portugaliei după aderarea la UE: lecţii pentru România în contextul crizei economice

09/11/2011

Reprezentanţa Comisiei Europene în România, în parteneriat cu Ambasada Portugaliei în România şi Camera Bilaterală de Comerţ şi Industrie România-Portugaliaau organizat masa rotundă "experienţa Portugaliei de aderare la UE după: lecţii învăţate pentru România în contextul crizei economice". Evenimentul a avut loc luni, 24 octombrie, în Spaţiul Public European (str. Vasile Lascăr, nr. 31), etaj 1,începând cu ora 10.00.

  În ianuarie 1986, atunci când Portugalia a devenit membru al Uniunii Europene, PIB-ul pe cap de locuitor a depăşit 50% din media europeană. Pe parcursul următoarelor două decenii, printr-o serie de reforme structurale eficiente şi prin absorbţia fondurilor, Portugalia a înregistrat o creştere economică semnificativă. Până în 2001, rata medie de creştere anuală a depăşit în mod constant cele din media UE. Cu toate acestea, de atunci, din cauza diferiţilor factori, ţara a înregistrat grave dezechilibre externe şi deficite bugetare mari, care au crescut în timpul crizei economice, făcând Portugalia unul dintre beneficiarii de asistenţă a planului de salvare din partea instituţiilor financiare internaţionale.

  Cel mai important este că România ar putea învăţa din experienţa europeană a Portugaliei, acesta fiind şi subiectele dezbătute în cadrul evenimentului de către Francisco Sarsfield Cabral, reputat jurnalist şi fostul şef al Reprezentanţei Comisiei Europene în Portugalia. Evenimentul a fost moderat de Ciprian Ciucu, director de programe al Centrului Român de Politici Europene.

  Pagini Utile

  • Persoană de contact:

   Teodora Năstase-Vizireanu, Secretar, Secția Politică, Tel: + 40 21 203 54 61, E-mail: teodora.vizireanu@ec.europa.eu

    

  • Fotografiile surprinse în timpul evenimentului pot fi vizionate aici .

    

  Ultima actualizare: 28/05/2013  |Începutul paginii