Cale de navigare

Conferința BlueGreen – Râuri în orașe smart

11/06/2015

Evenimentul central al UrbanFest este conferința BlueGreen – Râuri în orașe smart, organizată de Reprezentanța Comisiei Europene în România și DG Regio, în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), sub înaltul patronaj al comisarului european Corina Crețu.

Conferința are loc vineri, 19 iunie, între orele 9 – 16:30, la Biblioteca Națională, în sala Mircea Eliade.

  Subiectul conferinței este rolul râurilor în orașele smart, oferind astfel o platformă de discuție privind planificarea urbană integrată și rolul râurilor ca "semn distinctiv al identității urbane și spațiu public pentru odihnă și starea de bine.

  Sunt invitați să participe specialiști în dezvoltare locală, reprezentanți din administrația publică centrală și locală, arhitecți și urbaniști, mediul academic și studenți, societatea civilă și presă. De asemenea, conferința va fi deschisă publicului larg, în limita a 50 de locuri, prin înregistrare AICI.

  Principalele atribute ale unui râu urban includ funcțiune, societate, ecologie și identitate. Situația în care toate acestea sunt bine reprezentate în același timp, în condițiile eficienței, nu mai este doar o provocare a managementului urban, ci este o rampă de lansare excelentă atât pentru abordările științifice cât și pentru cele creative. Vorbitorii își vor expune punctele de vedere legate de abordările inovative și creative privind intervențiile aspura râurilor urbane și cum proiectele de succes pot crește atractivitatea orașului într-o societate bazată pe cunoaștere.

  Râurile urbane oferă municipalităților șansa să își poată resuscita economia prin intermediul abordărilor integrate și al parteneriatelor public-privat. Vorbitorii vor analiza modul în care activarea zonelor din preajma oglinzilor de apă poate redirecționa dinamica unui oraș și poate crea avantaje competitive pentru companii și pentru comunitățile locale.

  Speakerii vor pune accentul pe rolul fluviului în restaurarea identității unui oraș și funcțiile sale. Organizațiile românești și europene vor prezenta proiectele care reprezintă o bună practică în revitalizarea râului din interiorul orașului și zona învecinată. 

  În a doua parte a zilei, două paneluri de discuții vor avea loc în paralel, în sala Mircea Eliade și Simion Mehedinți. Acestea vor acoperi:

  PANEL I: Idei pentru o capitală europeană - Dâmbovița, Râu Inteligent

  PANEL II: Dezvoltarea urbană de-a lungul râurilor în România – discuție pe baza unor proiecte implementate în orașele românești

  În completarea conferinței, participanții și publicul larg vor avea prilejul să vadă o expoziție de proiecte de reamenajare a râurilor, precum și expoziția SUMP (Conferința Europeană privind Planurile de Mobilitate Urbană Durabilă) a proiectelor de mobilitate urbană. Expoziția va putea fi vizitată în exteriorul clădirii Bibliotecii, într-un pavilion amplasat pe terasa Bibliotecii cu vedere spre Dâmbovița.

  Pagini Utile

  Ultima actualizare: 24/06/2015  |Începutul paginii