Contact  |  Zoeken   
Inleiding
Wetenschap & governance
Ethiek
Wetenschappelijk bewustzijn
Jeugd & wetenschap
Vrouwen & wetenschap
Actieprogramma
FP6 Calls
Wetenschap en Samenleving
Wetenschap en Samenleving Laatste updates Hoogtepunten Dokumente Links Contactgegevens Graphic element
 

Jeugd en Wetenschap

De Europese Unie is zich ervan bewust dat jongeren moeten worden warm gemaakt voor en worden betrokken bij wetenschap. De EU Young Scientists Contest is een jaarlijkse happening die zich richt tot jongeren tussen 15 en 20 jaar. De winnaars van de nationale wedstrijden die in de EU Lidstaten en verbonden Staten werden georganiseerd, kunnen uiteindelijk meedingen in deze wedstrijd.

Iedere wedstrijd loopt over een volledige week. Opzet van dit alles is jonge wetenschappers aan te zetten tot wetenschappelijk onderzoek, door hen samen te brengen en hen de kans te bieden de meest prominente wetenschappers uit Europa te ontmoeten. Deze wedstrijd maakt deel uit van het Improving Human Potential (IHP) Programma van de EU (1998-2002), en vormt een onderdeel van het Zesde Kaderprogramma.

Van 22 tot 25 september had in Boedapest de 15de EU-Wedstrijd voor Jonge Wetenschappers plaats. Het evenement had dit keer een bijzondere symboolwaarde, want het werd voor het eerst georganiseerd in een toetredingsland. Hongarije wordt namelijk in mei 2004 lid van de Europese Unie. Het was ook de grootste wedstrijd tot nog toe, met meer dan 100 deelnemers uit 37 landen die in totaal 75 projecten voorstelden. De eerste prijzen gingen naar studenten uit Duitsland en gastland Hongarije, voor projecten rond plasmaluidsprekers, een goedkope raster-tunnelmicroscoop (STM) en biotechnologie. De tweede en derde prijzen werden toegekend aan teams uit de Tsjechische Republiek, Hongarije, Polen, Nederland, Rusland en Zwitserland. Volgend jaar heeft de wedstrijd plaats in Dublin.

De winnaars van de nationale edities van de Young Scientist Contest mogen hun land tijdens de EU-competitie vertegenwoordigen. Hun voorstellen worden aan een wetenschappelijke jury overgemaakt die de projecten beoordeelt. De kandidaten die werden geselecteerd mogen hun projecten voorstellen tijdens de Wedstrijd en krijgen de gelegenheid hun werken te bespreken met de juryleden.

Vervolgens mogen de winnaars de Europese Unie vertegenwoordigen op andere internationale wetenschappelijke happenings in Europa en maken zij kans om samen met toonaangevende toonaangevende wetenschappers en ingenieurs te werken aan wetenschappelijke projecten.

Afgelopen jaren vertegenwoordigden jonge vrouwelijke wetenschappers nagenoeg een derde van de deelnemers. Dit duidt op een groeiende belangstelling bij vrouwen voor wetenschap. De Europese Commissie hoopt dat deze trend zich zal doorzetten.

Voor bijkomende informatie

 
Graphical element
Line
     
Laatste updates | Hoogtepunten | Documenten | Links | Contactgegevens bovenkant pagina