Kontakt  |  Søgning  
Introduktion
Videnskabelig forståelse
Etik
Videnskabelig bevågenhed
Kvinder og videnskab
Unge og videnskab
Handlingsplan
FP6 Calls
Videnskab og Samfund
Videnskab og samfund i Europa Graphic element
 

Unge og videnskab

Den Europæiske Union anerkender behovet for, at få unge involveret og interesseret i videnskab. Konkurrencen “EU’s konkurrence for unge videnskabsfolk” er en årlig begivenhed, der er åben for unge imellem 15 og 20 år. Deltagerne i konkurrencen er vindere af nationale konkurrencer, der er blevet afholdt i EU-medlemslandene og associerede stater.

Hver konkurrence er en begivenhed af en uges varighed, der afholdes for at stimulere videnskabelig forskning blandt unge videnskabsfolk ved at samle dem og give dem mulighed for at møde nogle af Europa’s mest prominente videnskabsfolk. Konkurrencen er en del af programmet “EU Improving Human Potential (IHP)” (1998-2002), som fortsætter i sjette rammeprogram.

Den 15. Europæiske konkurrence for unge videnskabsfolk fandt sted i Budapest i ugen d. 22.–25. september. Arrangementet var især symbolsk, fordi det var første gang, det fandt sted i et tiltrædelsesland. Et land, der bliver medlem af Den Europæiske Union i maj 2004. Konkurrencen var også den største hidtil med over 100 deltagere fra 37 lande, der fremlagde 75 projekter. Førstepræmierne blev tildelt studerende fra Tyskland og værtslandet Ungarn for projekter om plasma-højtalere, et billigt scanning tunneling mikroskop og bioteknologi. Anden- og tredjepræmierne gik til hold fra Den Tjekkiske Republik, Ungarn, Polen, Nederlandene, Rusland og Schweiz. Næste års konkurrence afholdes i Dublin.

Vinderne af nationale videnskabskonkurrencer for unge er berettigede til at repræsentere deres land ved EU-konkurrencen, hvortil de har sendt deres projekter til bedømmelse. De bliver så gennemgået af en særlig jury. De, der udvælges, bliver så inviteret til at vise deres projekter ved konkurrencen, hvor de har mulighed for at diskutere dem med jury-medlemmerne.

Vinderne vil derefter repræsentere den Europæiske Union ved andre internationale videnskabsbegivenheder i Europa og kan også blive valgt til at samarbejde med ledende videnskabsfolk og ingeniører på videnskabelige projekter.

I de senere år har indtil en tredjedel af konkurrenterne været unge kvindelige videnskabsfolk, hvilket afspejler den voksende interesse i videnskab iblandt kvinder. Europa-kommissionen er meget opsat på, at se denne tendens fortsætte.

For yderligere information

 
Graphical element
Line
     
Seneste opdateringer | Højdepunkter | Dokumenter | Links | Kontakter TOP
   
Seneste opdateringer Højdepunkter Dokumenter Links Kontakter