Contact  |  Zoeken   
Inleiding
Wetenschap & governance
Ethiek
Wetenschappelijk bewustzijn
Jeugd & wetenschap
Vrouwen & wetenschap
Actieprogramma
FP6 Calls
Wetenschap en Samenleving
Wetenschap en Samenleving Laatste updates Hoogtepunten Dokumente Links Contactgegevens Graphic element
 

Wetenschappelijk bewustzijn

Onze moderne samenleving wordt bepaald door wetenschappelijke ontdekkingen en door de toepassing van deze kennis via technologie. De rol van de wetenschap in ons dagdagelijkse leven wordt dikwijls over het hoofd gezien of als vanzelfsprekend beschouwd. De publieke opinie laat vaak enkel van zich horen wanneer onderzoek en nieuwe ontdekkingen ethische vragen oproepen. Precies om die reden moet de gemeenschap worden voorgelicht zodat zij zich een mening over bepaalde vraagstukken kan vormen.

Hoofddoel van het wetenschappelijke bewustzijnsteam is de kennis van het grote publiek en haar inzicht in de voordelen en impact van een Europese wetenschappelijke samenwerking te verruimen. De activiteiten zijn er tevens op gericht de aandacht te verscherpen voor kwesties die bij het publiek bezorgdheid kunnen wekken, zoals dierenproeven.

Verspreiding van informatie over wetenschap

De Europese burgers nauwer betrekken bij wetenschap veronderstelt dat er nieuwe communicatielijnen tussen de wetenschappelijke gemeenschap en de samenleving in de ruime betekenis moeten worden opengesteld. Zoals u hieronder kunt lezen organiseert en ondersteunt de Europese Commissie tal van activiteiten om deze relatie nauwer aan te halen.

De markt van de wetenschap verkennen

Wetenschapswinkels voeren ten behoeve van de burgermaatschappij kostbaar onderzoek en slaan een brug tussen groepen burgers en de wetenschappelijke onderzoeksgemeenschap. De Europese Commissie helpt bij het uitbouwen van netwerken van fundamentele onderzoeksorganisaties die het volledige grondgebied van de Europese Unie bestrijken.

De Europese en nationale Week van de wetenschap

De tien jaar oude Europese Week van de Wetenschap en de Technologie illustreert op een visueel aantrekkelijke wijze de impact van wetenschap en de toepassingen ervan op het dagelijkse leven van de Europese burger. In diezelfde optiek wordt in tal van Europese Lidstaten en Geassocieerde Staten ook een nationale Week van de Wetenschap georganiseerd.

Een nieuwe generatie wetenschappers

Het grootbrengen van een nieuwe generatie wetenschappers is essentieel om de levenskwaliteit van de Europese burgers te verbeteren en de economische concurrentiekracht van het continent te verstevigen. Er werd een aantal initiatieven op het getouw gezet om jongeren aan te moedigen de weg van de wetenschap te kiezen. Deze initiatieven omvatten onder meer een versterking van het wetenschappelijk onderwijs en van de wetenschappelijke loopbanen en strekken ertoe jonge mensen te betrekking bij wetenschappelijke ontdekkingen zowel binnen als buiten het kader van het formele onderwijs. Een van de initiatieven van de Commissie om jongeren warm te maken voor wetenschappen is de EU Wedstrijd voor Jonge Wetenschappers die het beste jong wetenschappelijk talent bekroont.

Een campus binnen de gemeenschap

Hogere-onderwijsinstellingen, meer in het bijzonder universiteiten, gaan zich via een frequente dialoog vaker open stellen voor en interageren met de gemeenschap. Daarnaast worden de wetenschappers via beurzen en prijzen ook aangemoedigd om hun mobiliteit binnen Europa op te voeren.

Wetenschappelijke prijzen

Om de Europese wetenschappers ook de publieke erkenning te verlenen die zij verdienen, organiseert de Europese Commissie verschillende wetenschappelijke prijzen. Een van deze lofbetuigingen is de erg gegeerde Descartes Prijs die 1 miljoen euro waard is en die wordt uitgereikt aan teams van wetenschappers voor hun voortreffelijke wetenschappelijke en technologische verwezenlijkingen die voortvloeien uit de samenwerking tussen Europese en internationale wetenschappers.

 
Graphical element
Line
     
Laatste updates | Hoogtepunten | Documenten | Links | Contactgegevens bovenkant pagina