Cale de navigare

 > Despre
Icon of Facebook Facebook
Noaptea Cercetătorilor Europeni: popularizarea ştiinţei pentru familii

Savanţi nebuni se adună la asfinţit şi uneltesc pentru preluarea puterii mondiale?

În mod cert, nu asta îşi propune Noaptea Cercetătorilor Europeni. De fapt, propunem evenimente dedicate popularizării ştiinţei şi învăţării distractive. Noaptea Cercetătorilor Europeni reprezintă oportunitatea de a ȋntȃlni cercetători, de a discuta cu ei şi de a descoperi ce fac ei de fapt pentru societate, în moduri interactive şi captivante. Printre activităţile propuse se numără: experimente practice, spectacole ştiinţifice, activităţi educative pentru copii, vizite ghidate în laboratoare de cercetare, concursuri şi multe altele.

Noaptea Cercetătorilor Europeni cucereşte întreaga Europă în fiecare an, în ultima vineri din luna septembrie. În 2015, aceste evenimente de popularizare a ştiinţei au avut loc vineri, 25 septembrie în aproximativ 300 de oraşe din 24 de ţări europene şi din ţările învecinate.

Evenimentele sunt susţinute de către Comisia Europeană prin iniţiativa Acţiunilor Marie Skłodowska-Curie, un program UE pentru stimularea carierelor europene în cercetare.

De ce ar trebui să mă intereseze?

Noaptea Cercetătorilor Europeni: popularizarea ştiinţei pentru familiiConsiderate adesea evenimente pentru familii, Nopţile Cercetătorilor Europeni atrag, de fapt, persoane de toate vârstele, însoţite de familii, colegi de şcoală, prieteni sau singure, şi se adresează celor care sunt curioşi să afle cum funcţionează lucrurile şi ce impact are ştiinţa în viaţa lor.

Multe dintre aceste evenimente de popularizare a ştiinţei vă permit o incursiune în culise, de exemplu, vizite în laboratoare, care sunt, de obicei, închise pentru public. Este posibil să vă descoperiţi o pasiune pentru ştiinţă în timp ce participaţi la un megaeveniment de talie europeană.

Am ratat deja Noaptea Cercetătorilor Europeni?

Noaptea Cercetătorilor Europeni: popularizarea ştiinţei pentru familiiEvenimentele din seria Noaptea Cercetătorilor Europeni sunt organizate în fiecare septembrie începând cu  anul 2005. În 2013, au atras peste 1,2 milioane de vizitatori. O parte din evenimentele din trecut au fost distinse cu premii naţionale. Găsiţi un eveniment anterior din perioada: 2012, 2013, 2014, 2015.

Vreţi să organizaţi un astfel de eveniment în viitor?

Noaptea Cercetătorilor Europeni: popularizarea ştiinţei pentru familiiOrganizatorii de evenimente din seria Noaptea Cercetătorilor Europeni sunt selectaţi în baza unor apeluri competitive de propuneri, în urma cărora sunt selectate numai cele mai bune propuneri pentru finanţare UE. Apelurile de proiecte pentru (co)finanţare din partea Uniunii Europene sunt gestionate de Agenţia Executivă pentru Cercetare (REA).

Apelul pentru organizarea evenimentelor din 2016 si 2017 a fost publicat în data de 14 octombrie 2015, cu termenul limită de 13 ianuarie 2016.

Aveţi comentarii despre această pagină sau evenimente?

Noaptea Cercetătorilor Europeni: popularizarea ştiinţei pentru familiiTrimiteţi-le pe adresa REA-COMMUNICATION@ec.europa.eu