Important legal notice
en      
Contact   |   Search on EUROPA   
graphic element Events Useful links  
Researchers in Europe
graphic element
graphic element

België

Europese Nacht van de Onderzoekers – Brussel


 

Brussel
23 September 2005, 18.00 - 01.00 uur
Georganiseerd door: de Europese Commissie, in samenwerking met het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen, Inforsciences (ULB), en het Brusselse Planetarium.

Waarom zouden enkel je voeten mogen dansen en feesten op vrijdagavond? Ook je hersens moeten af en toe uit de bol kunnen gaan! Doe ze een plezier en neem ze op 23 september mee naar de "Europese Nacht van de Onderzoekers"!

Officiële poster van de Brussels Nacht van de Onderzoekers

De Nacht van de Onderzoekers is de klap op de vuurpijl van het initiatief "Onderzoekers in Europa 2005", dat van juni tot november 2005 in de lidstaten van de Europese Unie wordt georganiseerd. In de Brusselse editie die door de Europese Commissie wordt op touw gezet, vind je onder andere ontdekkingen, spel, ontmoetingen en prestaties die even plezierig als ongewoon zijn. Alles gebeurt op vier locaties die met elkaar verbonden worden door gratis pendeldiensten.

Sint-Gorikshallen (vanaf 18 uur)

Sint-Gorikshallen
In de Sint-Gorikshallen, het zenuwcentrum van deze nacht, kan u de meest coole humanoïde ter wereld ontmoeten: Asimo, de charmante robot die gebouwd werd door Honda. Je zal er al zijn kunstjes kunnen bewonderen tussen 19 en middernacht. Je zal er ook een film kunnen bekijken over het ontstaan van Asimo om 19:00, 20:15, 21:30, 22:45 en 24:00 uur. Je kan ook meer informatie vinden over Asimo op de website van Honda.

Robot Asimo

Dankzij de mensen van Scientastic, het kleine Brusselse wetenschapsmuseum kan er je ook een snelcursus fakir volgen (hoe kan je op een plank vol spijkers gaan zitten zonder je pijn te doen?). Je hebt dan nog enkel een tulband nodig om je eigen nummer te kunnen opvoeren.

Naast deze “pikante” opleiding leer je van het team van dit klein Brussels museum ook nog andere geweldige kunstgrepen om je te vermaken en indruk te maken, of het nu in je badkamer is of op een pétanqueterrein in de Provence.  Je zal er onder andere volgende uitdagingen kunnen aangaan:

 • het geheim van de gewelfde boog: hoe kan je een verzameling van kleine stukjes hout rechtop laten staan;
 • luchtballen: geef een bal door aan iemand anders, enkel maar met behulp van een haardroger;
 • een originele gedaanteverandering: spreek met de stem van een eend zonder je eigen menselijke identiteit te verliezen;
 • de piramide van kegelballen: bouw een driehoekige piramide van twee rijen van vier en vier rijen van drie kegelballen.

De animatoren van Scifun daarentegen zullen je helemaal draaierig laten worden wanneer ze je meenemen in een veelkleurige luchtbel of nog wanneer je ze veranderen in de Beethoven van de optische glasvezel.

Al deze activiteiten vinden gedurende heel de avond plaats terwijl je kan genieten van live muziek en een tentoonstelling van zwartwit portretten van onderzoekers. Zonder uiteraard de bar van de Sint-Gorikshallen te vergeten.

Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen (vanaf 19 uur)

Tekenkamer

Een bezoek achter de schermen en de ontdekking van verborgen schatten: onder de begeleiding van de wetenschappers van het Instituut is dit een unieke gelegenheid om rond te neuzen in de laboratoria en bewaarplaatsen die normaal niet toegankelijk zijn voor het publiek.

Op zoek naar Belgische oesters, zwevend boven de tropische kruinen, in het spoor van insectenkolonies of reizend naar het middelpunt van de aarde, je valt van de ene verrassing in de andere tijdens je ontmoeting met allerhande vreemde fenomenen.

De geleide bezoeken zullen plaats hebben tussen 19:30 en 20:30 uur, en tussen 21:00 en 22:00 uur. Voorinschrijving is gratis en sterk aangeraden, de plaatsen voor de animaties zijn immers beperkt.

Wie verstrooid of te laat is, kan geduldig wachten in het Groot Auditorium van het Instituut waar filmvertoningen worden gehouden tussen 19:30 en 23:00 uur.

ULB – Inforsciences

Université Libre de Bruxelles
Het menu dat werd samengesteld door Inforsciences is stevig gekruid. Drie uitdagingen, waarbij je:
 • follow the coelacanth through its warm seawater habitat,
 • travel inside your own brain, and
 • help the Cheshire cat find its stripes…

Dat allemaal met de hulp van ervaren onderzoekers die je wel een handje zullen helpen...

Voorinschrijving is gratis en sterk aangeraden, de plaatsen voor de animaties zijn immers beperkt.

Planetarium (vanaf 20 uur)

Satellite

Een nacht zonder sterren is geen echte nacht... Het Planetarium nodigt je uit op een cinematografische reis boven de Chileense woestijn van Atacama, boven de berg Paranal. In de hoofdrol vind je de mooiste constellaties van het zuidelijk hafrond terug, de Melkweg, duizenden sterrenstelsels met de meest vreemde vormen en de befaamde "zwarte gaten" die we vandaag kennen dankzij de studie van de kosmische bewegingen.

De voorstelling «De geheimen van de zuidelijke sterrenhemel» loopt gedurende verschillende sessies in het Nederlands en in het Frans:

 • NL: 20.00 en 21.15 uur
 • FR: 20.45 en 22.00 uur

Adressen

De vier locaties worden met elkaar verbonden worden door gratis pendeldiensten.

Halls of Saint-Géry

Logo Institut Royal des Sciences Naturelles

 • Inforsciences (ULB)
  Institut de Sociologie
  Jeannelaan 44
  1050 Brussel
  Gelijkvloers – 1ste verdiep
  Zaal Dupréel en zaal Braugniez

Université Libre de Bruxelles

Planetarium of the Royal Observatory of Belgium

 

Downloads

Je kan ook de officiële affiche PDF icon [1.2 Mb] en de brochure PDF icon [1.6 Mb] van de Nacht van de Onderzoekers downloaden.

 
  graphic element