Important legal notices
   
Contact   |   Search   

    

European Research Area

    

Research Programmes

Sixth Framework Programme
(2002-2006)
  
Fifth Framework Programme
(1998-2002)
  
Frequently Asked Questions
  
Fourth Framework Programme
(1994-1998)
    

Why European  Research?

    
What's new?
    

Publications

    

Useful Links

    

 

 

Meghívó a médiának

Available in: Deutsch  Castellano  Français  English  Magyar  Italiano 

Az Európai Unió 16. Fiatal Tudósok Versenye
Dublin, 2004. szeptember 25-29.
Ragyogó Ifjú Elmék

2004. szeptember 25-29. között Írország rendezi meg az EU 16. Fiatal Tudósok Versenyét. Európa ifjú tudós elméinek legjobbjai versenyeznek majd, hogy elnyerjék a 28 500 euró összértéku díjakat. 34 országból érkezo 105 fiatal mutat be 74 innovatív projektet. A versenyt a 15 és 20 év közöttiek számára rendezik, és 15 kiemelkedo tudós bírálja el az eredményeket. A diákok anyagait kiállításon mutatják be a dublini egyetem O’Reilly Halljában, ahol az újságíróknak lehetoségük nyílik arra, hogy találkozzanak a résztvevokkel és megtekintsék a projekteket. Ezen kívül két Nobel-díjas, Sir Harry Kroto és Erwin Neher professzor egy külön estélyen látja vendégül a döntobe jutottakat és a sajtót (ld. Médiaprogram).

E tudományos eseménynek az a célja, hogy elismerje a tudomány szerepét a társadalomban, hogy bátorítsa a fiatalokat a tudományos tevékenységre, és remélhetoleg inspirálja oket a tudományos életpályára. A verseny az Európai Unió Tudomány és Társadalom Programjának része, amely egyben lehetoséget ad a tudósok új nemzedéke számára, hogy ötleteiket bemutassák, illetve Európa különbözo részeibol jött társaikkal találkozzanak. A verseny ideális lehetoségnek bizonyult a tehetséges fiatalok számára, akik közül sokból sikeres kutató lesz, és akik hozzájárulnak majd Európa jövojének formálásához.

Az EU 22 tagállamából, 10 EU-n kívüli országból és 2 meghívott országból érkezo diákok 74 projektet készítettek1 . Mindegyik versenyzo csapat sikeresen szerepelt már kiemelkedo nehézségu nemzeti versenyeken. A projektek a tudományterületek széles skáláját ölelik fel, a mezogazdasági tárgyú kutatásoktól, a robotikától és gépészettol az orvostudományi kutatásig. A verseny nemcsak érdeklodést ébreszt a természettudományok iránt, de egyes korábbi projektek tudományos áttöréshez vezettek, más esetekben pedig gyakorlati felhasználás kifejlesztésére is sor került.

Sikertörténetek (további példák a sajtódossziéban szerepelnek majd):

Bernáth Gábor (Magyarország) elso díjat nyert a Fiatal Tudósok 10. versenyén Portugáliában, 1998-ban. Célja az volt, hogy kifejlesszen egy 3D-s szkenneloeszközt, mérsékelt áron, a minoség feladása nélkül. Az eredmény a ScanGuru lett, saját 3D-s szkennere. Bernáth késobb egy kisvállalkozást alapított, az EasyScan Kft.-t, és megkezdte a szabadalmaztatási eljárást.

Sarah Flannery (Írország) Thessalonikiban nyert 1999-ben kriptográfiával és algoritmusokkal foglalkozó projektjével. Édesapjával, David Flanneryvel közösen könyvet jelentetett meg In Code: A Mathematical Journey („Kódolva: egy matematikai utazás”) címmel.

A 28 500 eurót kitevo teljes díjalap kilenc fodíjra oszlik. A három elso díj értéke egyenként 5 000 euró. A projekteket egy elnökbol és további 14 független, nemzetközi tudósból álló zsuri értékeli. A tagok egyénileg látják el ezt a feladatot, nem pedig valamely intézmény vagy egy adott ország képviseletében. A zsuri elnöke az EU 16. versenyén Dr. Ulf Merbold (Németország) lesz. Dr Merbold az Európai Urhajózási Ügynökség elso asztronautája volt aki járt az urben, és az elso nem-amerikai, aki az urrepülogép utasa volt.

A rendezvény a közönség számára nyitott és ingyenes szeptember 26-tól (vasárnaptól) szeptember 28-ig (keddig). Nagy érdeklodésre tarthat számot a vasárnapi „össz-írországi tudományos nap” (‘All Ireland Science Day’), tudományos kincsvadászattal és tudományos buvészmusorral. Mintegy 15 000 embert várnak a nyitóünnepségre.

Maga a díjazási ünnepség szeptember 29-én lesz a festoi szépségu St Patrick’s Hall termeiben, a dublini várban. A vendéglátó Írország miniszterelnök-helyettese, Mary Harney lesz. Részt vesz továbbá Achilleas Mitsos, az Európai Bizottság kutatási foigazgatója, az EU több magas rangú képviseloje, és számos nemzetközileg ismert tudós. Késobb a gyoztesek látogatást tesznek Mary McAleese ír elnökasszonynál hivatalos rezidenciáján.

(1) Az EUYSC 2004-ben részt vevo országok: Ausztria, Fehér-Oroszország, Belgium, Bulgária, Kína, Cseh Köztársaság, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Grúzia, Németország, Magyarország, Izland, Írország, Izrael, Olaszország, Lettország, Litvánia, Málta, Norvégia, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Oroszország, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Svédország, Svájc, Törökország, Ukrajna, Egyesült Királyság, Egyesült Államok

További információk

További információ az EU Fiatal Tudósok Versenyérol a következo weboldalakon található:

http://ec.europa.eu/research/youngscientists/ illetve http://www.eucontestireland.com/

Amennyiben további információt szeretne az idei versenyrol vagy a korábbi nyertesekrol, vagy ha interjút szeretne készíteni a projektek csapataival, a zsuri tagjaival vagy a szerevezobizottsággal, kérjük lépjen kapcsolatba a következo személlyel::

Stephen P. Gosden, Directorate-General for Research, European Commission
Tel: +32.2.2960079, Fax: +32.2.2958220, E-mail: stephen.gosden @ cec.eu.int

A rendezvényben az Európai Bizottságot egy szerzodéses partner segíti. Az érdekelt médiumokat kérjük, hogy jelentkezzenek be a következo címen:

Michelle Roverelli, Hill & Knowlton
Tel: +32.2.7416213, Fax: +32.2.7379552, E-mail: mroverel @ hillandknowlton.com

Minden résztvevo média segítséget kap az elozetes logisztikai tervezésben és megkapja a teljes köru gyakorlati útmutatásokat az esemény elott.

Médiaprogram:

További részletek az eseményekrol és a helyszínekrol az alábbi táblázatban találhatók:

Kérjük, vegyék figyelembe, hogy:

  • Amikor megérkeznek az O’Reilly Hallba, szíveskedjenek bejelentkezni a Médiaközpontban (Robing Room), hogy megkapják médiabelépoiket.
  • A belépokártyákat állandóan maguknál kell tartaniuk, mivel a különbözo helyszínekre és/ vagy a másutt tartott rendezvényekre való bejutás belépo nélkül nem garantálható.
  • ‘Judging in Progress’ („Zsurizés folyamatban”) jelzések lesznek láthatóak az emelvényeken, amikor a diákok kikérdezése zajlik. Tisztelettel kérjük Önöket arra, hogy ezekben az idopontokban tartózkodjanak a diákok fényképezésétol vagy meginterjúvolásától.
Szeptember 27., hétfo
Idopont Esemény Helyszín
19.00 - 22.00 Tudományos Kávéház a British Council támogatásával.
Médialehetoség: Az indító tudományos kávéháznak (Café Scientifique) a témája a klímaváltozás, és olyan eloadók lesznek, mint Dr Kevin Anderson, a Tyndall Klímaváltozási Kutatási Központból és Dr Gerry Murphy, az ír meteorológiai szolgálattól.
Trinity College Dublin
Szeptember 28, kedd
Idopont Esemény Helyszín
10.30 - 12.30 Az EU magas rangú képviseloi, Noel Dempsey, az ír oktatási és tudományos miniszter, valamint ismert tudósok látogatják meg a kiállítást. O’Reilly Hall, UCD
19.00 - 22.30 Találkozó a Nobel-elmékkel („Nobel Minds”), az Intel támogatásával
Médialehetoség:
Ebben az évben két Nobel-díjas, Sir Harry Kroto (kémia) és Erwin Neher professzor (fiziológia/ orvostudomány) külön estélyt szervez a sajtó és a döntosök számára az Intel technológiai campus területén, amely Dublintól nem messze található. Az est során a résztvevok látogatást tesznek a FAB 24-ben, amely Európa vezeto gyártólétesítménye a fejlett mikroprocesszorok területén. Itt a diákok megtekinthetik, hogyan állítják elo a mikroprocesszorokat a nanoskálán.
Intel, Lexlip, County Kildare
Szeptember 29., szerda
Idopont Esemény Helyszín
12.30 - 13.30 Hivatalos díjátadási ünnepség
A gyoztesek átveszik a díjakat valamint a különdíjakat, amelyeket Mary Harney, ír miniszterelnök-helyettes és Achilleas Mitsos, az Európai Bizottság Kutatási Foigazgatóságának foigazgatója ad át
St Patrick’s Hall, Dublin Castle
13.30 - 14.00 Sajtótájékoztató
Médialehetoség: A gyoztesek rendelkezésre állnak az interjúkészítéshez és a fényképezéshez.
St Patrick’s Hall, Dublin Castle
14.00 - 15.00 Ünnepi ebéd Trinity College Dublin

 

Média-regisztrációs nyomtatvány
Az Európai Unió 16. Versenye Fiatal Tudósok számára

2004. szeptember 25-29. - Dublin, Írország
O’Reilly Hall, University College Dublin

 

[  ] Részt veszek az Európai Unió 16. versenyén a fiatal tudósok számára.
érkezésem idopontja: ........................ -án (dátum) ........................

[  ]Szeretném meginterjúvolni a fobb résztvevoket. [Kérjük, jelezze preferenciáit]:

..................................................................................................................................................

..................................................................................................................................................

[  ] Nem veszek részt a konferencián, de szeretnék további információt kapni a Fiatal Tudósok versenyérol, illetve a bemutatott projektekrol.
Különösen érdekel:
..................................................................................................................................................

[kérjük, adjon meg egy vagy több országot és/ vagy egy bizonyos projektet]

 

Kapcsolatfelvételi adatok

Megszólítás: [  ] Dr. [  ] úr [  ] úrhölgy
Név::
Keresztnév:
Intézmény:
Beosztás:
Szakirány:
Cím:
Postai irányítószám:
Város és ország:
Közvetlen telefon és mobil:
Mobiltelefonszám a konferencia idoszakában:
Fax:
E-mail

  

Megjegyzés a szerkesztok számára: azoknak az újságíróknak, akik részt kívánnak venni, a jelentkezési lapot a következo címre kell visszaküldeniük:

Michelle Roverelli, Hill & Knowlton
Tel: +32.2.741 6213,
Fax: +32.2.737 9552,
Mobil: +32.473. 341 987,
E-mail: mroverel @ hillandknowlton.com

az Európai Bizottság erre az eseményre szóló szerzodéses megbízása alapján.

 


Note: If your browser does not support javascript or if you copy/paste the email addresses from this page, please remove the blank spaces surrounding the "@".

 

Press releases I What's new on the Research pages? I TOP Top