BELANGRIJKE JURIDISCHE KENNISGEVING - Op de informatie op deze site is een verklaring van afwijzing van aansprakelijkheid en een verklaring inzake het auteursrecht van toepassing.
Onderzoek
CastellanoDanskDeutschEllinikaEnglishFranÁaisItalianoNederlandsPortuguÍsSuomiSvenska
 
Europa  > Europese Commissie  > Onderzoek > Persbericht 
 
European Research News Centre
    

Europese Onderzoekruimte

    

Onderzoekprogramma's

Nieuwe kaderprogramma
(2002-2006)
  
5de kaderprogramma
(1998-2002)
  
Veel voorkomende vragen
  
4de kaderprogramma
(1994-1998)
    

Waarom Europees  Onderzoek?

    
Wat is nieuw?
    

Publikaties

    

Nuttige links

    

 

Persbericht

Onderzoek naar duurzame productie in de pulp- en papierindustrie

 

Brussel, 29 juni 2001

Trefwoorden: duurzaamheid, papier, pulp, milieu, water

Uitnodiging voor een persdag
Brussel, persruimte Breydel en VPK papierfabriek Oudegem (BelgiŽ)
Vrijdag 6 juli 2001, 10.30-16.15

Complete press package available online


De pulp- en papierindustrie is een sleutelelement van de Europese papier- en bosbouwsector, die een jaaromzet van meer dan 400 miljard Euro genereert, directe werkgelegenheid biedt aan ruim 260 000 mensen en indirecte werkgelegenheid aan ongeveer vier miljoen werknemers. Deze sector is tevens de tweede grootste verbruiker van zoet water in Europa, een reden tot grote bezorgdheid voor het milieu. "Dankzij de steun die de papierindustrie van de Europese unie gekregen heeft, kon deze sector verder investeren in onderzoek. Daardoor hebben we nu te maken met een industrietak die haast niet meer vervuilt, terwijl hij toch zeer competitief is kunnen blijven. De productie van afval en van gevaarlijke stoffen en het gebruik van natuurlijke rijkdommen zijn op dit moment sterk geminimaliseerd. Tezelfdertijd werden de globale kosten gereduceerd, de productieprocessen gemoderniseerd en de kwaliteit van de producten sterk verbeterd", aldus Philippe Busquin tijdens de conferentie "Bridging the Gap" die in Zweden georganiseerd werd. Op 6 juli zullen wetenschappers uit een aantal projecten met EU-financiering (zie onder) de pers laten zien hoe onderzoek de pulp- en papierproductie tot een duurzame industrie kan maken. Hun presentaties worden gevolgd door een lunchbuffet, dat uitgebreide kansen biedt voor gesprekken met zowel onderzoekers als personeel van de Europese Commissie. Na de lunch is er mogelijkheid tot deelneming aan een persbezoek aan de VPK papierfabriek buiten Brussel, waar ťťn van de projecten (Paper Kidney) met een volledig geÔntegreerde pilootinstallatie werkt.

Een nier voor papierproductie

Gesloten watercircuits in een papierfabriek kunnen worden vergeleken met de bloedsomloop in het menselijk lichaam die regelmatig moet worden gereinigd door de nieren om de ophoping van toxines en onzuiverheden te vermijden. In een papierfabriek leidt het recycleren van herwonnen papier tot een accumulatie van verontreinigende stoffen, afkomstig van papiertoeslagstoffen en vreemde stoffen zoals voedseldeeltjes die in de waterstroom terechtkomen. Deze kunnen leiden tot een grote achteruitgang in de kwaliteit van het eindproduct, alsmede productiviteitsproblemen die worden veroorzaakt door slijmvorming, geuroverlast en machinestoringen. Als gevolg daarvan zijn producenten vaak gedwongen om hun gesloten systemen te openen. In het driejarige project Paper Kidney werkte een consortium van onderzoeksinstituten, waterzuiveringsbedrijven en papierfabrieken uit vijf landen samen aan een onderzoek naar de thermofiele anaŽrobe en aŽrobe biotechnologische behandelingen, polijstmethoden en membraantechnologie die een probleemvrije recycling mogelijk zouden kunnen maken.

Gecombineerde technologieŽn verminderen waterverspilling van papierfabrieken

Geconfronteerd met de agressieve wereldwijde concurrentie en strengere milieuwetgeving moeten papierfabrieken niet alleen hun productkwaliteit verhogen, maar ook hun energie- en waterverbruik verlagen en ongewenste uitstoot minimaliseren. Door de steun van een project met EU-financiering kon een groep Europese KMO's (kleine en middelgrote ondernemingen) betaalbare technologieŽn ontwikkelen die de productiekosten verminderen en de industrie dichter bij het doel van papierverwerking zonder enige afvoervloeistof brengen.

Het opdeppen van tissueproblemen

De conventionele vervaardiging van absorberend tissuepapier verbruikt veel energie, behelst ongewenste synthetische chemicaliŽn en produceert grote hoeveelheden afvoerwater. In het project Ecotissue onderzoeken zeven partners uit drie landen het gebruik van droge gasfase-vezeloppervlakmodificatie als een weg naar een milieuvriendelijkere verwerking en hogere productprestaties.

Achtergrond

De pulp- en papierindustrie verbruikt grote hoeveelheden water, meer dan acht miljoen kubieke meter per dag in Europa alleen. Er zijn nieuwe technologieŽn nodig, in het bijzonder op het gebied van waterzuivering, om gesloten systemen te ontwikkelen die leiden tot een aanzienlijke reductie van het verbruik van zoet water.

Sinds 1985 heeft de Europese Commissie meer dan honderd papier- en pulpgerelateerde projecten mee gefinancierd, voor een totale EU-financiering van ongeveer 150 miljoen Euro. Innovatieve wetenschappelijke oplossingen - zoals elektronische procescontrole, procesmodellen en -automatisering, biotechnologische behandeling van afvoervloeistoffen, membraanscheiding en chloorvrij bleken - hebben bijgedragen tot een aanzienlijke vermindering van de impact op het milieu.

Opmerking voor redacteurs: Journalisten die deze dag willen bijwonen, kunnen zich inschrijven bij Julia Acevedo (zie onder) of Bettina Hausmann (0032 2 737 9561 of bhausman@hillandknowlton.com).

Voor meer informatie over de voorgestelde projecten kunt u contact opnemen met:

Johannes Klumpers, Wetenschappelijk ambtenaar / Onderzoek met betrekking tot de bosbouwindustrie, DG Onderzoek
Tel.: +32.2.29.60911; Fax: +32.2.29.58046
E-mail: johannes.klumpers@ec.europa.eu

Voor meer informatie over het evenement kunt u contact opnemen met:

Julia Acevedo, Pers- en voorlichtingsambtenaar, DG Onderzoek
Tel: +32.2.29.52043; Fax: +32.2.29.58220
E-mail: julia.acevedo-bueno@ec.europa.eu

Contactlijn pers op de dag van het evenement: +32.479.832680 (GSM).


Mediabriefing
EU-Onderzoek rond Pulp en Papier
6 juli 2001

Om te kunnen blijven concurreren, streeft de pulp- en papierindustrie naar een duurzamer productie. De voorbije 20 jaar is ze geŽvolueerd van een sterk vervuilende sector naar een industrie die weinig afval produceert en weinig vervuilende stoffen uitstoot.
Er wordt nog steeds uitgebreid onderzoek naar gevoerd, met de steun van Europese onderzoekprogramma's. De vooruitgang die op dat vlak is geboekt, toont aan hoe onderzoek kan worden gebruikt om het Europese beleid ter zake te ondersteunen en nieuwe inzichten te verwerken in de bestaande processen.

AGENDA

10.30 Persruimte Breydel - Oudergemlaan 45 - 1049 Brussel

 • Welkomstwoord - Philippe Busquin (Europees Commissaris voor Onderzoek)
 • Toespraak door (spreker CEPI) - Annick Carpentier (CEPI -Directeur)
 • Projectvoorstellingen - Moderator: Ezio Andreta (Europese Commissie - Directeur Growth-programma)
  • 'Bio-cleaning: een doeltreffend middel voor waterbesparing bij papierfabrieken' (PAPER KIDNEY) - Dieter Pauly (Papiertechnische Stiftung, MŁnchen, Duitsland)
   Behandelde thema's: productie in gesloten circuit, laag water- en energieverbruik, verminderd gebruik van chemicaliŽn, hogere productkwaliteit.
  • 'Gecombineerde technologieŽn verminderen waterverspilling van papierfabrieken' - Mark Lazonder (TNO, Delft, Nederland)
   Behandelde thema's: geen afvoervloeistoffen bij papierproductie, verminderd verbruik van schoon water, energie en chemicaliŽn, kleine en middelgrote ondernemingen
  • 'Drogingsproces helpt de milieu-impact van het tissue-productieproces te verminderen' (ECOTISSUE) - Thami Chihani -(SCA HygiŽne, Mannheim, Duitsland)
   Behandelde thema's: beter contact met menselijke huid (luiers, zakdoeken), minder afval, chemicaliŽn en energieverbruik
 • Vraag- & Antwoordsessie

12.00 Lunchpauze

13.15 Vertrek per bus naar Oudegem Papier

14.15 Aankomst in de fabriek (Het tijdstip van aankomst hangt af van het verkeer.)

 • Welkomstwoord - Pierre Macharis (Chief Executive Officer - Oudegem Papier)
 • Bezoek aan de fabriek - Ann Deschildre (Oudegem Papier)

16.15 Einde van de persdag (Terugkeer naar Brussel per bus)

17.30 Halte in de Luchthaven van Zaventem (Het tijdstip van aankomst hangt af van het verkeer.)

18.00 Terugkeer naar Breydel (Het tijdstip van aankomst hangt af van het verkeer.)

Opmerking: Meer informatie over duurzame productie en algemenere informatie over het Growth-programma vindt u op de website van het programma: http://ec.europa.eu/research/growth/index.html

              

Persberichten I Wat is nieuw op de Onderzoek pagina's? I TOP Top