BELANGRIJKE JURIDISCHE KENNISGEVING - Op de informatie op deze site is een verklaring van afwijzing van aansprakelijkheid en een verklaring inzake het auteursrecht van toepassing.
Onderzoek
CastellanoDanskDeutschEllinikaEnglishFrançaisItalianoNederlandsPortuguêsSuomiSvenska
 
Europa  > Europese Commissie  > Onderzoek > Persbericht 
 
European Research News Centre
    

Europese Onderzoekruimte

    

Onderzoekprogramma's

Nieuwe kaderprogramma
(2002-2006)
  
5de kaderprogramma
(1998-2002)
  
Veel voorkomende vragen
  
4de kaderprogramma
(1994-1998)
    

Waarom Europees  Onderzoek?

    
Wat is nieuw?
    

Publikaties

    

Nuttige links

    

 

Persbericht

Tweede EU Descartes Prijs ter waarde van 1 miljoen euro voor 2 onderzoeksprojecten, over AIDS en chemische katalyse

Brussel, Solvay Bibliotheek

 

Brussel, 27 november 2001

Trefwoorden: winnaars voor de Descartes Prijs 2001

De winnaars voor de Descartes Prijs 2001 ( 27 kB)


De Descartes Prijs werd vandaag toegekend aan 2 projecten, voor uitmuntende wetenschappelijke en technologische realisaties van Europees onderzoekswerk in samenwerkingsverband. Een prijs van 700.000 euro werd toegekend aan een project over AIDS geleid door Jan Balzarini (K.U. Leuven, Belgium), in een samenwerking van teams in 6 landen (BE, CZ, ES, IT, SE, UK). Een prijs van 300.000 euro werd toegekend aan een project over katalyse geleid door Michael North (King's College, UK), in een samenwerking van teams in 5 landen (AR, DE, FR, RU, UK).

De plechtige uitreiking van de tweede Descartes Prijs van de Europese Unie vond plaats op 27 november 2001 in de historische bibliotheek van Solvay in Brussel. Het prestigieuze evenement werd bijgewoond door Philippe Busquin, Europees Commissaris voor Wetenschappelijk Onderzoek, door de voorzitter van de EU Onderzoeksraad, François-Xavier de Donnea, en door Achilleas Mitsos, Directeur-Generaal van het DG voor Wetenschappelijk Onderzoek.

Voor de Descartes Prijs komen alle wetenschappelijke disciplines in aanmerking, inclusief de sociale en economische wetenschappen en projecten die met EU-geld worden gefinancierd. De prijs vormt voor wetenschappelijke research-teams een mogelijkheid om niet alleen voor de kwaliteit van hun werk, maar ook voor hun inspanningen op het vlak van samenwerking erkenning te verwerven. De zeven projecten die dit jaar uit meer dan 50 voorstellen voor de finale werden geselecteerd, vormen stuk voor stuk een bewijs van enerzijds de uitmuntendheid van de wetenschappelijke projecten die momenteel in Europa worden uitgevoerd, en anderzijds de meerwaarde van samenwerkingsverbanden tussen teams uit verschillende Europese landen.

De Hoge Jury, met vooraanstaande personen uit de academische wereld en de privé- en de openbare sector, werd voorgezeten door Yves Michot, de voormalige voorzitter van Aérospatiale Matra, en had de moeilijke taak om "het beste van het beste" te selecteren.

Winnaar team leaders:

Jan Balzarini, K.U. Leuven, Rega Institute for Medical Research
Tel: +32.16.337341, Fax: +32.16.337340,
E-mail: jan.balzarini@rega.kuleuven.ac.be,

Michael North, King's College, London, Department of Chemistry
Tel: +44.20.7848.1164, Fax: +44.870.131.3783,
E-mail: michael.north@kcl.ac.uk,


Voor meer informatie over de Descartes Prijs, in het bijzonder de finalisten, de volledige lijst van partners en de meningen van de Jury:

Graham Blythe, European Commission, Research DG, Science and Society Directorate
Tel: +32.2.2955822, Fax: +32.2.2967024,
E-mail: graham.blythe@ec.europa.eu

Michel Claessens, European Commission, Research DG, Information and Communication Unit
Tel: +32.2.2959971, Fax: +32.2.2958220
E-mail: michel.claessens@ec.europa.eu.


              

Persberichten I Wat is nieuw op de Onderzoek pagina's? I TOP Top