BELANGRIJKE JURIDISCHE KENNISGEVING - Op de informatie op deze site is een verklaring van afwijzing van aansprakelijkheid en een verklaring inzake het auteursrecht van toepassing.
Onderzoek
CastellanoDanskDeutschEllinikaEnglishFranÁaisItalianoNederlandsPortuguÍsSuomiSvenska
 
Europa  > Europese Commissie  > Onderzoek > Persbericht 
 
European Research News Centre
    

Europese Onderzoekruimte

    

Onderzoekprogramma's

Nieuwe kaderprogramma
(2002-2006)
  
5de kaderprogramma
(1998-2002)
  
Veel voorkomende vragen
  
4de kaderprogramma
(1994-1998)
    

Waarom Europees  Onderzoek?

    
Wat is nieuw?
    

Publikaties

    

Nuttige links

    

 

Persbericht

KMO's in de ruimte-industrie in Europa - Het Waalse model

 

Brussel, 3 juli 2001

Trefwoorden: KMOs, ruimte-industrie, incubator

Uitnodiging voor een persconferentie
Wallonia Space Logistics,
Wetenschapspark van Sart-Tilman, Angleur-Luik
Donderdag 5 juli 2001, 12.15 u. - 16.15 u.


Gezonde KMO's zijn van essentieel belang voor de concurrentiekracht van de Europese ruimtevaartindustrie. Deze persconferentie en rondetafel worden georganiseerd naar aanleiding van de opening van de nieuwe gebouwen van WSL, de Waalse ruimtevaartincubator. Doel: nagaan hoe de oprichting en de activiteiten van nieuwe ruimtevaartbedrijven het best ondersteund kunnen worden.

Bij de belangrijkste sprekers vinden we: Waals minister van Economie Serge Kubla, EU-commissaris voor Onderzoek Philippe Busquin, Belgisch regeringscommissaris voor Wetenschappelijk Onderzoek Yvan Ylieff, Antonio Rodotŗ, directeur-generaal van het Europees Ruimtevaartagentschap, en Willy Legros, voorzitter van WSL en decaan van de Universiteit van Luik. Het evenement wordt voorgezeten door Franco Malerba, ItaliŽ's eerste astronaut en voormalig europarlementslid.

Verder zullen ook start-ups uit BelgiŽ, Frankrijk, Duitsland, Groot-BrittanniŽ, ItaliŽ en Spanje deelnemen en beschikbaar zijn voor de media.

De Europese ruimtevaartindustrie stelt rechtstreeks ongeveer 40.000 mensen te werk, haalt een jaaromzet van 6 miljard euro en heeft nog een aanzienlijk groeipotentieel. Gezonde KMO's zijn nodig om haar concurrentiekracht veilig te stellen en te bevorderen. Op die manier kunnen uitstekende onderzoeksideeŽn het best omgezet worden in succesvolle commerciŽle producten. Bovendien zouden ruimtevaarttechnologieŽn kunnen worden overgedragen naar andere industrietakken. Daarvoor zijn echter zowel een versterking van het privť-initiatief als een overheidssteun nodig.

In vergelijking met andere industrietakken (zoals de automobielindustrie) zijn er nog altijd te weinig innoverende KMO's in de ruimtevaartsector en is er te weinig overdracht van ruimtevaarttechnologieŽn naar andere economische sectoren. Dat komt onder meer omdat onderzoek en technologische ontwikkeling inzake ruimtevaart veel geld kosten. Verder hebben KMO's het moeilijk om overheidssteun te krijgen en hun Intellectuele Eigendom te beschermen. Bovendien is er heel wat management- en businessondersteuning nodig om ondernemingen op te richten die kunnen concurreren op hun markt.

Wallonia Space Logistics is een voorbeeld van de steun die start-ups in de ruimtevaartsector kunnen krijgen. Deze incubator werd opgericht door de Waalse Regering. Ze bevordert de verspreiding van hightechproducten en -diensten en gaat na hoe de ontdekkingen van ruimtevaartprogramma's ook andere industrietakken ten goede kunnen komen. WSL stelt haar knowhow ter beschikking en biedt praktische steun in alle domeinen die van belang zijn voor een nieuw bedrijf, van fondswerving, over materies van intellectuele eigendomsrechten en managementadvies tot samenwerking met derden.

De nieuwe gebouwen van WSL worden plechtig geopend op 5 juli. Ze omvatten kantoren met productie- en conferentieruimten, en liggen vlak bij het Instituut voor Ruimtevaartonderzoek van de Universiteit van Luik, waarmee WSL nauw samenwerkt.

WalloniŽ is een modelregio voor Europa op het gebied van ruimtevaartactiviteiten. Vandaag stellen de Waalse en Brusselse ruimtevaartbedrijven rechtstreeks zo'n 1.500 personen te werk. De groei van de ruimtevaartindustrie heeft tot dusver nog eens indirect 1.500 nieuwe jobs opgeleverd.

Het WSL-evenement in Luik is een uitstekende gelegenheid om na te gaan hoe de ruimtevaartindustrie op Europees niveau gestimuleerd kan worden door nieuwe ondernemingen te ondersteunen met een sterk potentieel voor technologieoverdracht naar andere industrietakken.

In de voormiddag zullen ongeveer 20 start-ups die zich bezighouden met ruimtevaart en ruimtevaarttoepassingen elkaar voor het eerst ontmoeten om ervaringen en ideeŽn uit te wisselen. Ze zullen ook duidelijk maken welk soort hulp ze nodig hebben, en zullen daarover gesprekken voeren met vertegenwoordigers van het ERA en de Europese Commissie, die al jarenlang KMO's actief betrekken bij onderzoeksprogramma's en hightechontwikkelingen 1.

Nadien worden de conclusies van deze workshop voor start-ups voorgesteld aan de pers, samen met enkele ideeŽn over hoe ruimtevaart-KMO's het best ondersteund kunnen worden. Tijdens de persconferentie zullen ook belangrijke nieuwe initiatieven gelanceerd worden om ruimtevaart-start-ups te ondersteunen via het nieuwe Raamwerkprogramma, de nieuwe activiteiten van de Europese Investeringsbank (EIB) en de oprichting van een Europese ruimtevaartincubator, die een virtueel netwerk zal oprichten van regionale incubators zoals WSL.

Op de persconferentie nemen onder meer de volgende sprekers het woord:

  • Philippe Busquin, EU-commissaris voor Onderzoek
  • Serge Kubla, voorzitter van de EU-Raad van Ministers van Industrie en Waals minister van Economie, Kleine en Middelgrote Ondernemingen, Onderzoek en Technologie
  • Yvan Ylieff, Belgisch regeringscommissaris voor Wetenschappelijk Onderzoek
  • Willy Legros, decaan van de Universiteit van Luik en voorzitter van WSL
  • Antonio Rodotŗ, directeur-generaal van het Europees Ruimtevaartagentschap
  • Franco Malerba, ItaliŽ's eerste astronaut en voormalig europarlementslid.

Na de persconferentie volgt een rondetafelgesprek van topniveau met als onderwerp 'Launching Space Start-ups into Orbit' ('Ruimtevaart-start-ups lanceren in de ruimte'). Aan de rondetafel nemen de bovengenoemde sprekers deel, vertegenwoordigers van start-ups en prominente genodigden uit de politiek, de industrie en de onderzoekswereld. Ook geÔnteresseerde journalisten zijn welkom.

Het totale programma laat ruimte voor dialoog met de aanwezige prominenten en met bedrijfsvertegenwoordigers uit BelgiŽ, Duitsland, Frankrijk, het VK, ItaliŽ en Spanje.


KMO's in de ruimte-industrie in Europa - Het Waalse model

Mediaprogramma

12.15 u.    Aankomst van de journalisten; buffetlunch

13.00 u.    KMO's in de ruimte-industrie in Europa: Het Waalse model.
Persconferentie, gevolgd door een vraag- en antwoordsessie

14.00 u.    Koffiepauze, gesprekken en bezoek aan de start-ups in hun nieuwe gebouwen

14.30 u. - 16.00 u.    Einde van het mediaprogramma.
Mogelijkheid om deel te nemen aan het Rondetafelgesprek
'Ruimtevaart-start-ups lanceren'

16.00 u.    Plechtige opening van de nieuwe gebouwen, gevolgd door een cocktail

N.B.: De media mogen deelnemen aan het volledige programma, maar moeten wel vooraf reserveren.

Gelieve voor persinschrijvingen (via het bijgaande formulier; PDF-bestand - 62 Kb) contact op te nemen met:

Bettina Hausmann
Fax: +32.2.7379501; Tel.: +32.2.7379561 Email: bhausman@hillandknowlton.com

Gelieve voor bijkomende informatie over het evenement contact op te nemen met:

Florence Ghiron, Directeur-generaal WSL
Tel: + 32.4.3673063
Email: fghiron@wsl.skynet.be

Gelieve voor meer informatie over initiatieven om Europese KMO's te ondersteunen contact op te nemen met:

Robert-Jan Smits, Afdelingshoofd, DG Onderzoek - KMO's en Innovatie
Tel: +32.2.2953966
Email: robert-jan.smits@ec.europa.eu

Contactlijn voor de media op de dag van het evenement: +32.479.832680 (gsm)

Ligging:
WSL ligt op ongeveer 10 km van Luik.

Adres:

Wallonia Space Logistics
Wetenschapspark van Sart-Tilman
Rue des Chasseurs Ardennais
B- 4031 Angleur-Luik

Gedetailleerde wegbeschrijving (vanaf Brussel):

Neem de E40 richting Luik
Neem kort vůůr Luik de E25 Ardennes-Luxembourg
Neem de afrit 'Grivegnťe, Angleur'
Neem de N63 richting Angleur, Marche
Neem vervolgens richting Marche-Dinant-Sart-Tilman-CHU
Volg gedurende 2 km de hoofdweg; volg de pijlen naar 'Parc Scientifique'
Neem de 'Avenue du Prť-Aily' tot aan de Rue des Chasseurs Ardennais


1. Meer informatie over de ruimtevaartactiviteiten van de Europese Commissie en het ERA vindt u in COM(2000) 597 (http://europa.eu/eur-lex/en/com/cnc/2000/com2000_0597en02.pdf) en ESA/C(2000)67 rev.1. Beide documenten werden op 16 november 2000 goedgekeurd door de Raden van het ERA en de Europese Commissie.

              

Persberichten I Wat is nieuw op de Onderzoek pagina's? I TOP Top