BELANGRIJKE JURIDISCHE KENNISGEVING - Op de informatie op deze site is een verklaring van afwijzing van aansprakelijkheid en een verklaring inzake het auteursrecht van toepassing.

  deenfrnl
Europese Vlag

   EuropaDe Europese CommissieOnderzoekPersberichten

Brussel, 29 september 2000

Europa wijdt een uniek instrument in om te leren hoe eiwitten werken

Keywords: eiwitten, bioinformatica, NMR

Installatie van de DSX750 WB op de Leidse Universiteit (met foto's)

Op 6 oktober zal de eerste ultra hoog veld "wide bore" spectrometer voor biologisch onderzoek geïnaugureerd worden in Leiden. Dit is het resultaat van een Demonstratie project gefinancierd binnen het kader van het Biotechnologie programma van de EG. Door een verbeterde gevoeligheid en resolutie stelt het nieuwe instrument onderzoekers in staat een van de belangrijkste vragen van het postgenoom tijdperk aan te pakken: hoe werken membraaneiwitten?

Ieder organisme, inclusief wijzelf, bestaat uit miljarden cellen gescheiden door membramen die eiwitten bevatten, moleculaire machines in de cel. Volgens de eerste bioinformatica analyses van het genoom van de mens is 30% van al ons eiwit membraaneiwit. Vrijwel ieder levensproces verloopt daarom vroeger of later via een membraaneiwit. Toch is er zeer weinig bekend over hoe deze eiwitten eruit zien en hoe ze werken door een gebrek aan methoden en instrumenten voor onderzoek. Omdat er binnen de farmaceutische industrie duizenden eiwitten wachten om onderzocht te worden, is het belang van vooruitgang op dit gebied duidelijk. Slechts wanneer gedetailleerde informatie beschikbaar komt over hoe hormonen en medicijnen binden met hun (eiwit) receptor target kan rationeel ontwerpen van medicijnen werkelijkheid worden.

De nieuwe benadering maakt gebruik van supergeleidende magneten die veelvuldig toegepast worden in wetenschappelijk onderzoek, zoals Magnetische Resonantie Imaging (MRI), een techniek voor het afbeelden van weefsel in het menselijk lichaam, en kernspinresonantie of Nuclear Magnetic Resonance (NMR) om moleculen te visualiseren. Een bijzonder krachtige en stabiele magneet met een grote ruimte voor wetenschappelijke experimenten (wide bore) is gebouwd en geoptimaliseerd voor biologisch onderzoek aan membraaneiwitten. Deze unieke onderzoeksfaciliteit zal wetenschappers nieuw inzicht verschaffen in biologische interacties van zintuigen als zien, smaak, reuk, en in een scala van interne processen betrokken bij ziektes, van depressie tot artritis. MAS staat voor "Magic Angle Spinning" de manier waarop het onderzoeksobject geanalyseerd wordt met het nieuwe instrument. Tot de nieuwe onderzoeksmethoden behoren onder meer: foto's maken van hormonen en medicijnen gebonden aan hun eiwit target, onderzoek van membraan structuren en, uiteindelijk, gedetailleerde kennis over hoe deze biologische machines werken in de levende cel.

De nieuwe faciliteit zal geïnaugureerd worden door Mr. Rainer Gerold, Directeur van het "Quality of Life" programma van de Europese Commissie, Drs. E.A.A.M. Broesterhuizen, Directoraat Onderzoek en Wetenschap beleid, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, en Prof. W.A.Wagenaar, Rector van de Universiteit Leiden.

Bij de inauguratie zullen toonaangevende onderzoekers vanuit de gehele wereld aanwezig zijn. Zij zullen zich buigen over de eerste resultaten die bereikt zijn met het nieuwe instrument en zullen de richting aangegeven waarin de nieuwe technologie verder ontwikkeld zal gaan worden.

Details over dit workshop programma zijn beschikbaar op de web site : http://wwwchem.leidenuniv.nl/ssnmr/index.htm.
Journalisten die de persconferentie om 13:00, de inauguratie om 14:30 of de workshop willen bijwonen kunnen contact opnemen met de organisatoren of met de Europese Commissie.

Hugo Zwenk, Conferentie organisatie, Universiteit Leiden
Tel: +31-71-5274344; Fax: +31-71-5274603, E-mail: zwenk@chem.leidenuniv.nl

Suzanne Kiihne, EU MAS NMR faciliteit, Universiteit Leiden
Tel: +31-71-5275270; Fax: +31-71-5274603; E-mail: s.kiihne@chem.leidenuniv.nl

Michel Claessens, Communicatie Eenheid, DG Onderzoek,
tel : +32-2-295.99.71; Fax: +32-2-295.82.20, E-mail: michel.claessens@ec.europa.eu

Stéphane Hogan, Quality of Life programme, DG Onderzoek,
tel : +32.2.296.29.65, Fax : +32.2.299.1860, Research Contact


Project gegevens

Volledige titel: NMR structures of membrane proteins, complexes and lipid assemblies; a dedicated wide-bore ultra-high-field MAS NMR spectrometer for biological research.
Duur: November 1997 - Oktober 2000 (36 maanden);
Budget: € 5,131,600
EU bijdrage: € 2,797,000
Partners:
13 uit 5 landen

Project partners

contact personen

land

Universiteit Leiden

H.J.M. de Groot (co-ordinator)

NL

Bruker Analytic GmbH

G.J. Wolff

DE

FMP Berlijn

H.E. Oschkinat

DE

Universiteit Oxford

A. Watts

UK

Universiteit Nijmegen

W.J.de Grip

NL

MPI voor Fotochemie

A.R. Holzwarth

DE

Universiteit van Liverpool

G. Britton

UK

N.V. Organon

L.P.M. Orbons

NL

Weizmann Instituut

S. Vega

Israel

MPI voor Biochemie

B. Bechinger

DE

Glaxo Wellcome

R.R. Cooke

UK

Universiteit Aarhus

N.C. Nielsen

DK

Novo Nordisk A/S

R. Bywater

DK

Search Top
PRESS RELEASES | 02.10.2000