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Version Date Change Page 
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Nr Question Answer provided 

1 What exactly is a Framework Partnership 
Agreement? 

A Framework Partnership Agreement (FPA) allows selected 
Framework Partners (FPs) to apply in a closed competition 
for annual operating grants to cover the running costs of 
their organisation. This call for FPAs for a duration of four 
years aims to select EU-level networks that are active in the 
various policy fields as detailed in each of topics published 
on the website.  
In a first step, as published on the website, we will select 
Framework Partners for the 4 years. Following this, 
selected FPs will be invited to submit their annual work 
programme each year for the duration of the FPA (more 
information in available in the Guide for Applicants). 
 

2 Is there a minimum or maximum amount of EU 
funding that can be requested? 

No, there are no limitations.  
 

3 What is the indicative amount available for each 
of the topics REC-RCHI-NETW-2017, REC-RDAP-
NETW-2017, REC-RDIS-NETW-2017, REC-RGEN-
NETW-2017, REC-RRAC-NETW-2017? 

The indicative amounts for the operating grants by priority 
(topic) can be found in the Annual Work Programme 2017 
published on our webpage 
http://ec.europa.eu/justice/grants1/programmes-2014-
2020/rec/index_en.htm 
See sections 1.3.2 and 2.3.2. Please note that some 
priorities have a joint budget/indicative amount. 

4 Does the following rule apply to these 
Framework Partnership Agreements: 
 
“An organisation that receives an operating 
grant from the EU budget may not claim indirect 
costs in their budget estimate and in their final 
statement of expenditure for an action grant for 
the period covered by the operating grant” 
 

Yes, it does.  

5 Can NGOs or universities apply? No. Eligibility requirements state that the applicant must 
be 
 (a) a private non-profit-oriented organisation, duly 
established in one of the countries participating in the 
Programme 
AND 
(b) must be an established formal network with own legal 
personality or represent (as a joint secretariat or officially 
appointed coordinator) an established formal network, 
must be organised at European level and have member 
organisations/bodies or authorities in at least 14 
participating countries. Networks active in the area of 
female genital mutilation (FGM) must have member 

http://ec.europa.eu/justice/grants1/programmes-2014-2020/rec/index_en.htm
http://ec.europa.eu/justice/grants1/programmes-2014-2020/rec/index_en.htm
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organisations/bodies or authorities in at least 10 
participating countries. 

6 Would the establishment of a network be 
eligible for funding under this call? 

No, the eligibility requirements apply at the time of 
submitting an application (see eligibility and admissibility 
requirements under the topic notice) 

7 Can newly established networks apply? Yes, if the eligibility requirements are fulfilled a newly 
established network can apply. 
 

8 Where can I find information on previously 
awarded Framework Partnership Agreements? 

Please see results of the previous selection process on our 
webpage under closed calls: 
http://ec.europa.eu/justice/grants1/calls/just_2014_spob_
og_netw_en.htm 
 

9 Where can I find further information on the 
policy priorities? 

Please visit our webpage, there are subsections for each 
policy priority. 
http://ec.europa.eu/justice/index_en.htm 
 

10 Can activities be subcontracted to a service 
provider from a non-eligible country under this 
call? 

The applicant can subcontract activities to a service 
provider that is not from a country listed as eligible for this 
call. The applicant must: 
-demonstrate that a competitive selection procedure was 
followed selecting the best value for money 
-subcontracted activities/services must be provided in an 
eligible country. 

11 Is it compulsory to have a child protection policy 
even if the planned activities do not envisage 
direct contact with children (under 18)? 

A child protection policy is only compulsory if the planned 
activities will involve direct contact with children under the 
age of 18.  
 

12 Where can I find annex 3 – Indicators? Annex 3 is downloadable together with Submission Form 
Part B. 

13 Can several networks join their efforts for this 
Framework Partnership Agreement? 

No; this FPA is intended to provide individual networks 
with an operating grant – grant agreements will be mono-
beneficiary. 

 

http://ec.europa.eu/justice/grants1/calls/just_2014_spob_og_netw_en.htm
http://ec.europa.eu/justice/grants1/calls/just_2014_spob_og_netw_en.htm
http://ec.europa.eu/justice/index_en.htm

