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“Supporting public procurement of innovative solutions”

Question & Answers sent to 

ENTR-CIP-13-N02C00@ec.europa.eu
Q&A published on 8 May 2013
* * * * *
1. Question: 

As mentioned on paragraph “5.ELIGIBILITY, Supporting documents” of terms of reference of the call for proposals: “Consortium: in addition to the supporting documents referring to their legal status, consortium members will submit letters confirming their participation to the project”; therefore, is there any official template of letter for the public purchasers participants in the consortium? And where can we find such a letter? 
Answer: 
Following the request stated on paragraph “5.ELIGIBILITY, Supporting documents” each co-applicant (consortium partner) will have to submit a letter confirming their participation to the project. 

The only requirement would be that it includes the stamp of the company/ organisation and that it is signed by the administrative officer authorized to commit the company/organisation – free format, no specific form provided. 

The lead applicant will have to collect these letters and join them to the rest of documents of submission package and upload them in section: “B9 - Any other document” at “step 5” of the electronic application system. 
* * *
2. Question: 
Could a foundation for “agricultural development” or “sustainable waste management” be the “project leader” of a proposal answering that call for proposals? 
Answer: 
It is not mentioned in the call for proposals text that the “lead partner” or “lead applicant” has to be a public purchaser. 

Therefore, any organization involved in the consortium can be the “lead partner” or “lead applicant” while its participation is clearly justified.
Also, as presented in the call text article “5.1.ELIGIBLE APPLICANTS”, page 16: “Applicants must correspond to the definition, of the following target organisations:
at least two of the partners in each consortium should be public procurers established in two CIP participating countries, i.e. contracting authorities in the meaning of the public procurement Directives at all levels (local, regional, national and supra-national) that plan to establish implementation plans for improving the quality and efficiency of their public service offering by procurement of innovative solutions.”
* * *
3. Question: 

Could companies associated to the “lead partner” participate in the future purchase processes?
Answer: 
As explained in question paragraph “4. EU FINANCING”, the following conditions, apply:
(…) 4.
in accordance with sections 2.4.2 and 2.4.3 the purchase has to: constitute an integral part of the project that is prepared, with a mandatory publication in the language of the procurer and in English in the European Official Journal; respect principles of transparency, non-discrimination and equal treatment and project proposals must guarantee that tenders are assessed in conditions of effective competition; and to be completed within the project duration.”
Therefore, in order to avoid any breach with the basic rules of public procurement: “principles of transparency, non-discrimination and equal treatment and project proposals must guarantee that tenders are assessed in conditions of effective competition”. The public procurers involved in the project will be legally responsible with the respect of these rules.
* * *

4. Question: 

Reading Article 5.1 in the CALL FOR PROPOSALS document is not clear for me whether private organizations that are not “Private procurers” are eligible applicants or not?
At the same time, reading the document “Question & Answers sent to ENTR-CIP-13-N02C00@ec.europa.eu” (questions 3 and 4) (Q&A published on 16 April 2013), I understand that any private organization, such as a private non-profit technological centre, is an eligible applicant “if its participation is well justified and adds value to the actions”?
Answer: 
As specified in Article 5.1 of the CALL FOR PROPOSALS, the only partners excluded from the call are: “In order to exclude any conflict of interest, potential vendors of innovative solutions procured within the project, as well as any legal entity that controls or is controlled by a potential vendor of innovative solutions are, however, excluded from participating as direct project partners and are not eligible for EU co-financing”.
Therefore, it means that any other “private” organisation can be part of the project with duly justification in regards to the call for proposals objectives.
* * *

5. Question: 

According to the “CALL FOR PROPOSALS” document, section “2.4.2.Work package(s) on "preparing the procurement of innovative solutions"”, one of the compulsory activities is: “Determining the state-of-the art of potentially available solutions by developing thorough "market consultations" involving the supply chain, accompanied by an announcement published at least in English via a Prior Information Notice in the Official Journal of the European Union;”
Does this mean that the state-of-the art cannot be done by the project partners?
Answer: 
Any of the activities “mandatory” and “suggested” in section “2.4.TYPES OF ACTIVITIES THAT ARE MANDATORY OR ELIGIBLE FOR CO-FINANCING”, has to be performed by one (at least) of the project consortium members.
The “state-of-the art” activity intends help the procurer(s) to get an up to date knowledge about innovative solutions available or not in the European internal market. The “Prior Information Notice in the Official Journal of the European Union” intends to publicise it at the scale of the European internal market.
* * *
6. Question: 

Regarding the European Commission's priorities on industrial innovation and the three areas where its evaluation committee will give a higher quality ranking to incoming proposals, could energy management systems (not yet available on a large-scale commercial basis), or the efficient management of special waste in hospitals, where the focus wouldn’t be recycling, but the pre-treatment on site, the subjects of cross-border PPI PILOT? 
Are these topics compatible with the objectives of the call?
Answer: 
Project proposals may address all markets in which public procurement bodies operate. 
However, as mentioned in the section “2.3. MARKETS COVERED BY INCOMING PROJECT PROPOSALS” of the call for proposals text, the evaluation committee will give a higher quality ranking to incoming proposals on the following three areas:

1. Clean vehicles and vessels and related mobility devices excluding information and communication technology (ICT) solutions; 

2. Sustainable construction;

3. More efficient use of raw materials, including recycling.
Thus other sectors or innovative solutions are not excluded. 
Consequently, the evaluation committee will assess to which extent the proposals are relevant to the objectives of the call for proposals as outlined in sections 2.1 and 2.2, in other words proposals should explain how they address the objectives of the call.

* * *
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