
Frequently Asked Questions -  Call 118/6/ENT/CIP/13/NO1C06 

 

Q1 :  Our NGO is ready to apply to your call  = COSME – 118/6/ENT/CIP/13/NO1C06 = and 
we have some questions :  Our partners can be members of E.U. ?  Must Our partners 
be Non profitable to participate in our consortium? 

A1 :  According to section 5 of the Call text, CIP countries are eligible, and these include all 
EU Member States.   In addition, applicants must comply with other eligibility criteria 
specified in section 5, notably, applicants must correspond to the definition of the 
target organisations: "any public or private entity whose activities involve transfer of 
business". This means that partners can be profit-making organisations but as 
specified in section 5.2: "Only projects that are strictly non-profit-making and/or 
whose immediate objective is non-commercial shall be eligible." 

 

Q2 :  Concerning the call on business transfer (deadline: 5th March) we have a doubt: as 
expert on this topic some partners from all around Europe are inviting us (as partner, 
not as application/coordinator). 

A2 :  According to Section 5.1 and section 2.3 of the call on Requirements applicable to all 
priority areas the participation of the same partner in more than one proposal is 
excluded, therefore applicants are encouraged to take the necessary measures to 
ensure that partners will not participate in several proposals. This means that your 
organisation may be a partner (as lead partner or partner in the consortium in only 
one project. 

As regards subcontracting, the participation in two projects, one as partner and the 
other one as subcontractor, is in itself not excluded. However, we point to the 
requirements regarding subcontracting: (in section 4.4 of the call it is stated that It is 
not necessary to have already selected subcontractors at the time the proposal is 
submitted.) The beneficiary must ensure that the contract is awarded to the bid 
offering best value for money or the lowest price (as appropriate) , avoiding conflicts 
of interests and retain the documentation for the event of an audit. Costs of 
contractors not selected in accordance with the applicable rules for procurement will 
not be eligible.  

This means that at the stage of submitting proposals, subcontractors are usually not 
known but they need to be selected following procurement rules applicable in the 
country when subcontracting activity will be carried out. 

Furthermore, in the same section it is stated that:  

-  Subcontracting may only cover the implementation of a limited part of the action up 
to 30% of the eligible costs. 



- It must be justified having regard to the nature of the action and what is necessary 
for its implementation; 

- The proposal should clearly identify the subcontracted activities. 

Please note that the beneficiary(ies) should have the necessary capacity to perform 
the project. Only tasks that are not core business can be sub-contracted to 
consultants. 

 

Q 3 :  Could any staff of the institution participating in this programme participate in another 
programme from the European commission at the same time? Section 4.2.3. Non 
eligible costs includes "participation by any staff of the institution in actions receiving 
grants”  I would like to clarify if it is forbidden that any staff of the institution 
participating in other programmes receiving any grants (even from national entities), 
participates at the same time in this programme. 

A3 :  Under Section 4.1 of the Call, it is mentioned that  "In no circumstances shall the same 
costs be financed twice by the Union budget. Applicants have to inform the 
Commission immediately of any multiple applications and multiple grants relating to 
the same action. The applicant shall inform about sources and amounts of EU funding 
received or applied for the same action or for part of the action. Applicants shall 
indicate if they receive EU funding for their functioning during the financial year in 
which the action takes place."  If staff members are participating in different projects 
during their working hours  this should be reflected on their timesheets, clearly 
indicating time spent on the different projects.  

 

Q4 : Could we introduce in a proposal for the Transfer of business program, as part of the 
project, a trial with real users (business sellers or buyers) to validate the proposed 
methodology? 

A4 :  Information on activities envisaged is available in section 2 "Objectives of the Call" in 
the Call text, described more specifically under priority area b). As the main objective 
under this priority is to propose a set of standards related to the functioning of the 
buyer-seller platforms, you can include the trial with real users of the platform to test 
the methodology but you are not supposed to finance the establishment of a new 
buyer-seller platform as such. 

 
Q5 :  The Guide for applicants and the call itself define clearly the  eligibility conditions; 

however the financial conditions and the type  of eligible costs for an Affiliated partner 
are unfortunately not as  clear. 
Please could you provide a clarification as to : 
1) What is the max (if any) budget for an affiliated partner?. 
2) What costs categories can be included? 
3) What type of justification must be carried out by the affiliated partner? 
4) If an affiliated partner wants to self-finance all internal costs   



and only wants to request financing for external expenses (ie their   
budget would only be dedicated to cover the travel costs/perdiems of   
participating experts) would this suppose any difficulty in the TOB   
framework. 

A5 :  There are no  indications as regards the maximum budget or categories of costs that 
are specific to the work carried out by the affiliated entities. The costs made by 
affiliated entities can be eligible, provided that: 

 
- the entities fulfil the eligibility and non-exclusion criteria (see sections 5.1 

and 6 of call text) (as well as selection criteria in case of sole beneficiaries) 
- the entities concerned and their work are clearly identified in the project 

proposal;  
- the entities concerned abide by the rules applicable to the beneficiary under 

the grant agreement with regard to eligibility of costs (please see section 4.2) 
as well as to  rights of checks and audits by the Commission, OLAF and the 
Court of Auditors. 

Furthermore, in a project proposal it needs to indicated how a given entity is affiliated 
to a beneficiary, ie. what is the structural link between them.  

 

Q6 :  We are trying to find partner for collaboration under this cfp, but it is impossible to find 
potential opportunities.  
Please, may you have any contacts or database about potential partners? 

 

A6 :  We do not have at our disposal a database of potential partners established for the 
topics covered by this CfP. 

 

Q 7 :  In our proposal partners are from Finland (lead partner), France (partner), Spain 
(partner), Croatia (partner) and Lichtenstein (partner) – priority c. Is this OK? 

 

A 7 :  As regards the composition of consortia for this call, please refer to the point 2.3 of 
the call text where the criteria applicable to project proposals  under all priority areas 
of the call are indicated. You may also consult  section 5.1 concerning eligibility of 
applicants.   
Please note that the Commission services cannot, for reasons of equal treatment, 
neither assess proposals at this stage nor help to draft proposals. Assessing the 
proposal is the exclusive competence of an appointed evaluation committee. Such 
committee can under no circumstances perform its duties prior to the submission of 
proposals. Our reply to your questions has to be considered as a clarification of the 
published call for proposals document and under no circumstances as an assessment 
of parts of a proposal. 

 



Q 8 : May I ask you information about submission and tasks required to participate to 
programme 118-G-ENT-CIP-13-E-NO1C06, Business of transfer? I request my login but I 
would like to know if post sent is also permitted. 

 

A 8:  As stated in Section 9 of the call,  ONLY electronic submission is permitted. The 
deadline to submit application is 5 March 2014 by 17.00 hrs (Brussels local time).  
Applications sent by post will NOT be taken into consideration. 

The priority areas of this call, expected deliverables and composition of consortia are 
described in section 2 of the call text. Before submitting your application, please also 
consult sections 4,  5 and 6 where you can find detailed information about the 
eligibility of applicants, eligible costs and exclusion criteria. 


