Marie Skłodowska-Curie-cselekvések - Áttekintés

 könyvtárban könyveket böngésző fiatal nőA Marie Skłodowska-Curie-cselekvések keretében finanszírozott ösztöndíjak: könyvtárban könyveket böngésző fiatal nő

2014 januárjától - a Horizont 2020 keretprogram indulásától kezdve - a korábban „Marie Curie-fellépésnek” nevezett kezdeményezéseket Marie Skłodowska-Curie-cselekvéseknek hívjuk. A névváltoztatás azt a célt hivatott szolgálni, hogy nyilvánvaló legyen: a kezdeményezések névadója, a kivételes tehetségű fizikus lengyelországi gyökerekkel rendelkezett.

A 2020-ig tartó időszak során a Marie Skłodowska-Curie-cselekvések révén 6,16 milliárd euró támogatásban részesülnek azok a kutatóknak szóló képzések és a kutatók szakmai előmenetelének előmozdítását célzó tevékenységek, melyek középpontjában az innovációs készségek állnak. A program a kiváló színvonalú kutatási tevékenységet életre hívó világszintű és ágazatközi mobilitás előmozdítását finanszírozza, kutatási területtől függetlenül („bottom-up” megközelítést alkalmazva, azaz az alulról felfelé induló kezdeményezések támogatása révén).

A Marie Skłodowska-Curie-cselekvések keretében finanszírozott ösztöndíjak a kutatói pálya mindegyik szakaszában támogatást biztosítanak a szakembereknek, a PhD-hallgatóktól kezdve egészen a komoly szakmai tapasztalattal rendelkező kutatókig. Az ösztöndíjak a transznacionális, az ágazatközi és a tudományterületek közötti mobilitást ösztönzik. Ezek a cselekvések 25 000 PhD-hallgató doktori kutatását fogják finanszírozni, s ezáltal a doktori képzést szolgáló legfontosabb uniós programot alkotják majd.

A Marie Skłodowska-Curie-cselekvésektől elválaszthatatlan az a cél, hogy a kutatók vonzó munkakörülmények között új készségeket sajátítsanak el, és bővítsék kompetenciáikat. Az országok közötti mobilitás előmozdításán túlmenően a Marie Skłodowska-Curie-cselekvések arra irányulnak, hogy felszámolják a tudományos világ és más ágazatok, elsősorban az üzleti szektor közötti valós vagy vélt akadályokat. A cselekvések között több kezdeményezés is azt szolgálja, hogy ösztönözze az üzleti szféra és más ágazatok részvételét a doktori és a posztdoktori kutatásban.

A Marie Skłodowska-Curie-cselekvéseknek négy fő típusa van:

A Marie Skłodowska-Curie-cselekvések keretében az Európai Kutatók Éjszakája (European Researchers' Night, NIGHT) is támogatásban részesül, melynek nyilvános rendezvényeit Európa-szerte minden évben megrendezik kutatók részvételével.