Aktivnosti Marie Skłodowska-Curie - pregled

 djevojka u knjižniciStipendije Marie Curie - ilustracija: djevojka u knjižnici

Nakon prelaska na program Obzor 2020., Aktivnosti Marie Curie od siječnja 2014. nazivaju se Aktivnosti Marie Skłodowska-Curie (MSCA). Tom izmjenom naglašavaju se poljski korijeni te iznimne znanstvenice kojom je nadahnut ovaj program.

U okviru programa dodjeljuje se 6,16 milijardi EUR u razdoblju do 2020.u svrhu potpore stručnog osposobljavanja u području istraživanja i razvoja karijere s naglaskom na inovacijske vještine. Programom se financira globalna i međusektorska mobilnost za provođenje izvrsnih istraživanja u svim područjima (pristup od baze prema vrhu).

Bespovratna sredstva u okviru programa namijenjena su istraživačima u svim fazama karijere, od kandidata za doktorat do istraživača s bogatim iskustvom, čime se potiče transnacionalna, međusektorska i međudisciplinarna mobilnost. Aktivnosti Marie Skłodowska-Curie postat će najvažniji program EU-a za doktorske studije u okviru kojeg će se financirati 25 000 doktorata.

Njegova ključna značajka jest to što znanstvenicima pruža mogućnosti za stjecanje novih vještina i raznovrsnijih kompetencija uz privlačne radne uvjete. Uz poticanje mobilnosti među zemljama, programom se također nastoje ukloniti stvarne i zamišljene prepreke između akademskog i drugih sektora, osobito poslovnog sektora. U okviru programa putem nekoliko inicijativa promiče se uključivanje industrije itd. u doktorska i postdoktorska istraživanja.

Postoje četiri glavne vrste programa MSCA:

Programom MSCA također se financiraju Noći europskih istraživača (NIGHT), javna događanja u kojima sudjeluju istraživači i koja se svake godine održavaju širom Europe na četvrti petak u rujnu.