Navigációs útvonal

Nemzetközi kutatási munkaerőcsere (International Research Staff Exchange Scheme – IRSES) - Marie Curie Actions

A Marie Curie-program már jó ideje támogatja az egyéni kutatók mobilitását, a kutatószervezetek számára azonban sokáig nem létezett hasonló finanszírozási lehetőség, holott mutatkozott rá igény – főként az Európán kívüli cserekapcsolatok tekintetében.

A kutatók nemzetközi cseréjét támogató Marie Curie-cselekvés (IRSES) ezt a hiányt pótolja: segíti a kutatószervezeteket, hogy hosszú távú együttműködés keretében kutatóik számára összehangolt csereprogramokat szervezzenek.

Ki jelentkezhet?

Aktív kutatószervezetek (pl. egyetemek, kutatóközpontok stb.). Az együttműködésben legalább két olyan független partnerszervezetnek kell részt vennie, amely legalább két különböző uniós vagy társult országban működik, valamint legalább egy olyan szervezetnek, melynek országa az EU-val tudományos és technológiai együttműködési megállapodást kötött vagy az európai szomszédságpolitika hatáskörébe tartozik.

Az Unióval tudományos és technológiai együttműködési megállapodást kötött államok listája:
http://ec.europa.eu/research/iscp/index.cfm?lg=en&pg=countries

Az európai szomszédságpolitika honlapja:
http://ec.europa.eu/world/enp/index_en.htm Az előző linken elérhető szöveg fordításai 

A projekt koordinációját az uniós vagy társult országokban működő partnerek egyikének kell végeznie.

Milyen területek támogathatóak?

Minden olyan tudományos és technológiai kutatási területet, amely fontos az Európai Unió szempontjából, kivéve az EURATOM-Szerződés hatálya alá tartozó kutatási területeket.

Mire terjed ki a finanszírozás?

Az uniós vagy társult országokból a választható harmadik országok valamelyikébe érkező kutatók mobilitási költségei (pl. útiköltség) fedezésére az IRSES havi juttatást ad. A program harmadik országokból Európába érkező kutatók tartózkodási költségeit is fedezheti. A kiküldött kutatóknak a fizetésüket minden esetben továbbra is meg kapniuk, és vissza kell térniük a küldő szervezethez a mobilitási időszak után.

Munkaerőcsere-programra az IRSES24–48 hónapra szóló támogatást ad. Az egyes kutatók legfeljebb 12 hónapon keresztül vehetnek részt az IRSES keretében támogatott csereprogramban.

Ki dönt?

A pályázatokat nyílt verseny keretében, átlátható, független szakértői értékelés útján bírálják el. A kiválasztás a kiválóság alapján, egy sor előre meghatározott kritérium szerint történik.

Hogyan lehet jelentkezni?

A pályázatokat a pályázati kiírás megjelenését követően lehet benyújtani. A kiírások a Résztvevői portálon olvashatók, és a pályázatok is ezen keresztül nyújthatók be. Ezen oldal „Jelentkezzen most” pontja alatt találhatók a Marie Curie-fellépések alá tartozó jelenleg aktuális pályázati kiírásai, illetve hasznos tanácsok.

Researchers funded by Marie Curie Actions to tackle food quality and safety genetically

Meet our fellows

Researchers funded by Marie Curie Actions to tackle food quality and safety genetically

An international EU-funded partnership is leading the way in food quality and safety. Headed by the University of the West of England (UWE) in the UK, the project, which includes eight institutions from seven countries, studies the genetic aspects of food quality to improve safety standards.Read full storyEnglish (en)

Choose high-contrast version Set page to normal font size Increase font size by 200 percent Send this page to a friend print this page

How to apply
Participant Portal – check Marie Curie Actions calls & submit your proposal (electronic submission service).
FAQ

Aktuális pályázati kiírások