Cale de navigare

Bursele internaţionale de plecare pentru dezvoltarea carierei (IOF) - Acţiunile Marie Curie

Sunteţi în căutarea unui program de finanţare pentru o activitate de cercetare în străinătate? Vă puteţi înscrie pentru IOF, o bursă internaţională cu ajutorul căreia cercetătorii cu experienţă din Europa pot dobândi noi competenţe şi acumula experienţă desfăşurând activităţi de cercetare la nivel înalt în ţări din afara Europei.

Cunoştinţele pe care le veţi acumula într-o terţă ţară vor fi aduse şi utilizate în Europa, retur obligatoriu finanţat de o bursă suplimentară.

Cine se poate înscrie?

IOF-urile sunt destinate cercetătorilor din statele membre ale UE şi din ţările asociate. Pentru a candida, trebuie să dispuneţi de o diplomă de doctorat sau să fi lucrat cel puţin 4 ani în domeniul cercetării (cu normă întreagă), după ce aţi obţinut o diplomă care să vă dea acces la studii doctorale. Însă dacă aveţi mai multă experienţă, acest fapt este binevenit şi nu vă va afecta şansele de a obţine o IOF.

Ce teme pot beneficia de finanţare?

Propunerile pentru IOF pot veni din toate sectoarele cercetării ştiinţifice şi tehnologice de interes pentru UE. Cu o excepţie, însă: nu pot fi finanţate acele arii de cercetare acoperite de Tratatul EURATOM.

Ce se finanţează?

IOF-urile finanţează formarea profesională avansată. Mai exact, includ un salariu pentru cercetător şi o contribuţie la costurile legate de cercetare. Sprijinul financiar poate fi oferit pentru o perioadă totală de până la 3 ani. Aceasta include o fază iniţială de 1-2 ani petrecuţi într-o ţară terţă. Însă există şi o fază obligatorie de reintegrare. Cu alte cuvinte, vă obligaţi să vă întoarceţi într-un stat membru al UE sau într-o ţară asociată.

Organizaţia gazdă trebuie să fie o universitate, un centru de cercetare sau o întreprindere creată şi având sediul într-o ţară terţă (pentru faza iniţială) şi într-un stat membru sau o ţară asociată (pentru faza de reintegrare).

Principalele activităţi se bazează pe un proiect de cercetare pe care trebuie să îl elaboraţi împreună cu organizaţia care vă va găzdui la întoarcerea în Europa. De asemenea, trebuie să stabiliţi, împreună cu persoana din organizaţia gazdă desemnată să vă coordoneze, un plan personal de dezvoltare a carierei.

Un IOF ar trebui să vă ajute să vă dezvoltaţi competenţele şi să vă lărgiţi orizontul în mod semnificativ. În mod special, ar trebui să vă consolideze cunoştinţele multidisciplinare sau interdisciplinare, experienţa intersectorială şi să vă permită să dobândiţi competenţe suplimentare.

Bursele pot include:

  • formare prin cercetare sub supraveghere, pe toată durata derulării unui proiect individual personalizat;
  • cursuri practice pentru dezvoltarea competenţelor ştiinţifice (noi tehnici sau instrumente etc.), precum şi a unor competenţe complementare (pregătirea propunerii de solicitare a finanţării, a cererilor de brevet, gestiune de proiect, coordonarea sarcinilor, monitorizarea personalului tehnic, etc.);
  • transfer de cunoştinţe de la un sector la altul şi de la o disciplină la alta;
  • construirea unor colaborări;
  • gestionarea ştiinţifică şi financiară activă a proiectului dumneavoastră de cercetare;
  • dezvoltarea competenţelor organizatorice prin organizarea unor cursuri de formare sau a unor evenimente de popularizare.

Cine decide?

Propunerile IOF sunt selecţionate printr-un concurs deschis. Selecţia se face în urma unor examinări inter pares transparente şi independente, pe baza unor criterii prestabilite de evaluare a nivelului de excelenţă.

Cum vă puteţi înscrie?

Propunerile se vor depune în urma unei cereri de propuneri. Puteţi găsi cererile de propuneri şi puteţi trimite propunerile prin intermediul Portalului pentru participanţi . Puteţi găsi o listă a cererilor deschise de propuneri din cadrul Acţiunilor Marie Curie, precum şi sfaturi utile, la secţiunea „Înscrieţi-vă acum” a acestui site.

Let the children roam free

Meet our fellows

Let the children roam free

A scientist supported by a Marie Curie International Outgoing Fellowship has found new evidence that a specific "asthma gene" is a cause of the respiratory condition in children.Read full storyEnglish (en)

Choose high-contrast version Set page to normal font size Increase font size by 200 percent Send this page to a friend print this page

How to apply
Participant Portal – check Marie Curie Actions calls & submit your proposal (electronic submission service).
FAQ

Cereri deschise