Navigacijski put

Međunarodne stipendije za razvoj karijere izvan Europe – Marie Curie akcije (IOF)

Tražite stipendiju kako biste proveli istraživanje u inozemstvu? Možete se prijaviti za IOF, međunarodnu stipendiju za iskusne europske istraživače namijenjenu stjecanju novih vještina i ekspertiza u okviru istraživanja koje će se provoditi u zemlji izvan Europe.

Stečeno znanje iz treće zemlje prenosi se natrag u Europu i iskorištava u okviru dodatne stipendije koju istraživač dobiva nakon povratka.

Tko se može prijaviti?

Putem IOF-a financiraju se istraživači iz država članica EU-a i pridruženih zemalja. Da biste se mogli prijaviti, morate imati završen doktorski studij ili najmanje 4 godine istraživačkog iskustva stečenog u punom radnom vremenu nakon završenog studija na temelju kojeg ste stekli pravo upisati doktorski studij. Dobrodošlo je i veće iskustvo, no ono neće utjecati na odluku o dodjeli IOF-a.

Koje se teme financiraju?

Dobrodošli su prijedlozi za IOF iz svih područja znanstvenog i tehnološkog istraživanja od interesa za EU. No postoji izuzetak: nije moguće financirati istraživačka područja obuhvaćena Ugovorom o Euratomu.

Koji su troškovi pokriveni?

IOF-om se financira napredna izobrazba. Financiranje obuhvaća plaću istraživača i doprinos za troškove povezane s istraživanjem. Financijska potpora može se davati najviše 3 godine i prvo obuhvaća fazu rada izvan Europe u trajanju od 1 do 2 godine. Zatim slijedi obvezna faza reintegracije. Drugim riječima, obvezujete se na povratak u državu članicu EU-a ili pridruženu zemlju.

Organizacija u kojoj gostujete mora biti sveučilište, istraživački centar ili poduzeće osnovano ili smješteno u trećoj zemlji (za fazu rada izvan Europe) odnosno u Europskoj uniji ili pridruženoj zemlji (za fazu reintegracije).

Glavne aktivnosti temeljit će se na istraživačkom projektu koji trebate osmisliti u suradnji s organizacijom u kojoj ćete gostovati nakon povratka u Europu. Osim toga, s mentorom iz te organizacije morate dogovoriti osobni plan za razvoj karijere.

S pomoću IOF-a možete znatno razviti i proširiti svoje sposobnosti. Osobito ćete dobiti mogućnost za razvoj multidisciplinarne i interdisciplinarne ekspertize, intersektorskog iskustva i dopunskih vještina.

Stipendijom mogu biti obuhvaćeni:

  • izobrazba putem istraživanja pod mentorskim nadzorom u obliku individualnih projekata prilagođenih istraživačima
  • praktična izobrazba za razvoj znanstvenih vještina (nove tehnologije, instrumenti i sl.) i dopunskih vještina (izrada prijedloga za financiranje, prijave patenata, upravljanje projektima, koordinacija zadataka, nadzor tehničkog osoblja itd.)
  • intersektorski ili interdisciplinarni prijenos znanja
  • izgradnja suradnji
  • aktivno znanstveno i financijsko upravljanje istraživačkim projektom
  • razvoj organizacijskih vještina putem organizacije događanja namijenjenih izobrazbi ili širenju informacija.

Tko odlučuje o dodjeli potpore?

Prijedlozi za potporu IOF-om odabiru se javnim natječajem. Odabir se vrši na temelju ocjene izvrsnosti transparentnim i neovisnim pregledom koji vrše kolege stručnjaci (engl. peer review) prema prethodno određenim kriterijima.

Način prijave

Prijedlozi se šalju kao odgovor na poziv na podnošenje prijedloga. Na Portalu za sudionike možete pronaći otvorene natječaje i poslati prijedloge. Popis otvorenih natječaja za Marie Curie akcije i korisne savjete o prijavi možete pročitati i na ovom web-mjestu u odjeljku „Prijava”.

Let the children roam free

Meet our fellows

Let the children roam free

A scientist supported by a Marie Curie International Outgoing Fellowship has found new evidence that a specific "asthma gene" is a cause of the respiratory condition in children.Read full storyEnglish (en)

Choose high-contrast version Set page to normal font size Increase font size by 200 percent Send this page to a friend print this page

How to apply
Participant Portal – check Marie Curie Actions calls & submit your proposal (electronic submission service).
FAQ

Open calls