Cale de navigare

Bursele intra-europene pentru dezvoltarea carierei (IEF) - Acţiunile Marie Curie

© European Union

Sunteţi un cercetăror cu experienţă aflat în căutarea unei burse postdoctorale? Trimiteţi cererea de înscriere pentru burse din programul IEF şi câştigaţi şansa de a dobândi noi competenţe în domeniul cercetării sau de a lucra în alte sectoare. Bursa este destinată cercetătorilor interesaţi de dezvoltarea carierei în Europa, în afara ţării din care provin. 

Dacă doriţi să vă lărgiţi orizontul in domeniul dv. şi să vă îmbunătăţiţi perspectivele de carieră, o bursă IEF este calea ideală de a o face.

Cine se poate înscrie?

Pentru bursele IEF pot aplica cercetători care îşi desfăşoară activitatea în statele membre ale UE sau din ţările asociate. Trebuie să dispuneţi de o diplomă de doctorat sau să fi lucrat cel puţin 4 ani în domeniul cercetării (cu normă întreagă), după ce aţi obţinut o diplomă care să vă dea acces la studii doctorale. În general, trebuie să derulaţi proiectul la sediul unei organizaţii gazdă dintr-un al stat membru al UE sau dintr-o altă ţară asociată decât cea din care proveniţi. De asemenea, se acordă o atenţie deosebită candidaţilor care se întorc la cariera în domeniul cercetării după o perioadă de întrerupere.

Ce teme pot beneficia de finanţare?

Propunerile pentru IEF pot veni din toate sectoarele cercetării ştiinţifice şi tehnologice. Cu o excepţie, însă: nu pot fi finanţate acele arii de cercetare acoperite de Tratatul EURATOM.

Ce se finanţează?

Finanţarea IEF vizează formarea profesională avansată. Aceasta poate presupune dobândirea unor competenţe complementare şi/sau noi şi mobilitate transnaţională. Formarea se bazează pe un program de dezvoltare a carierei personale convenit de cercetător şi de coordonatorul din cadrul organizaţiei gazdă. Sprijinul financiar se acordă pe o perioadă de 12-24 luni (echivalent normă întreagă), pentru proiecte individuale prezentate de cercetători cu experienţă din statele membre sau ţări asociate, în colaborare cu o organizaţie gazdă dintr-un alt stat membru sau dintr-o altă ţară asociată.

Tipurile de formare pot include:

  • formare prin cercetare sub supraveghere, pe toată durata derulării unui proiect individual personalizat;
  • cursuri practice pentru dezvoltarea competenţelor ştiinţifice (noi tehnici sau instrumente etc.), precum şi a unor competenţe complementare (pregătirea propunerii de solicitare a finanţării, a cererilor de brevet, gestiune de proiect, coordonarea sarcinilor, monitorizarea personalului tehnic, etc.);
  • transfer de cunoştinţe de la un sector la altul şi de la o disciplină la alta;
  • capacitatea de a realiza colaborări
  • gestionarea ştiinţifică şi financiară activă a proiectului dumneavoastră de cercetare;
  • dezvoltarea competenţelor organizatorice prin organizarea unor cursuri de formare sau a unor evenimente de popularizare.

Cine decide?

Propunerile IEF sunt selecţionate printr-un concurs deschis. Selecţia se face în urma unor examinări inter pares transparente şi independente, pe baza unor criterii prestabilite de evaluare a nivelului de excelenţă.

Cum vă puteţi înscrie?

Propunerile se vor depune în urma unei cereri de propuneri. Puteţi găsi cererile de propuneri şi puteţi trimite propunerile prin intermediul Portalului pentru participanţi . Puteţi găsi o listă a cererilor deschise de propuneri din cadrul Acţiunilor Marie Curie, precum şi sfaturi utile, la secţiunea „Înscrieţi-vă acum” a acestui site.

Reaching for the stars

Meet our fellows

Reaching for the stars

The Intra European Fellowship HIFHZLENS project aimed at studying the formation and evolution of 'high redshift galaxies through gravitational telescopes'.Read full storyEnglish (en)

Choose high-contrast version Set page to normal font size Increase font size by 200 percent Send this page to a friend print this page

How to apply
Participant Portal – check Marie Curie Actions calls & submit your proposal (electronic submission service).
FAQ

Cereri deschise