Navigacijski put

Unutareuropske stipendije za razvoj karijere – Marie Curie akcije (IEF)

Marie Curie Actions fellowships: illustration image: globe in hands © European Union

Ako ste iskusni istraživač i tražite stipendiju za poslijedoktorski studij radi stjecanja novih istraživačkih vještina ili rada u drugom sektoru, podnesite prijavu za stipendiju iz programa IEF. Stipendija je namijenjena istraživačima koji žele razvijati karijeru u Europi, ali izvan svoje matične europske zemlje.

Prijava za IEF odličan je potez za sve one koji žele proširiti horizonte i poboljšati mogućnosti za razvoj karijere.

Tko se može prijaviti?

Za IEF se mogu prijaviti istraživači koji se nalaze u državi članici EU-a ili pridruženoj zemlji. Morate imati završen doktorski studij ili najmanje 4 godine istraživačkog iskustva stečenog u punom radnom vremenu nakon završenog studija na temelju kojeg ste stekli pravo upisati doktorski studij. U pravilu trebate realizirati projekt kao gostujući istraživač u prostorijama organizacije domaćina koja se nalazi u Europskoj uniji ili pridruženoj zemlji. Posebna pozornost pridaje se istraživačima koji se vraćaju istraživačkoj karijeri nakon prekida.

Koje se teme financiraju?

Dobrodošle su prijave za IEF iz svih područja znanstvenog i tehnološkog istraživanja. No postoji izuzetak: nije moguće financirati istraživačka područja obuhvaćena Ugovorom o Euratomu.

Koji su troškovi pokriveni?

IEF-om se financira napredno istraživanje. Ono može obuhvaćati stjecanje novih i/ili dopunskih vještina i transnacionalnu mobilnost. Izobrazba se temelji na osobnom programu za razvoj karijere dogovorenom između istraživača i mentora iz organizacije domaćina. Financijska potpora pruža se u trajanju od 12 do 24 mjeseca (puno radno vrijeme) za individualne projekte koje predlažu iskusni istraživači iz država članica ili pridruženih zemalja zajedno s organizacijom domaćinom iz države članice ili pridružene zemlje.

Moguće su sljedeće vrste izobrazbe:

  • izobrazba putem istraživanja pod mentorskim nadzorom, u obliku individualnih projekata prilagođenih istraživačima
  • praktična izobrazba za razvoj znanstvenih vještina (nove tehnologije, instrumenti i sl.) i dopunskih vještina (izrada prijedloga za financiranje, prijave patenata, upravljanje projektima, koordinacija zadataka, nadzor tehničkog osoblja itd.)
  • intersektorski ili interdisciplinarni prijenos znanja
  • sposobnost izgradnje suradnje
  • aktivno znanstveno i financijsko upravljanje istraživačkim projektom
  • razvoj organizacijskih vještina putem organizacije događanja namijenjenih izobrazbi ili širenju informacija.

Tko odlučuje o dodjeli potpore?

Prijedlozi za potporu putem IEF-a odabiru se javnim natječajem. Odabir se vrši na temelju ocjene izvrsnosti transparentnim i neovisnim pregledom koji vrše kolege stručnjaci (engl. peer review) prema prethodno određenim kriterijima.

Način prijave

Prijedlozi se šalju kao odgovor na poziv na podnošenje prijedloga. Na Portalu za sudionike možete pronaći otvorene natječaje i poslati prijedloge. Popis otvorenih natječaja za Marie Curie akcije i korisne savjete o prijavi možete pročitati i na ovom web-mjestu u odjeljku „Prijava”.

Reaching for the stars

Meet our fellows

Reaching for the stars

The Intra European Fellowship HIFHZLENS project aimed at studying the formation and evolution of 'high redshift galaxies through gravitational telescopes'.Read full storyEnglish (en)

Choose high-contrast version Set page to normal font size Increase font size by 200 percent Send this page to a friend print this page

How to apply
Participant Portal – check Marie Curie Actions calls & submit your proposal (electronic submission service).
FAQ

Open calls