Navigacijski put

Stipendije za strukovnu integraciju – Marie Curie akcije (CIG)

Marie Curie Actions fellowships: illustration image: researcher with notebook

Iskusni ste istraživač i bavili ste se akademskim (ili istraživačkim) poslovima te želite provesti istraživanje u Europi? Program CIG nudi mogućnosti za razvoj karijere iskusnim istraživačima bilo kojeg državljanstva koji traže financijsku potporu za istraživanje i voljni su prijeći u novu ustanovu.

Tko se može prijaviti?

Podnositelji prijave za CIG moraju biti iskusni istraživači iz bilo koje zemlje na svijetu koji imaju najmanje 4 godine istraživačkog iskustva stečenog u punom radnom vremenu ili završen doktorski studij. Uvjete ispunjavaju samo osobe koje su bile aktivno angažirane u istraživanju, no nisu provodile istraživanja u zemlji u kojoj se ustanova domaćin nalazi dulje od 12 mjeseci u protekle tri godine. Osim toga, nisu nikada primile europsku ili međunarodnu stipendiju za reintegraciju (ERG ili IRG) niti stipendiju za strukovnu integraciju (CIG).

Koje se teme financiraju?

Dobrodošli su prijedlozi za CIG iz svih područja znanstvenog i tehnološkog istraživanja. No postoji izuzetak: nije moguće financirati istraživačka područja obuhvaćena Ugovorom o Euratomu.

Koji su troškovi pokriveni?

Stipendije za strukovnu integraciju daju se u obliku paušalnog iznosa namijenjenog pokrivanju dijela istraživačkih troškova. To mogu biti npr. troškovi plaće istraživača ili drugih članova osoblja angažiranih u projektu, putni troškovi, troškovi potrošnog materijala te troškovi patentiranja i objave. Sredstva pokrivaju razdoblje od 2 do 4 godine i moraju se iskoristiti unutar njega. Ako Vaš zahtjev za stipendiju bude odobren, Europska komisija sklopit će ugovor o darovnici s organizacijom domaćinom u Europi. Domaćin će s Vama potpisati ugovor o radu (ako ga već niste potpisali), na temelju kojeg se obvezuje isplaćivati Vam plaću i brinuti se o Vašoj integraciji najkraće u razdoblju trajanja stipendije. Organizacija domaćin mora biti sveučilište, istraživački centar ili poduzeće u državi članici EU-a ili pridruženoj zemlji.

Tko odlučuje o dodjeli potpore?

Prijedlozi za potporu putem CIG-a odabiru se javnim natječajem. Odabir se vrši na temelju ocjene izvrsnosti pregledom koji vrše kolege stručnjaci (engl. peer reviewing) prema prethodno određenim kriterijima.

Način prijave

Prijedlozi se šalju kao odgovor na poziv na podnošenje prijedloga. Na Portalu za sudionike možete pronaći otvorene natječaje i poslati prijedloge. Popis otvorenih natječaja za Marie Curie akcije i korisne savjete o prijavi možete pročitati i na ovom web-mjestu u odjeljku „Prijava”.

A new life for polluted water

Meet our fellows

A new life for polluted water

With the help of Marie Curie Actions, scientists in Poland have discovered that it is easy to clean and treat polluted water for extraction of valuable chemicals, such as those used in the production of drugs.Read full storyEnglish (en)

Choose high-contrast version Set page to normal font size Increase font size by 200 percent Send this page to a friend print this page

How to apply
Participant Portal – check Marie Curie Actions calls & submit your proposal (electronic submission service).
FAQ

Open calls