Viktigt rättsligt meddelande
   
Kontaktperson   |   Sökning på EUROPA   
Ungdomar och vetenskap
Graphic element Home
Graphic element Morgondagens vetenskapsmän
Graphic element Kunskapsflykt?
Graphic element Den sociala dimensionen
Graphic element Ett initiativ inom naturvetenskaplig utbildning för Europa
Graphic element Belöna framgång
Graphic element Besökare från en parallell värld
Graphic element Mer information
   
image image
Graphic element Andra tematiska projekt

 

image

Belöna framgång

Inom ramen för tävlingen Unga forskare uppmärksammar EU varje år sina främsta talanger inom vetenskap. Detta evenemang som anordnades år 2002 i Österrikes huvudstad Wien förde samman 85 deltagare från över 30 europeiska länder.

De unga forskarna hade alla vunnit nationella tävlingar och ställde ut över 60 projekt i toppklass. Dessutom deltog de i seminarier, gjorde utflykter och knöt kontakter med likasinnade från hela Europa.

Lauri Kauppila, en ung finländare, vann ett av de tre förstaprisen, för sitt projekt om hur man maximerar framdrivningskraften hos fast raketbränsle. Även om han var glad åt sitt pris, upplever den unge forskaren att den främsta belöningen var den erfarenhet han fick.

“Tävlingen gav mig så mycket att fundera över att priset inte längre blev viktigt,” medger han. För honom blev det en aha-upplevelse att få lära känna det arbete som görs av några av Europas bästa unga forskare.

“När jag började med mitt projekt som en skoluppsats uppfattades vetenskapligt arbete som någonting abstrakt, långt bortom vår horisont,” medger han. Men att få träffa likasinnade studerande från hela Europa har sporrat hans engagemang. “När jag fick se alla dessa projekt insåg jag, att med lite kreativitet kan vetenskap bli kul för vem som helst.”

Dessutom tillförde tävlingen så mycket mer. “Jag fick många kompisar, vilket hjälpte mig inse att Europa spänner över så många kulturer.”

Denne oförskräckte unge man är nu 18 år gammal och går första året på MIT, ett av USA:s toppuniversitet. Han har fortfarande ett passionerat intresse för rymden och har jobbat en del på MIT:s laboratorium för framdrivning i rymden. “Jag tycker det är oerhört fascinerande med en rymd utan begränsningar och avlägsna planeters olösta gåtor.”

Ändå upplever han att hans intresse riktas mot mer jordbundna frågor, som miljövetenskap, nationalekonomi, statskunskap och mänskliga rättigheter. När Lauri återvänder till Europa skulle han vilja ge sig in på en tvärvetenskaplig karriär som spänner över dessa olika områden.

“I dag känner jag att mitt intresse förskjuts mot angelägna frågor som ligger mycket närmare markplanet,” förklarar han. “Tävlingen för unga forskare har i avgörande mån påverkat mitt beslut att återvända för att arbeta i Europa,” tillägger han. 

Vetenskap i ett virtuellt labb

Undervisningen i naturvetenskap har gått vidare bortom provrör och bunsenbrännare och i dag använder man den senaste tekniken för att väcka intresset för vetenskap hos unga barn.
I Italien har Istituto Nazionale per la Fisica della Materia utvecklat två prisbelönta interaktiva CD-skivor: “Från silikon till datorer” och “Energi och energiomvandling”.
Dessa multimedieverktyg använder ett mer elevinriktat angreppssätt, som gör att barnen kan lära sig i egen takt, samtidigt som virtuella laboratorier och intressanta bilder gör vetenskapen roligare.
Konceptet har visat sig mycket populärt i Italien, och med hjälp av Energy Technet – ett EU-stött projekt inom femte ramprogrammet – används paketen nu även i engelska och spanska skolor.
 

Top

 

  page 1 page 2 page 3 page 4 page 5 page 6 page 7
Belöna framgång