Belangrijke juridische mededelingen
   
Contact   |   Zoeken op EUROPA   
Jongeren en wetenschap
Graphic element Home
Graphic element De wetenschappers van morgen
Graphic element Hersenvlucht?
Graphic element De sociale dimensie
Graphic element Een initiatief voor wetenschappelijk onderwijs in Europa
Graphic element Succes erkennen
Graphic element Bezoeker van een andere wereld
Graphic element Voor meer informatie
   
image image
Graphic element Andere thematische projecten

 

image

Succes erkennen

De EU bekroont ieder jaar zijn beste jonge wetenschappelijke talenten tijdens de wedstrijd voor jonge onderzoekers ‘Young Scientist Contest’. In 2002 verzamelden 85 deelnemers uit 30 Europese landen in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen naar aanleiding van deze gebeurtenis.

De jonge onderzoekers, stuk voor stuk nationale winnaars, stelden 60 projecten van hoogstaande kwaliteit voor, namen deel aan workshops, maakten uitstapjes en legden contacten met hun Europese collega’s.

Lauri Kauppila, een jonge Fin, won een van de 3 eerste prijzen met zijn project dat liet zien hoe de stuwkracht van vaste raketbrandstof gemaximaliseerd kan worden. Hoewel hij blij was met de prijs, vond deze jonge onderzoeker de ervaring die hij opdeed de beste beloning.

“Deze wedstrijd heeft mij zoveel stof tot nadenken gegeven dat de prijs niet meer belangrijk was,” geeft hij toe. Het ontdekken van het werk van enkele van Europa’s beste jonge onderzoekers bleek voor hem een openbaring te zijn.

“Toen ik met mijn project startte als een essay op school, was wetenschap voor mij een abstract begrip dat ver buiten ons bereik lag”, erkent hij. Maar de ontmoeting met gelijkgestemde studenten vanuit alle hoeken van Europa maakte hem enthousiaster. “Door het zien van deze projecten besef ik dat iedereen, mits een beetje creativiteit, plezier kan beleven aan wetenschap.”

De wedstrijd schonk hem ook nog iets extra’s. “Ik heb heel wat vrienden gemaakt, waardoor ik de grote verscheidenheid aan culturen in Europa beter heb leren waarderen.”

Op zijn achttiende volgt deze dappere jongeman nu zijn eerste jaar les aan het MIT, een van Amerika’s beste universiteiten. Hij heeft nog steeds een grote passie voor de ruimte en werkt aan het MIT’s Space Propulsion laboratory. “De oneindige grens en het mysterie van verre planeten intrigeren mij.”

Niettemin concentreert hij zich op meer aardse vakken zoals milieuwetenschappen, economie, politiek en mensenrechten. Na zijn terugkeer naar Europa zou Lauri graag een multidisciplinaire carrière opbouwen die al deze elementen combineert.

“Ik voel dat mijn belangstelling verschuift naar acute problemen die zich dichter bij de begane grond voordoen”, legt hij uit. “De wedstrijd voor jonge onderzoekers heeft een grote invloed gehad op mijn beslissing om terug in Europa te komen werken”, voegt hij er nog aan toe. 

Wetenschap in het virtuele laboratorium

Het wetenschapsonderwijs gaat inmiddels verder dan proefbuizen en Bunsenbranders; het maakt nu gebruik van de nieuwste technologieën om de belangstelling van kinderen voor wetenschap aan te wakkeren.
In Italië ontwikkelde het Istituto Nazionale per la Fisica della Materia 2 bekroonde interactieve cd’s: ‘Van silicium tot computer’ en ‘Energie en zijn transformaties’.
Dankzij de studentgerichte aanpak van deze multimedia-instrumenten kunnen kinderen ermee leren tegen hun eigen tempo. Bovendien maken de virtuele laboratoria en de aantrekkelijke grafische vormgeving het studeren van wetenschap prettiger. Het concept bleek zeer populair te zijn in Italië en met de hulp van Energy Technet - een project gesteund door de EU in het Vijfde Kaderprogramma - worden de pakketten nu ook gebruikt in Engelse en Spaanse scholen.
  

Top

 

  page 1 page 2 page 3 page 4 page 5 page 6 page 7
Succes erkennen