Tärkeä oikeudellinen huomautus
   
Yhteystiedot   |   EUROPA-haku   
Nuoret ja tiede
Graphic element Home
Graphic element Tulevaisuuden tutkijat
Graphic element Aivovientiä?
Graphic element Sosiaalinen ulottuvuus
Graphic element Eurooppaa koskeva tiedekoulutusaloite
Graphic element Saavutusten palkitseminen
Graphic element Vierailija rinnakkaismaailmasta
Graphic element Lisätietoja
   
image image
Graphic element Muita teemahankkeita

 

image

Saavutusten palkitseminen

EU järjestää vuosittain tiedekilpailun nuorille Euroopan parhaiden nuorten tieteenharjoittajakykyjen palkitsemiseksi. Vuonna 2002 Itävallan pääkaupungissa Wienissä järjestettyyn tapahtumaan osallistui 85 kilpailijaa yli 30:stä Euroopan valtiosta.

Nuoret tutkijat – jotka kaikki olivat voittaneet kilpailun omassa maassaan – esittelivät yli 60 huippulaadukasta hanketta. He osallistuivat myös työpajoihin ja matkoille sekä tutustuivat muihin eurooppalaisiin nuoriin tutkijoihin.

Nuori suomalainen Lauri Kauppila voitti yhden kolmesta pääpalkinnosta hankkeellaan, joka koskee kiinteän rakettipolttoaineen työntövoiman maksimointia. Vaikka nuori tutkija olikin tyytyväinen palkintoonsa, hänen mielestään paras anti oli kuitenkin kilpailussa hankittu kokemus.

“Kilpailu minulle niin paljon enemmän ajateltavaa, että palkinto ei enää tuntunut tärkeältä”, hän myöntää. Hän sai tilaisuuden tutustua joidenkin Euroopan parhaiden nuorten tutkijoiden töihin, jotka avasivat hänelle uusia ulottuvuuksia.

“Kun aloitin hankkeeni opintonäytteenä, tieteellinen työ tuntui minusta abstraktilta ja hyvin vaikeaselkoiselta”, hän tunnustaa. Samanhenkisten muiden eurooppalaisten opiskelijoiden tapaaminen sai hänet kuitenkin kiinnostumaan tieteestä. “Näiden hankkeiden näkeminen auttoi minua tajuamaan, että luovuuden ansiosta tiede voi olla kaikille hauskaa.”

Kilpailusta oli myös muuta hyötyä. “Sain monia ystäviä, jotka ovat auttaneet minua arvostamaan Euroopan erilaisia kulttuureja.”

Tämä peloton 18-vuotias nuorimies opiskelee ensimmäistä vuottaan MIT:ssä, joka on yksi Yhdysvaltojen huippuyliopistoja. Hän on yhä kiinnostunut avaruudesta ja on työskennellyt MIT:n avaruuspropulsiolaboratoriossa. “Minusta ääretön raja ja kaukana sijaitsevat planeetat ovat kiehtovia.”

Lauri aikoo kuitenkin keskittyä myöhemmin maanpäällisempiin asioihin eli ympäristötieteeseen, talouteen, politiikkaan ja ihmisoikeuksiin. Kun Lauri palaa Eurooppaan, hän haluaisi jatkaa monialaista ja kaikki nämä näkökohdat sisältävää tiedeuraa.

“Olen huomannut, että olen nyt kiinnostuneempi maanpintaa paljon lähempänä olevista asioista”, hän selittää. “Nuorten tiedekilpailu on vaikuttanut merkittävästi päätökseeni palata työskentelemään Eurooppaan”, hän lisää. 

Tiedettä virtuaalilaboratoriossa

Tiedeopetus on nykyisin muutakin kuin pelkkiä koeputkia, ja siinä hyödynnetään viimeisintä teknologiaa lasten uteliaisuuden herättämiseksi.
Italiassa sijaitseva Istituto Nazionale per la Fisica della Materia on kehittänyt kaksi palkittua interaktiivista CD-ROM-levyä, “From silicon to computers” (Silikonista tietokoneeksi) ja “Energy and its transformations” (Energia ja sen eri olomuodot).
Näissä multimediavälineissä korostetaan opiskelijasuuntautunutta lähestymistapaa, jonka ansiosta lapset voivat opiskella omaan tahtiinsa samalla, kun virtuaalilaboratoriot ja kiehtovat kuvat tekevät tieteestä entistä hauskempaa.
Konsepti on menestynyt Italiassa erittäin hyvin. EU:n viidennen puiteohjelman tukeman Energy Technet -hankkeen ansiosta CD-ROMlevyjä käytetään nyt myös englantilaisissa ja espanjalaisissa kouluissa.
 

Top

 

  page 1 page 2 page 3 page 4 page 5 page 6 page 7
Saavutusten palkitseminen