Belangrijke juridische mededelingen
   
Contact   |   Zoeken op EUROPA   
Jongeren en wetenschap
Graphic element Home
Graphic element De wetenschappers van morgen
Graphic element Hersenvlucht?
Graphic element De sociale dimensie
Graphic element Een initiatief voor wetenschappelijk onderwijs in Europa
Graphic element Succes erkennen
Graphic element Bezoeker van een andere wereld
Graphic element Voor meer informatie
   
image image
Graphic element Andere thematische projecten

 

image

Een initiatief voor wetenschappelijk onderwijs in Europa

Een van de redenen waarom jongeren belangstelling verliezen voor wetenschap blijkt de manier te zijn waarop wetenschap wordt onderwezen. De leerplannen voor wetenschappelijke vakken staan meestal bol van feiten die de jongeren van buiten moeten leren.

Er moet dus meer nadruk worden gelegd op context en praktische toepassingen, zodat het leren van een wetenschap beter beantwoordt aan de noden en de ambities van zowel jongens als meisjes.

Als deel van het actieplan voor Wetenschap en Samenleving zal de Europese Commissie daarom een pan-Europees initiatief op touw zetten om het wetenschappelijk onderwijs in scholen te verbeteren. Daarnaast zou de betrokkenheid van professionele wetenschappers ertoe moeten leiden dat wetenschappelijke studies vaker uitmonden in een wetenschappelijke loopbaan. 

Jongeren beleven plezier tijdens Week van de Wetenschap

De Europese Week van de Wetenschap is een jaarlijks EU-evenement dat de wetenschap rechtstreeks naar de burger brengt. Hoewel dit evenement zich niet specifiek tot jongeren richt, heeft men aan de meerderheid van de activiteiten toch een onmiskenbaar jeugdig tintje gegeven.
Elk jaar worden verschillende activiteiten gelanceerd die er bijzonder goed in slagen de verbeelding te stimuleren en jongeren te betrekken bij praktische wetenschap en het stellen van fundamentele vragen.
Sci-Tech was een van de evenementen die zich tot schoolkinderen richtten. Hierbij werd gebruik gemaakt van boeiende ‘webcasts’, gebaseerd op tv-spelprogramma’s, om het belang van fundamenteel onderzoek aan te tonen voor de ontwikkeling van hoogtechnologische gadgets die ons dagelijks leven kunnen verrijken.
Sci-bus organiseerde een uitdagende affichecampagne op Europese stadsbussen om jongeren te doen nadenken over wetenschappelijke thema’s.
De gelukkige winnaars van ‘Catch a Star’ mochten gaan sterren-kijken in het schitterende Europees Zuidelijk Observatorium in Chili.
 

Top

 

  page 1 page 2 page 3 page 4 page 5 page 6 page 7
Een initiatief voor wetenschappelijk onderwijs in Europa