Contact  |  Zoeken op EUROPA   
Vrouwen en wetenschappen
image Home
image Context
image Carrière
image

Verandering

image Goede praktijken
image Wilt u hierover nog meer weten
   
image image
image Andere thematische projecten
 
image

Context

Studeren, en dan?

50% van de Europese studenten in het eerste jaar zijn studentes. Hoewel het merendeel van hen kiest voor letteren en socio-economische vakken, wordt hun aanwezigheid in de wetenschappelijke en technische faculteiten steeds opvallender. Maar wat gebeurt er daarna? Hoe vergaat het de vrouwen die zich willen toeleggen op wetenschappelijk onderzoek?

"Vrouwen zijn van mening dat het welslagen in het wetenschappelijk onderzoek op geen enkele manier te maken heeft met het geslacht. Zij zijn dan ook bereid te worden beoordeeld volgens dezelfde objectieve criteria als hun mannelijke collega's. In ruil daarvoor vragen zij dat zij dezelfde carrièremogelijkheden en dezelfde financieringsbronnen aangeboden krijgen en dat ze kunnen profiteren van dezelfde privileges als die waarvan de mannen in de verschillende stadia van hun loopbaan genieten", schrijft Mary Osborn, docente aan het Max Planck Instituut van Göttingen (Duitsland) in een brief aan Nature in 1992.

Mary Osborn maakt deel uit van de groep ondertekenaars van het rapport Uitmuntendheid bevorderen door gelijkheid, gepubliceerd door de Europese Commissie (zie "Wetenschappelijk beleid in de Europese Unie: uitmuntendheid bevorderen door gelijkheid."), dat voor de eerste keer een beschrijving opmaakt van de posities van vrouwen binnen het Europees onderzoek. Behalve de specificiteiten eigen aan de wetenschappelijke wereld, doet de algemene toon van deze tabel toch ook denken aan de andere sectoren van de maatschappij. De lonen van de vrouwelijke wetenschappers liggen lager dan die van hun mannelijke collega's. Meer dan de mannen dienen zij contracten van bepaalde duur uit. Hogerop geraken op de hiërarchische ladder is voor hen moeilijker, gebeurt langzamer en veel minder vaak. Er komen slechts weinig vrouwennamen voor in functies met een grote verantwoordelijkheid. Zeldzaam zijn zij die eervolle onderscheidingen hebben gekregen of lid zijn van befaamde verengingen.

Top

Statistieken over man/vrouw

Welke rol spelen de vrouwen in de wetenschap? Zijn ze beter vertegenwoordigd in bepaalde domeinen van het onderzoek? Hoe is hun loopbaan opgebouwd? Het is onmogelijk om dat precies te achterhalen - en om daaruit "eerlijke" conclusies te trekken - zonder aanvaardbare statistieken. Daarmee bedoelen we statistieken die rekening houden met de dimensie van het geslacht en dus met criteria die gelijkheden en ongelijkheden opmeten. De huidige gegevens zijn vaak fragmentarisch. Ze zijn over het algemeen gebaseerd op verschillende verzamelingen en staan elke betrouwbare vergelijking in de weg.
De noordelijke landen schenken nochtans bijzondere aandacht aan de "man-vrouw"-parameter in het geheel van hun onderzoeken. Voorbeeld: de brochure Education in Sweden stelt het geheel van gegevens over de opvoeding voor (van de kleuterschool tot de opleiding voor volwassenen, waarbij men het ook heeft over de budgetten voor het onderwijs, enz.), steeds rekening houdend met de "geslachtelijke dualiteit".


Top

 

  1 2 3 4 5
"Go for it". Een van de affiches voor sensibilisering van wetenschappelijke beroepen (Promoting S&T for Women) gelanceerd door het Britse ministerie voor Handel en Industrie.
"Go for it". Een van de affiches voor sensibilisering van wetenschappelijke beroepen (Promoting S&T for Women) gelanceerd door het Britse ministerie voor Handel en Industrie.