Contact  |  Zoeken op EUROPA   
Voertuigen recycleren
image Home
image Overzicht
image Richtlijn
image Onderzoek naar recycling
image Werkgroepen
image Afvalverwerking
image Toekomstige actie
image Wilt u hierover nog meer weten
   
image image
image Andere thematische projecten

 

image

Afvalverwerking

Verwerking en gebruik van
shredderafval

Het shredderafval of 'fluff' dat overblijft nadat de metalen inhoud afgescheiden is voor recycling, bestaat voornamelijk uit plastic materialen. De sleutel tot het elimineren van afval is de reductie van dit residu, dat meestal op stortplaatsen belandt, door een proces van sortering, afscheiding en verwerking. Er bestaat reeds een succesvolle markttoepassing in de cement industrie, waar het residu verzamelt, verwerkt en verbrand wordt als economische energiebron. Het projectteam kwam tot het besluit dat, naast de kostfactor, een ecologisch verantwoorde kijk op de verwerking van shredderafval essentieel is.

De overweldigende waarde van het ETN bestond erin dat ze duurzame banden met de industrie heeft gecreëerd. Het is uitgegroeid tot een waardevol platform voor uitwisseling van informatie en het heeft een website gelanceerd (http://www.plastics-in-ELV.org/) die gewijd is aan het maximaliseren van de terugwinning van ELV's.

Compare
CRAFT project - gerecycleerde polyamide

Polyamide plastics zijn zeer hittebestendig en worden vaak gebruikt bij veeleisende toepassingen onder de motorkap. Omdat ze echter moeilijk aan bepaalde specificaties kunnen voldoen, zijn ze niet geschikt voor hergebruik en recycling. Het Compare project ontwikkelde een scheikundig proces om dergelijke plastics te behandelen zodat ze daarna samen met de grondstof kunnen worden hergebruikt (tot 40%) om nieuwe onderdelen te fabriceren. Deze plastics vertegenwoordigen tussen de 15% en 20% van de plastics die in wagens worden gebruikt. Soortgelijke types afval uit andere industrieën en toepassingen, zoals tapijtrestjes, banden en auto-onderdelen, kunnen ook gebruikt worden om automobielonderdelen te fabriceren.
Het succes kwam er dankzij de aanvullende expertise van partners uit de hele keten in het recyclingproces, dankzij de KMO's werkzaam in afvalinzameling, terugwinninguitrustingen, samenstelling en fabricage van plastic onderdelen voor wagens en eveneens dankzij onderzoeksorganisaties.

Contact:
E. Larrauri
larrauri@gaiker.es

Top

 
  1 2 3 4 5 6 7
Voertuigen recycleren