Contact  |  Zoeken op EUROPA   
Voertuigen recycleren
image Home
image Overzicht
image Richtlijn
image Onderzoek naar recycling
image Werkgroepen
image Afvalverwerking
image Toekomstige actie
image Wilt u hierover nog meer weten
   
image image
image Andere thematische projecten

 

image

Werkgroepen

Demontage (zie Recafuta)

Aparte auto-onderdelen worden meestal manueel of met eenvoudige instrumenten verwijderd. De complexiteit van de constructie van zowel de wagen als de onderdelen, deed de groep besluiten dat de nadruk zou moeten liggen op het ontwerp van de wagen. Auto-onderdelen zouden ontworpen moeten zijn met de demontage in gedachte ('ontwerp voor recycling').

Recycling van materialen
(zie CEMIR en Compare)

Recycling van metalen is gebruikelijk maar er is nog ruimte
voor verbetering (zie CEMIR). Er zijn reeds enkele recyclingtechnologieën voor plastic op een doeltreffende manier ontwikkeld. Er bestaan daarmee dus systemen voor de recycling van onderdelen zoals plastic accubehuizingen en bumpers, waardoor deze bij voorbeeld hergebruikt kunnen worden in
de binnenbekleding van de wagen. De vereisten van de eindgebruiker – de markt – zijn echter de drijvende krachten achter de recycling van plastics in wagens (zie Compare).


CEMIR
Elektrische motoren met verbeterde geschiktheid voor recycling

Elke wagen bevat momenteel 20-60 elektrische motoren. Wanneer oude wagens opgebroken worden, zitten de koperdraadwikkelingen binnenin de motoren vast en tasten ze het staal aan dat gerecycleerd moet worden. Het CEMIR project ontwierp een brokkelige elektrische motor uit gecomprimeerd ijzerpoeder. Dit breekt af en laat de koperbedrading vrij wanneer de afgedankte wagen geplet wordt bij de werkzaamheden voor recycling. Bijgevolg kan het waardevolle koper nu gerecycleerd worden en is het staal minder aangetast. Het nieuwe materiaal en de nieuwe motor hebben ook andere voordelen, waaronder betere fysische eigenschappen; een fabriek zal weldra starten met de productie van miljoenen van deze motoren.

Contact:
P. Marchal
pmarchal@seloncourt.faurecia.com

Top

 
  1 2 3 4 5 6 7
Voertuigen recycleren