Contact  |  Zoeken op EUROPA   
Voertuigen recycleren
image Home
image Overzicht
image Richtlijn
image Onderzoek naar recycling
image Werkgroepen
image Afvalverwerking
image Toekomstige actie
image Wilt u hierover nog meer weten
   
image image
image Andere thematische projecten

 

image

Overzicht

Wat is het probleem?

We hebben allemaal graag een nieuwe wagen. Een bewijs daarvan zijn de zowat 160 miljoen wagens op Europese wegen. Het probleem is wat we moeten doen met de oude. Wanneer een voertuig geen dienst meer doet, moet het op een gepaste manier opgeruimd worden. Afgedankte voertuigen zorgen vandaag de dag voor enkele van de ergste milieubedreigingen. Terwijl zo'n driekwart van de grondstoffen (voornamelijk metalen) kan worden gerecycleerd, hergebruikt of teruggewonnen, is dat voor een kwart ervan (voornamelijk plastics) niet mogelijk. Dit niet-metalen deel moet als afval weggevoerd worden naar een stortplaats. Plastics worden meer en meer gebruikt om metaal te vervangen omdat ze het gewicht van de wagen en bijgevolg ook het brandstofverbruik reduceren. In tegenstelling tot metalen zijn plastics echter veel moeilijker te recycleren.

Waar gaan al de gebruikte wagens naartoe?

Een oude wagen betekent een ton afval. Elk jaar worden er in de Europese Unie tussen 8 en 9 miljoen wagens afgedankt, hetgeen ongeveer 2 miljoen ton niet-metalen afval oplevert dat op stortplaatsen belandt.
In Europa raakt stilaan de ruimte op en komt er ook een einde aan de maatschappelijke aanvaarding van dergelijke methodes van afvalverwerking. Naast het feit dat ze schaars en duur worden, vormen stortplaatsen ook reden tot ongerustheid over de nadelige effecten ervan op het milieu.

Europa werkt eraan

Het afval van oude wagens dat overblijft na het wegnemen van de metalen onderdelen, wordt niet op een economische manier verwerkt voor recycling; het is goedkoper het te dumpen als stortafval. Om de balans te doen doorslaan in het voordeel van het milieu en om het afval uit gebruikte wagens te reduceren, werd er in 2000 definitief een Europese richtlijn goedgekeurd over afgedankte voertuigen of voertuigen buiten gebruik (ELV's). Het doel ervan is de vervuiling, die veroorzaakt wordt door afgedankte wagens, te reduceren door deze wagens zo veel mogelijk te hergebruiken en te recycleren.

Top

 

  1 2 3 4 5 6 7
Voertuigen recycleren