Επικοινωνία   |   Αναζήτηση στον EUROPA  
Ανακύκλωση οχημάτων
image Home
image Ανασκόπηση
image Οδηγία
image Έρευνα για την ανακύκλωση
image Ομάδες εργασίας
image Kατεργασία υπολειμμάτων
image Δράση στο μέλλον
image Περισσότερες πληροφορίες
   
image image
image Άλλα προγράμματα

 

image

Έρευνα για την ανακύκλωση

Γιατί κυρίως το πλαστικό;

Η ανακύκλωση των μεταλλικών μερών ενός αυτοκινήτου (75%) αποτελεί μια ανεπτυγμένη βιομηχανία: η ανάκτηση του μετάλλου είναι μια συνήθης πρακτική και η σχετική διαδικασία είναι ήδη σχεδόν πλήρως ανεπτυγμένη. Το υπόλοιπα μη μεταλλικά μέρη (25%) είναι κυρίως πλαστικά και η αναγνώριση, ο διαχωρισμός και η δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσής τους είναι πολύ πιο δύσκολες και δαπανηρές διαδικασίες.

Το δίκτυο, στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 40 εταίροι από οκτώ κράτη μέλη της ΕΕ, περιλαμβάνει:

  • κατασκευαστές αυτοκινήτων,
  • εταιρίες παραγωγής πλαστικών,
  • αποσυναρμολογητές (επιχειρήσεις που ανακτούν τα οχήματα στο τέλος του κύκλου ζωής τους, αποστραγγίζουν τα υγρά και, στη συνέχεια, αφαιρούν μέρη ή υλικά είτε για μετατροπή και επαναπώληση είτε για ανακύκλωση, όπως τα τζάμια),
  • τεμαχιστές (για το θρυμματισμό και την κοπή του αμαξώματος σε κομμάτια μεγέθους γροθιάς για ευκολότερη ανακύκλωση),
  • φορείς ανακύκλωσης,
  • προμηθευτές πλαστικών εξαρτημάτων,
  • ερευνητικά ινστιτούτα.

Recafuta
Πλαστικά ρεζερβουάρ αυτοκινήτων

Σχεδόν ένα στα δύο καινούρια αυτοκίνητα σήμερα έχει πλαστικό ρεζερβουάρ από υψηλής πυκνότητας πολυαιθυλένιο. Τα ρεζερβουάρ αυτά παρουσιάζουν δύο βασικά προβλήματα που περιορίζουν την ανακυκλωσιμότητά τους: ευκολία αφαίρεσης από το αυτοκίνητο και ρύπανση που προκαλείται από το καύσιμο. Το Recafuta έχει αναπτύξει με επιτυχία έναν γρήγορο τρόπο αποσυναρμολόγησης των ρεζερβουάρ και μια μέθοδο που επιτρέπει την απορρύπανση του υλικού προκειμένου να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά για την κατασκευή νέων ρεζερβουάρ. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή ως κλειστός δακτύλιος ανακύκλωσης, στο πλαίσιο του οποίου το υλικό ενός προϊόντος χρησιμοποιείται επανειλημμένα για την παραγωγή του ίδιου προϊόντος στο μέλλον.

Υπεύθυνος επικοινωνίας:
J-M. Yernaux
jean-marie.yernaux@solvay.com

Top

  1 2 3 4 5 6 7
Ανακύκλωση οχημάτων