Belangrijke juridische mededelingen
   
Contact   |   Zoeken op EUROPA   
Nanotechnologie
Graphic element Home
Graphic element Achtergrond
Graphic element Nieuwe vaardigheden
Graphic element Prioriteiten
Graphic element Toepassingsgebieden
Graphic element Nanorevolutie
Graphic element Voor meer informatie
   
image image
Graphic element Andere thematische projecten

 

image

Toepassingsgebieden

Huidige toepassingsgebieden

Ook vandaag al beïnvloedt nanotechnologie een hele reeks van uiteenlopende productgroepen, zoals nieuwe voedingswaren, medische toestellen, chemische coatings, zelftestkits voor de gezondheidszorg, veiligheidssensoren, waterzuiveringsinstallaties voor bemande ruimteschepen, displays voor handbediende computerspelletjes en projectieschermen met hoge resolutie.

Bouwsteen van de informatiesamenleving

Wereldwijd is de markt voor nano-elektronica honderden miljarden euro waard. Deze industrie is dan ook de drijvende motor achter de huidige ontwikkeling van nanotechnologie. Dankzij nanoelektronica zullen krachtiger computers en transistoren kunnen worden gebouwd voor gebruik in telefoontoestellen, auto's, huishoudtoestellen en een heleboel andere consumptie- en industrietoepassingen die voorlopig via microprocessoren worden gestuurd.

Nano-elektronica
Automatisering met een molecule

Mogelijk dringen toekomstige technieken voor informatieverwerking nieuwe berekeningsmodellen op. Onder het motto "hoe gebruik maken van de intrinsieke eigenschappen van moleculen om berekeningen uit te voeren", in tegenstelling tot de huidige redenering rond "hoe transistoren met moleculen nabootsen", buigen wetenschappers zich in het BUN-project over de samenvoeging en het bestuderen van synthetische moleculen voor gebruik als toekomstige monomoleculaire elementen.

Vooruitgang in menselijke gezondheidszorg

Nieuwe combinaties zullen leiden tot biosensoren, biomaterialen en nieuwe soorten biochips voor de behandeling van levensbedreigende aandoeningen, zoals kanker en hartziekten. Dergelijke dankzij biotechnologie vervaardigde hulpmiddelen, in de vorm van implantaten, kunnen "smart drugs" afgeven of nieuwe cellen bevatten om beschadigd weefsel te herstellen.

Leren van de natuur

Nano-elektrische onderdelen van computerchips moeten op een betrouwbare en rendabele manier worden geproduceerd. Het BIOAND-project streeft een beter begrip van de betrokken technologie na, en beoogt de ontwikkeling van hulpmiddelen die nodig zijn voor het maken van moleculaire elektronische componenten via zelfopbouw. Dat concept is algemeen gangbaar in de natuur, maar we vinden het slechts erg zelden in de engineering terug.

Ontwikkeling van intelligente materialen

De productie van nanostructuren zal materialen opleveren met nieuwe en betere eigenschappen voor gebruik in zonnepanelen, anticorrosieve coatings, harder en meer solied snijgereedschap, fotokatalytische luchtzuiveraars, medische toestellen met langere levensduur, chemische katalysatoren, en de transportsector. Bovendien zullen nieuwe materialen worden ontwikkeld voor toepassingen en producten van optische of elektronische aard en voor energieopslag.

Top

 

  page 1 page 2 page 3 page 4 page 5 page 6
Toepassingsgebieden