Tärkeä oikeudellinen huomautus
   
Yhteystiedot   |   EUROPA-haku   
Nanoteknologia
Graphic element Home
Graphic element Taustaa
Graphic element Uusia taitoja
Graphic element Painopistealueet
Graphic element Soveltamisalat
Graphic element Nanoteknologinen vallankumous
Graphic element Lisätietoja
   
image image
Graphic element Muita teemahankkeita

 

image

Soveltamisalat

Nykyiset sovellusalueet

Nanoteknologiaa käytetään jo monissa eri tuotteissa, kuten uuselintarvikkeissa, lääketieteellisissä laitteissa, kemiallisissa päällysteissä, henkilökohtaisissa terveystestipakkauksissa, turvajärjestelmien tunnistinjärjestelmissä, miehitettyjen avaruusalusten vedenpuhdistusyksikköissä, kannettavien tietokonepelien näytöissä ja tarkemman resoluution tarjoavissa elokuvien valkokankaissa.

Tietoyhteiskunnan kestävä kehitys

Nanoelektroniikan maailmanmarkkinoiden arvo liikkuu sadoissa miljardeissa euroissa. Tämä teollisuudenala onkin nykyisen nanoteknologiakehityksen varsinainen liikkeellepanija. Nanotekniikan ansiosta puhelimissa, autoissa, kodinkoneissa ja lukuisissa muissa kulutukseen ja teollisuuteen liittyvissä sovelluksissa käytettävät tietokoneet ja transistorit ovat tulevaisuudessa teholtaan huomattavasti paremmat kuin nykyiset mikroprosessorit.

Nanoelektroniikka
Molekyylikäyttöinen tietokone

Tulevaisuuden tietokoneet tulevat mahdollisesti toimimaan täysin uudenlaisella periaatteella. BUNhankkeessa valmistetaan ja tutkitaan yksilöllisesti muokattuja molekyylejä, joita voidaan tulevaisuudessa käyttää molekyylitason tekniikkaan perustuvissa laitteissa. Hankkeen mottona on 'kuinka hyödyntää molekyylien luontaisia ominaisuuksia laskutoimitusten tekemisessä', mikä on periaatteeltaan täysin vastakkainen nykyiselle ajattelulle, 'kuinka matkia transistoreja molekyylien avulla'.

Terveyden edistäminen

Nanotekniikan saavutuksia yhdistelemällä voidaan valmistaa bioantureita, biomateriaaleja ja uudenlaisia biosiruja tappavien tautien kuten syövän ja sydäntautien hoitamiseksi. Elimistöön asennettuna nämä biotekniset laitteet annostelevat älykkäitä lääkkeitä tai vievät uusia soluja korjaamaan vahingoittunutta kudosta.

Oppia luonnosta

Tietokoneen siruissa käytettäväksi tarkoitetut nanoelektronilaitteet täytyy valmistaa luotettavalla ja kustannustehokkaalla tavalla. BIOANDhankkeen tarkoitus on tuottaa tietoa käytettävästä tekniikasta sekä kehittää työkaluja molekyylielektronisten komponenttien valmistamiseksi itsejärjestäytymisperiaatetta soveltamalla. Tämä periaate on varsin yleistä luonnossa, mutta teknisissä menetelmissä sitä käytetään vain harvoin.

Älymateriaalien kehittäminen

Nanotason rakenteita hyödyntämällä voidaan valmistaa materiaaleja, joilla on uusia ja parempia ominaisuuksia. Näitä materiaaleja voidaan käyttää aurinkopaneeleissa, ruosteenestopäällysteissä, kestävämmissä ja kovemmissa leikkaustyökaluissa, fotokatalyyttisissä ilmanpuhdistimissa, pitkäikäisemmissä lääketieteen laitteissa, kemiallisissa katalyyteissä ja liikennealalla. Lisäksi nanotekniikka tulee tarjoamaan uusia materiaaleja optisiin, elektronisiin ja energian varastointiin käytettävien sovellusten ja tuotteiden valmistukseen.

Top

 

  page 1 page 2 page 3 page 4 page 5 page 6
Soveltamisalat