Contact  |  Zoeken op EUROPA   
Nieuwe geneeskunde
image Home
image Overzicht
image Huidig onderzoek
image Nieuwe therapie
image Nieuwe technologieën
image Strategieën voor de toekomst
image Voor meer informatie
   
image image
image Andere thematische projecten

 

image

Nieuwe therapie

De genetische aanpak

De recente ontwarring van het menselijk genoom en van het genoom van tientallen pathogene micro-organismen, heeft reeds bijgedragen tot de identificatie van vele ziekteverwante genen. Een beter begrip van de manier waarop genen werken, wekt naar de toekomst toe de hoop op compleet nieuwe medische behandelingen.

Het onderzoek naar gentherapie is gericht op het inbrengen van genen om op die manier de slecht werkende cellen te herstellen. Zo worden er bij voorbeeld virussen als dragers gebruikt om genen tegen kanker in te brengen in tumorcellen, hetgeen een eerste stap is in de ontwikkeling van op genen gebaseerde behandelingen.

Celtherapieën gebruiken de inherente kracht van de cellen zelf – voornamelijk ongedifferentieerde stamcellen – die verschillende functies kunnen hebben en zich uiteindelijk ontwikkelen tot speciaal aangepaste types die dan defectieve cellen of geregenereerd beschadigd weefsel vervangen.

Spierstoornissen van genetische aard

Met een driejarenproject dat momenteel aan de gang is, hoopt men tot een beter begrip te komen van genetische en, in veel gevallen, dodelijke aandoeningen van de spieren.

 

Celtherapie: cellen uit de navelstreng zouden nuttig kunnen zijn bij de behandeling van leukemie

Bloedcellen die bij de geboorte uit de navelstreng worden gehaald, bevatten ongedifferentieerde stamcellen. Deze worden wereldwijd bewaard in speciale bloedbanken om later gebruikt te worden voor de behandeling van bloedziektes zoals leukemie. In een van de studies werd onderzocht in welke mate deze cellen in staat zijn om een uiteenlopende reeks ziektes te behandelen, waaronder ziektes van infectieuze en genetische aard.

 

Gentherapie: bepaalde virussen kunnen mogelijk gebruikt worden om genen tegen kanker in levende cellen in te brengen

Er wordt een nieuwe techniek ontwikkeld waarbij parvovirussen gebruikt worden als dragers om genen tegen kanker in tumor-cellen in te brengen. Testen in muizen hebben aangetoond dat de vorming van tumors met 90% afneemt. Er wordt gehoopt op een gelijkaardig succes bij mensen.


Top

 
  image 2 3 4 5 6
Nieuwe geneeskunde